笑嘻嘻 ……學人種嘉多利亞蘭

作者: 小雷子 发表于 2018-3-25 14:05:11
14391 170
琴日又去花墟吸毒!大頭嘉多利亞蘭好靚,但又冇地方種!行吓,行吓!比我發現有迷你種品的!粉紅帶小小紫,好靚呀!最驚喜的,佢有香味架!即刻比錢,帶佢返屋企!
我的新寵愛…… 嘉多利亞蘭<聖誕玫瑰>出場同大家見面!請大家多多旨教! 20180325_133757.jpg
taxitang 發表於 2024-3-16 16:12:28 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-3-15 10:15
終於等到媽媽&BB一齊開花超超開心呀!
BB種左好多年,第一次成功開花真係等到頸都斷,多年的努力終於有回報 ...

嘉仔水栽也能花多盛開,師姐第一人!
小雷子 發表於 2024-3-15 10:15:09 來自手機 |顯示全部樓層
終於等到媽媽&BB一齊開花超超開心呀!
BB種左好多年,第一次成功開花真係等到頸都斷,多年的努力終於有回報!
兩盆都係用陶粒木炭半水培的,媽媽那盆長出新鮮的水苔,滿有原野feel效果好靚!你地鐘唔鐘意呢?

媽媽

BB
大合照好熱鬧呀!
小雷子 發表於 2024-1-19 18:33:13 來自手機 |顯示全部樓層
呢個係葉定花俏?有冇人知?
Ming36 發表於 2023-9-25 20:59:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-9-25 17:55
生到一大束,冇位比佢,只能屈就係窗邊條隙縫!

過咗秋老虎,花後分株?
我呢排,熱到個人懶晒,冇以前咁勤力換植料、分株…..只係買咗少少棒狀肥料玩吓
小雷子 發表於 2023-9-25 17:55:52 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-9-25 12:57
開咗花都唔知,我今年終於有經驗了。
見這株這麽壯,一定好食好住好開心 ...

生到一大束,冇位比佢,只能屈就係窗邊條隙縫!
Ming36 發表於 2023-9-25 12:57:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-9-25 11:54
今日見到有塊粉紅色嘢貼住個玻璃窗,原來........
冇時間理佢,有花冧又唔知,連開左花更加唔知!
拎出嚟睇 ...

開咗花都唔知,我今年終於有經驗了。
見這株這麽壯,一定好食好住好開心
小雷子 發表於 2023-9-25 11:54:15 來自手機 |顯示全部樓層
今日見到有塊粉紅色嘢貼住個玻璃窗,原來........
冇時間理佢,有花冧又唔知,連開左花更加唔知!
拎出嚟睇,又整掉花粉夾,真係粗手粗脚!冇諗過今年會再有花收,真驚喜!
Ming36 發表於 2023-2-25 00:19:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-2-24 21:41
真係好work,你都試下!

我聽朝攞個大喇叭出魔咒
小雷子 發表於 2023-2-24 21:41:34 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-2-24 21:38
我都要跟你用呢句,魔法咒語
「唔好話我絕~情」

真係好work,你都試下!
Ming36 發表於 2023-2-24 21:38:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-2-24 08:00
火星人:種左你5年都未開過花,係咪要掉去垃圾筒先得?比多次最後一次機會你,唔好話我絕~情!<span class="emoji emoji1f624 ...

我都要跟你用呢句,魔法咒語
「唔好話我絕~情
小雷子 發表於 2023-2-24 08:00:47 來自手機 |顯示全部樓層
火星人:種左你5年都未開過花,係咪要掉去垃圾筒先得?比多次最後一次機會你,唔好話我絕~情!
蘭花:唔好呀!唔好呀!依加即刻開工!
小雷子 發表於 2020-8-24 21:13:12 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-8-24 12:36
我好似全部都係黃色花,不過唔知係咩樣,只知父母本個名,有兩盆係紅色系! ...

你個花園有唔同顏色花幾好呀!
我好有興趣知父母本出的BB會係咩樣?好有驚喜的!
nekotoro 發表於 2020-8-24 12:36:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-23 22:06
明白!一陣減少啲水苔先!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
5,6盆,大户呀!你揀親的都係靚品種,期待你的靚花出塲 ...

我好似全部都係黃色花,不過唔知係咩樣,只知父母本個名,有兩盆係紅色系!
小雷子 發表於 2020-8-23 22:07:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-23 21:53
去年曾經話搬遷大特賣嗰間的位置,而家全間都賣水培植物

我知呀!出去會留意下!
小雷子 發表於 2020-8-23 22:06:13 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-8-23 21:57
水苔包咁高如果唔夠通風比較易up爛芽,我之前買咗五、六盆

明白!一陣減少啲水苔先!
5,6盆,大户呀!你揀親的都係靚品種,期待你的靚花出塲!
nekotoro 發表於 2020-8-23 21:57:02 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-23 20:50
係呀!有條新根飛咗上嚟,我想用濕水苔引返佢向下!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
你係咪都入左貨?<span class="emoji emoji1f60a[ ...

水苔包咁高如果唔夠通風比較易up爛芽,我之前買咗五、六盆
Ming36 發表於 2020-8-23 21:53:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-23 21:48
係呀?近邊頭?我都想去觀摩一下!蝴蝶蘭水培比較易成功,依加真係好多人玩架! ...

去年曾經話搬遷大特賣嗰間的位置,而家全間都賣水培植物
小雷子 發表於 2020-8-23 21:48:52 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-23 21:44
花墟有一間專賣水種植物,見有蝴蝶蘭開花,其他品種的水培蘭花比較少見 ...

係呀?近邊頭?我都想去觀摩一下!蝴蝶蘭水培比較易成功,依加真係好多人玩架!
Ming36 發表於 2020-8-23 21:44:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-25 17:35
最近迷上水種,等開完花后,又玩水種!<span class="emoji emoji1f609"></span>

花墟有一間專賣水種植物,見有好多蝴蝶蘭開花,其他品種的水培蘭花比較少見。