花貓授粉記錄

作者: lamkaicheung 發表于 2018-3-16 11:13:39
4231 41
昨天早上朋友攞咗一朵六臉貓kohleria digitiflora雄株花給我進行異株授粉,希望能跟花貓kohleria clytie成功授粉,期待三朵貓兒能珠胎暗結,日後的日子有待觀察!
有冇師兄師姐能提供花貓授粉後要等幾耐種子才成熟?
lamkaicheung 發表於 2019-4-12 18:04:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-12 16:58
會唔會用長筒混種呢?<span class="emoji emoji1f914"></span>

長筒、流鼻涕、喜陰我都未接觸過,貓科都係玩咗一年倒,手上有幾隻不同嘅品種,另外有隻黃貓就等緊出冧都會試下搞大佢嗰肚,安的之夜女神就唔知玩唔玩得大,其他就噏唔出是什麼來,總之有得玩乜都會試下!
回復

小雷子 發表於 2019-4-12 16:58:36 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-12 16:51
係喎,幾特別喎,我都係第一次見到咋<span class="emoji emoji1f632"></span>!
唔知有冇機會俾我撞倒出來,有就開心死啦![e ...

會唔會用長筒混種呢?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-12 16:51:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-12 16:36
借人圖!你睇下,係咪好靚!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

係喎,幾特別喎,我都係第一次見到咋!
唔知有冇機會俾我撞倒出來,有就開心死啦!
回復

小雷子 發表於 2019-4-12 16:36:59 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-12 16:20
邊倒邊倒,我睇唔倒喎?

借人圖!你睇下,係咪好靚! 20190412_163515.jpg 20190412_163458.jpg

真係好靚(๑•́ ₃ •̀๑)(๑•́ ₃ •̀๑)  發表於 2019-4-12 17:01
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-12 16:20:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-12 15:44
王子 !我見到有重瓣花貓,好靚呀!唔知點配嘅呢?

邊倒邊倒,我睇唔倒喎?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-12 16:12:54 來自手機 |顯示全部樓層
今日開出第三株授粉花貓貓,體形象母系雖小,色澤有黃肚兜表面紅潤,圓點方面就瘀瘀紅紅一撻撻非常之大大撻,冇紋路可言,底色帶黃俾一撻撻圓點遮曬,一啲都唔似母色系,今次又加多一隻貓色,又可以留底進行下一次授粉,越來越好玩!
回復

小雷子 發表於 2019-4-12 15:44:15 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-12 15:37
第二株授粉花貓來也,近日開出來的花都遺傳雄株父體系,先講講外形,體形大有肚兜色澤桃紅,至於花色白底居 ...

王子 !我見到有重瓣花貓,好靚呀!唔知點配嘅呢?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-12 15:37:04 來自手機 |顯示全部樓層
第二株授粉花貓來也,近日開出來的花都遺傳雄株父體系,先講講外形,體形大有肚兜色澤桃紅,至於花色白底居多,只有幾朵帶有微綠色,圓點方面就瘀瘀紅紅色澤,帶有两種不同大小圓點也有少許碎花分佈在周邊,紋路就沒有母系間距排列正齊,花瓣方面就有些微彎曲唔算太嚴重,還可以接受。
總括來說也算是另外一隻色貓,可以留底下進行下一次授粉!
19/4/12似一隻伏在睡覺小貓
19/4/12合照一張
雖然遺傳了父系體形,但爆花能力就强過父系好多倍,正正就是得到母系爆花特性,原先二株授粉就是想得一株有父系色澤母系的爆花能力,今次總算有收獲啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-10 20:08:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-10 17:31
天陰多雲變,我心竟下雨!<span class="emoji emoji1f622"></span>
唔好意思,今日我情緒低落!<span class="emoji emoji1f614"></span> ...

已看版主的帖,明解明解!
回復

小雷子 發表於 2019-3-10 17:31:12 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-10 06:10
今次授粉成功到開花已很開心喇,如果能出倒一隻靚貓當然更好喇,同期生長仲有啲兄弟姐妹睇埋其他開花照就 ...

天陰多雲變,我心竟下雨!
唔好意思,今日我情緒低落!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-10 06:10:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-9 23:25
剛好睇到黑面王子呢個贴,授粉到開花真係漫漫長路!原來播種都要幾星期才能發芽,我剛玩播種,希望可以成 ...

今次授粉成功到開花已很開心喇,如果能出倒一隻靚貓當然更好喇,同期生長仲有啲兄弟姐妹睇埋其他開花照就記錄算完成㗎喇!
播種子係幾慢長嘅,出來的苗有時會很多,多到都唔知點處置,希望雷大手上種子都能快快成長!

默默看看天際白雲蕩 就像你我志在四方

回復

小雷子 發表於 2019-3-9 23:25:44 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-9 20:52
唔單只貓,日後還有分享回來的都會開帖做記錄!<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

剛好睇到黑面王子呢個贴,授粉到開花真係漫漫長路!原來播種都要幾星期才能發芽,我剛玩播種,希望可以成功發芽!人工繁殖,要出到一隻靚貓,原來都唔易!繼續等待你嘅實驗怖告!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-9 20:52:14 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-3-9 20:16
樓主好有心為花貓做記錄。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>

唔單只貓,日後還有分享回來的都會開帖做記錄!
回復

雙魚座 發表於 2019-3-9 20:16:04 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-9 11:15
授粉到現在整整一年,終於有授粉貓的結果!

两個月前在室內養的授粉貓比較瘦弱徒長的小苗剪枝插大盆種植露 ...

樓主好有心為花貓做記錄。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-9 11:15:04 來自手機 |顯示全部樓層
授粉到現在整整一年,終於有授粉貓的結果!
两個月前在室內養的授粉貓比較瘦弱徒長的小苗剪枝插大盆種植露養,比室內的率先開花,在四日前已見開出第一朵花,覺得有啲奇怪,點解花瓣會向後反,當時就諗可能天氣影響關係,近日經常下雨水,可能是花貓反應,另外當日拍了一朵母系花貓圖照,對比之下的授粉貓兒圓點比較疏落有間距,母系花貓的圓點與點之間靠近形成一直線 ,至於外形就象母貓十分相似!
等了两天終於見到第二朵授粉貓開出,上圖是授粉貓,好明顯底是帶有綠色,圓點也是點與點之間有距離,遺傳了父親綠臉貓的底色,在當日同樣拍了一張下圖母系花貓圖作比較!
两朵授粉貓在一两天開出的樣貌,發現两隻貓貓同樣花瓣是向後反,是奇怪的現象,今次授粉的貓兒變成反面貓,日後還要繼續記錄清楚她的情況!
回復

lamkaicheung 發表於 2018-8-29 17:54:56 來自手機 |顯示全部樓層
現在已移植比較大些膠合!
回復

lamkaicheung 發表於 2018-8-29 17:48:05 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-8-29 10:38
成功授粉已經好厲害~~
仲咁好心機等佢地大~~佩服~~~

先謝謝你的讚賞!
咁啱有這個機會咪嘗試授粉,如果出現不同花色都幾個隱,到時長大啲先分享根苗給園友,你都攞啲回去種下!
回復

Scar 發表於 2018-8-29 10:38:21 |顯示全部樓層
成功授粉已經好厲害~~
仲咁好心機等佢地大~~佩服~~~
回復

lamkaicheung 發表於 2018-8-29 10:18:56 來自手機 |顯示全部樓層
等它長大一些,到時再通知你!
回復

123下一頁