作者: 花开花落 发表于 2018-3-8 00:36:32
963 7
我种的兰花枝条上长的以为是花菖,结果是长出二片小叶,請问各位花友?原因呢??
citizen123 發表於 2018-4-4 16:20:36 |顯示全部樓層
開枝散葉
W88 發表於 2018-3-8 15:26:34 來自手機 |顯示全部樓層
呢D係叫花梗苗(keikis),原生種蝴蝶蘭較常見好似 Phal. lueddemanniana 同Phal. equestris 就係。市場交配種一般較小。樓主有興趣可以上網揾  蝴蝶蘭花梗苗  就有資料參考。
花开花落 發表於 2018-3-8 14:09:11 來自手機 |顯示全部樓層
阿雙鱼座:巨体点做可否詳细一点謝謝。
花开花落 發表於 2018-3-8 13:56:45 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝指教。
雙魚座 發表於 2018-3-8 10:52:16 來自手機 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-3-8 10:31
原來咁樣表示可以株,想當年(1年前)我唔識呢(未入FORUM)...否則我盆心愛的蘭花就可以開枝散葉了...... ...

蘭花好難分株的。它自己生除外。
其實花梗下幾節都有出新株,有年見花謝,留咗四節芽位未剪加上生芽水,無野出囉!
花梗是有機會出新株,但不是每條梗都有。
suisuet 發表於 2018-3-8 10:31:40 |顯示全部樓層
原來咁樣表示可以株,想當年(1年前)我唔識呢(未入FORUM)...否則我盆心愛的蘭花就可以開枝散葉了......
雙魚座 發表於 2018-3-8 07:47:24 來自手機 |顯示全部樓層
樓主好。這也不錯,它自我繁殖分株。等多幾個月,便可剪下,多幾棵蘭花。