琉維花(露薇花)

作者: Lavendercandy 发表于 2018-1-28 20:06:04
4103 34
新入手,唔知放邊區,咁靚靚點都比個位置要貼下堂

Lavendercandy 發表於 2018-4-21 21:53:54 |顯示全部樓層
Oh no~ 點解唔長高就開花呢 ?

Lavendercandy 發表於 2018-4-15 21:07:58 |顯示全部樓層
露微花又準備了

小雷子 發表於 2018-3-1 21:50:37 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-3-1 21:49
露薇花都係怕熱,夏天就算見到都唔好買,
除非有冷氣俾佢歎

原來如此!唔該A大大!
Aking 發表於 2018-3-1 21:49:06 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 21:29
A大大!呢隻花係咪某個季節先有,定係一年四季都有得賣呢? ...

露薇花都係怕熱,夏天就算見到都唔好買,
除非有冷氣俾佢歎
小雷子 發表於 2018-3-1 21:29:28 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-3-1 19:52
開花足一個月,算唔錯喇!
如果有地方種都會買

A大大!呢隻花係咪某個季節先有,定係一年四季都有得賣呢?
Aking 發表於 2018-3-1 19:52:48 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-2-28 22:40
紀錄一下,
2月12日,開開下變左粉紅色  

開花足一個月,算唔錯喇!
如果有地方種都會買
B17 發表於 2018-3-1 16:52:35 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-2-28 22:40
紀錄一下,

露薇花好靚啊

謝謝光臨賞花 ^^  發表於 2018-3-1 17:30
Lavendercandy 發表於 2018-2-28 23:56:41 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-28 23:01
你隻花花好聰明,知道就快2月14日,即刻變身,粉紅色先夠sweet嘛!

哈哈,原來係咁,不過都唔夠小雷子聰明,咁都比你諗到
小雷子 發表於 2018-2-28 23:01:02 來自手機 |顯示全部樓層
紀錄一下,

你隻花花好聰明,知道就快2月14日,即刻變身,粉紅色先夠sweet嘛!
Lavendercandy 發表於 2018-2-28 22:40:10 |顯示全部樓層
紀錄一下,

2月28日,無野睇啦,比預期快謝,寄望仲有下次花期

小雷子 發表於 2018-2-4 22:33:08 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-2-4 21:35
我買時順便問過舖頭店員,佢話泥乾就淋水。
估計淋水同 av 差唔多,不過光照比 av 要多。
...

你兩個要加油啦!記得要 update 生長情況!
Lavendercandy 發表於 2018-2-4 21:35:38 來自手機 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-2-4 21:26
Thank you! 其實幾耐淋一次水?我買左返黎先淋左一次,但啲泥仲好似好濕咁,應該幾時先淋? ...

我買時順便問過舖頭店員,佢話泥乾就淋水。
估計淋水同 av 差唔多,不過光照比 av 要多。
ugoodar 發表於 2018-2-4 21:26:50 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-2-4 21:19
真好!有ugoodar同我一齊種呢隻花花,一齊加油!
園藝館未發現有種露薇花既發帖,一切都係嘗試。參考網上 ...

Thank you! 其實幾耐淋一次水?我買左返黎先淋左一次,但啲泥仲好似好濕咁,應該幾時先淋?
Lavendercandy 發表於 2018-2-4 21:19:57 來自手機 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-2-4 10:09
我都有買,但啲葉有啲黃,應該點種先岩?

真好!有ugoodar同我一齊種呢隻花花,一齊加油!
園藝館未發現有種露薇花既發帖,一切都係嘗試。參考網上爬文,我整理左一般種植要點:

1)花期早春至夏。喜春季濕潤、夏季乾燥環境。在氣候潮濕地區,宜多光照。

2)露薇非常怕熱,夏天有條件的話,最好放在空調間,沒條件就放在通風窗台,畢竟它是多肉植物,很多多肉植物都是怕熱的。渡夏期間,不要多水,植料一定要透氣、透氣、再透氣。宜排水良好、肥沃、深厚輕鬆帶砂礫質土壤。

3)入冬後應及時移入室内,放置向陽温暖之處,保持室内温度5℃以上可以越冬,盆土應偏乾忌湿,防爛根。有時會落葉,翌春會重長出新葉。

4)修剪。随時剪去枯枝、病枝、弱枝、過密枝和殘養残梗,以利通風透光。

5)如果花不多,營養不足,放魔肥,加花多多2號。
小雷子 發表於 2018-2-4 16:10:32 來自手機 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-2-4 15:58
我都想,無位擺,我揀色都揀左耐,個個色都靚!

哈哈!好認同!考慮……再考慮……
ugoodar 發表於 2018-2-4 15:58:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-4 14:58
你雜齊幾個色仲靚呀!

我都想,無位擺,我揀色都揀左耐,個個色都靚!
小雷子 發表於 2018-2-4 14:58:14 來自手機 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-2-4 14:56
見到又平又靚就買,阿姐明明話好易種架!

你雜齊幾個色仲靚呀!
ugoodar 發表於 2018-2-4 14:56:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-4 13:52
嘩!你都百毒纏身,恭喜晒!

見到又平又靚就買,阿姐明明話好易種架!
小雷子 發表於 2018-2-4 13:52:38 來自手機 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-2-4 10:09
我都有買,但啲葉有啲黃,應該點種先岩?

嘩!你都百毒纏身,恭喜晒!
12下一頁