球本雜記

作者: ChanKwingYin 发表于 2018-1-22 11:11:32
25000 468

重新開個新帖
舊帖: http://hkplants.com/thread-186964-24-2.html
先報告一下17大畀我嘅四色立金, 我食早餐都陪著我, 考完英文科畢業試之後定我可以放鬆一下。
P_20180122_110526_p.jpg P_20180122_110531_p.jpg P_20180122_110448_p.jpg
B17 發表於 2018-1-22 12:43:07 |顯示全部樓層

生長得幾好,開花啦
不過兩份加埋應該唔止咁少?仲有另一盆?
ChanKwingYin 發表於 2018-1-22 20:46:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-22 12:43
生長得幾好,開花啦
不過兩份加埋應該唔止咁少?仲有另一盆?

嗰啲擺咗喺學校 不過呢一盤係最 德體
Aking 發表於 2018-1-22 22:35:49 |顯示全部樓層
Kwing大大的早餐很豐富!
仲可以ㄧ邊食一邊欣賞炮竹百合增進食慾

咁都畀你諗到  發表於 2018-1-23 16:18
ChanKwingYin 發表於 2018-1-25 17:33:44 來自手機 |顯示全部樓層
全開了, 好少有嘅紫血紅色
ChanKwingYin 發表於 2018-1-25 17:42:41 來自手機 |顯示全部樓層
一月份,水仙的自然花期。 已經慢慢開起來, 今年新添了黃花水仙二號, 生長比較慢,現在才有一盆長出花苞, 為名貴的新品種。
ChanKwingYin 發表於 2018-1-29 13:26:52 來自手機 |顯示全部樓層
黃花水仙二號開了, 香氣馥郁, 本人賜名金盞黃台。

宋出知漳州府陽萬里 詠千葉水仙並傳 說過: 至千葉水仙,其中花片卷皺密蹙,一片之中,下輕黃而上淡白,如染一截者,與酒杯之狀殊不相似,安得以舊入俗名辱之?要之,單葉者當命以舊命,千葉者日水仙云。
  千葉水仙失去了金盞乃是一種缺憾,而且香氣不比黃台濃,八咫之內仍可嗅到芳香。 黃台水仙在樸素中添加了一份富貴, 但又不像牡丹那樣奼紫嫣紅,過於顯達富貴。所以我認為黃台才是真水仙!
ChanKwingYin 發表於 2018-1-29 13:53:43 來自手機 |顯示全部樓層
正月一到梅花香,二月芙蓉結成雙,三月茶花多含笑,四月葵花滿園香,五月石榴結紅囝,六月蘭花使水澆,七月茉莉滿路香, 八月牡丹吃高粱,九月黃菊家家有,十月芍藥滿盆開,十一月水黨菊紅正紅,十二月水仙排天前。
ChanKwingYin 發表於 2018-1-29 14:00:54 來自手機 |顯示全部樓層
上年的什麼什麼百合今次用地栽復壯
ChanKwingYin 發表於 2018-1-29 16:23:00 來自手機 |顯示全部樓層
仲有其他雜碎料, 唔多解釋。
20180128114158-01.jpeg 20180128115417-01.jpeg
ChanKwingYin 發表於 2018-1-29 16:30:23 來自手機 |顯示全部樓層
已經開咗大約五日,本來的紫血紅慢慢變成血紅色, 真是色幻多變的一種球根植物。 有幫了它傳粉, 希望早日連生貴子。 20180126173127-01.jpeg 20180126173123-01.jpeg 20180126173130-01.jpeg
ChanKwingYin 發表於 2018-2-4 13:12:33 來自手機 |顯示全部樓層
上一年水仙能夠由12月開至4月, 唔知今年可以開幾耐呢。
ChanKwingYin 發表於 2018-2-4 20:13:37 來自手機 |顯示全部樓層

暫時真係冇乜新花開, 希望大家唔好悶親。 睇睇水仙養下眼。
報告17大: 四色立金已經放在室外, 希望能夠吸引昆蟲授粉。
小雷子 發表於 2018-2-4 22:27:02 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-2-4 20:13
報告17大: 四色立金已經放在室外 ...

有水仙花睇都唔錯!好過我只有水仙……爛球比大家睇!(反白眼)
雙魚座 發表於 2018-2-4 22:50:01 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-2-4 13:12
上一年水仙能夠由12月開至4月, 唔知今年可以開幾耐呢。

kwing大。想請問中國水仙就咁落泥可以年年開花?中間有無做過其他工序呢?
B17 發表於 2018-2-4 23:06:58 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-2-4 20:13
報告17大: 四色立金已經放在室外 ...

花量唔少,開得好靚

咁凍d蟲返晒屋企瞓覺
ChanKwingYin 發表於 2018-2-5 19:24:50 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-4 22:50
kwing大。想請問中國水仙就咁落泥可以年年開花?中間有無做過其他工序呢? ...

當然可以, 其實水仙與其他球根植物 並無分別, 都是以同樣的方式栽種就可以。 不過水仙比較喜歡肥料, 生長期需要定期施肥。
ChanKwingYin 發表於 2018-2-5 19:25:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-4 23:06
花量唔少,開得好靚

咁凍d蟲返晒屋企瞓覺

我做蟲囉
ChanKwingYin 發表於 2018-2-5 19:26:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-4 22:27
有水仙花睇都唔錯!好過我只有水仙……爛球比大家睇!(反白眼)

你嗰隻 洋水仙 嘛, 中國水仙好受水
ChanKwingYin 發表於 2018-2-16 15:17:01 來自手機 |顯示全部樓層

金銀同放,祝諸君 金銀滿屋花開富貴時來運轉金玉滿堂