我家野孩子<頭花蓼>

作者: 小雷子 發表于 2018-1-20 16:10:04
1051 11
呢個小笨友非常可愛,棒棒糖型嘅小花,葉片上有v型花紋,好似話比我知,他是勝利的,冬天時葉片會轉成紅色,非常美麗!
剛帶回家時,枝條好像快C了!經過一星期后,插水慢慢長根了!再種落泥,便開始生長起來! 20180120_155040.jpg 20180120_154929.jpg
最近發現泥裡,長出很多小苗,不知道是什麼植物,有冇人知道呢? 20180120_152708.jpg
雙魚座 發表於 2018-3-12 15:00:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-12 13:50
有果實食?咩樣架?有冇毒架?

火炭母果實由細食到大~冇事。以前啲老人家見果實熟咪叫小朋友採來吃。外面透明,中間種子黑色。無肉食但清甜。
回復

小雷子 發表於 2018-3-12 13:50:34 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-11 22:52
多謝,但不用了。我還是賞返啲火炭母算吧!大家葉差不多,你啲花大啲,我啲果實好食啲。 ...

有果實食?咩樣架?有冇毒架?
回復

小雷子 發表於 2018-3-12 13:40:25 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2018-3-12 00:04
究竟日本頭花蓼,同香港土生土長嘅本地頭花蓼,有乜唔同呢?

我都唔多知!只知日本植物好貴!睇下有冇其他花友,可以解答你!
回復

Bing 發表於 2018-3-12 00:04:24 |顯示全部樓層
究竟日本頭花蓼,同香港土生土長嘅本地頭花蓼,有乜唔同呢?
回復

雙魚座 發表於 2018-3-11 22:52:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-11 22:18
哈哈!小雷子打算送一條比你!唔知你有冇興趣收養呢?<span class="emoji emoji1f60f"></span>

多謝,但不用了。我還是賞返啲火炭母算吧!大家葉差不多,你啲花大啲,我啲果實好食啲。
回復

小雷子 發表於 2018-3-11 22:18:16 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-11 22:11
哇!雷大你咪發囉!咁多又拿去賣,大家都是日本來的。
日本字通常貴啲,你唔見大花酢,彈簧草,旱地栒杞 ...

哈哈!小雷子打算送一條比你!唔知你有冇興趣收養呢?
回復

雙魚座 發表於 2018-3-11 22:11:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-11 21:46
魚魚!花墟有呢隻花賣!賣$80個大洋,好貴呀!<span class="emoji emoji1f631"></span>

哇!雷大你咪發囉!咁多又拿去賣,大家都是日本來的。
日本字通常貴啲,你唔見大花酢,彈簧草,旱地栒杞一上日本字都有三位數字
我四周好像無頭花蓼,但有它的親戚,炭母草,咁又可否賣高價呢?
回復

小雷子 發表於 2018-3-11 21:46:23 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-20 23:18
小苗是否由日本帶回來的?

魚魚!花墟有呢隻花賣!賣$80個大洋,好貴呀!
回復

小雷子 發表於 2018-1-23 14:33:47 來自手機 |顯示全部樓層
從觀察所得,呢D係野孩子的BB黎架!
睇怕好快爆盆! 20180123_142845.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-1-20 23:31:00 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-20 23:18

係呀!估唔到生存到!
回復

雙魚座 發表於 2018-1-20 23:18:59 來自手機 |顯示全部樓層
回復