蝴蝶蘭出花芽~[23/3 更新, 又有新蕾開花啦]

作者: lppl 發表于 2018-1-8 21:04:03
2802 14

23/3 /19
上年特登留花菖,新年前開咗兩朵,諗住下年先開,點知一到3月開始嚟料。
總結:新生2條新花菖,連舊有5 條左右, 花苞 10+, 而家開咗6朵.

IMG_20190323_101350.jpg IMG_20190323_101405.jpg

5/7 Lee 排多雨水,又開番一朵,勁!

25/6 更新: 最後兩朵花開始謝了... 估唔到之前天氣咁熱都可以開咁耐, 萛係咁... 花期總結得2個月. 希望下次可以夠3個月.

12/05 更新: 16朵全開了.... 總共開過2X朵, 估唔到種成咁都可以有咁多花~

06/05 更新: 開緊11朵, 謝咗7朵.... 可能最尾開成20朵~ 不過真係多咗少少, 一次唔夠營養要CUT咁D, 唔係就好快謝.
1.jpg 2.jpg

28/4 更新: 開咗9朵,謝咗2朵...都唔知點解, 希望佢地係授完粉所以謝, 唔係O既話一個禮拜就謝真係快得濟

16/4 更新: 開咗三朵, 而家天氣好啱蘭花, 正
1.jpg 2.jpg

14/4 更新: 就開啦...標咗芽要成4個月先開

更新: 出咗好多, 唔知最後幾多花苞呢

好似一出就出2條, 都唔知出唔出到....
好驚佢出到半路就成棵死.

lppl 發表於 2018-1-11 11:23:31 |顯示全部樓層
妤似睇唔到圖
回復

readyho 發表於 2018-1-11 11:51:54 |顯示全部樓層
老株仲有雙花劍喎
回復

lppl 發表於 2018-3-16 20:25:58 |顯示全部樓層
更新咗新近況
回復

lppl 發表於 2018-3-16 20:32:04 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-16 20:30
點解兩枝向唔同方向嘅?

成日轉方向想佢生直D,唔想用鐵支撐住佢
回復

B17 發表於 2018-3-16 20:34:33 來自手機 |顯示全部樓層
lppl 發表於 2018-3-16 20:32
成日轉方向想佢生直D,唔想用鐵支撐住佢

咁快回覆!
覺得問得有點傻,刪除咗添
回復

lppl 發表於 2018-4-14 17:18:13 |顯示全部樓層
希望開到5,6朵以上啦
回復

lppl 發表於 2018-4-28 09:28:56 |顯示全部樓層
好慘呀...咁快謝左2朵, 仲要唔係最早開O既
回復

yklhkplants 發表於 2018-4-28 09:40:20 |顯示全部樓層
lppl 發表於 2018-4-28 09:28
好慘呀...咁快謝左2朵, 仲要唔係最早開O既

大大好多花!蝴蝶蘭盆盡量疏水可能好些,下次一定會更好!
回復

lppl 發表於 2018-5-2 11:24:42 |顯示全部樓層
冇特登去剪花冧, 而家謝咗一半, 仲有4/5個新花冧出緊,
前前後後有成15朵...

應該唔夠養分.下次都係剪咁D好?
回復

lppl 發表於 2018-5-6 11:10:56 |顯示全部樓層
愈開愈多
回復

lppl 發表於 2018-5-12 10:10:07 |顯示全部樓層
做過紀錄, 花全開了
回復

lppl 發表於 2018-6-25 17:06:07 |顯示全部樓層
最後兩朵花開始謝了... 估唔到之前天氣咁熱都可以開咁耐, 萛係咁... 花期總結得2個月. 希望下次可以夠3個月.
紀錄完畢, 明年/後年再會~
回復

lppl 發表於 2018-7-5 10:19:52 來自手機 |顯示全部樓層
開多咗一朵, 睇下炎夏之下會開幾耐先。。。
仲有一朵細蕾,唔知會唔會大呢。
回復

lppl 發表於 2019-3-23 10:13:01 來自手機 |顯示全部樓層

留花菖 果然有用, 啲花苞創歷史新高。
朵花有 5 6 年 了,老而獮堅,唔錯唔錯。
一爆新根就多開花,反而冇乜生新葉。 養蘭先養根係有佢道理的。
回復