五俾喜蔭冬眠

作者: Tongbbmuimui 發表于 2018-1-7 13:08:13
2444 23
呃佢地繼續長大
summerhk123 發表於 2018-3-4 20:24:34 |顯示全部樓層
請問淋水既時候,d葉可以店水嗎?
回復

小雷子 發表於 2018-1-7 17:37:29 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 17:33
武當派小c妹,哈哈哈,我叫YY呀

傻Y頭!
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 17:33:56 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-7 16:59
掩嘴笑~小C妹有夠可愛~
應該點樣稱呼妳~

武當派小c妹,哈哈哈,我叫YY呀

Haha 認住妳先~YY小C妹~:)  發表於 2018-1-7 20:29
回復

rumer 發表於 2018-1-7 16:59:32 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 16:50
我係小C妹五係大大呀,哈哈,只有B字頭先係大大,係啦,我之前五係用燈架,我俾佢地晒太陽架,但生長麵五 ...

掩嘴笑~小C妹有夠可愛~
應該點樣稱呼妳~

我們現在都是讓家中的喜蔭照自然光~除了幾棵特別強壯的近期有長很快點~其他的由9月尾、10月頭開始種的還是BB樣~

可能每日照燈十幾個鐘真係有幫助~妳嘅一日可能等於我們兩天的光照啦~!感覺能快成長一倍~Haha :)
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 16:51:38 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-7 16:33
在淘x見過呢個温室,都有興趣想買,好似2x人仔左右,而且又夠大(50幾cm),不過實物係咪好重架? ...

我係買加厚底果隻(500g),貴少少但真係好實淨,個蓋就軟啦,不過有24CM係我想要嘅高度
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 16:50:22 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-7 16:26
大大原來回了我兩個message~

兩星期就有新葉堅厲害~一直覺得喜蔭是要適應了環境才會長新葉的~不過 ...

我係小C妹五係大大呀,哈哈,只有B字頭先係大大,係啦,我之前五係用燈架,我俾佢地晒太陽架,但生長麵五見特別快,反而用燈後好快,可能我將照燈時間加長左,我估炸,大家研究研究。。
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-7 16:33:08 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 14:59
魚魚師姐你好,我個溫室上面有個開氣孔可調教,如果果排天氣潮濕D我會打開個孔就得,無成個溫室蓋打開架 ...

在淘x見過呢個温室,都有興趣想買,好似2x人仔左右,而且又夠大(50幾cm),不過實物係咪好重架?
回復

rumer 發表於 2018-1-7 16:26:17 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 14:06
有D上兩星期先接手,得條走莖,而家過左兩星期已有新葉我估五使屎掛。。。另外有D就有走莖,我估支燈幫左 ...

大大原來回了我兩個message~

兩星期就有新葉堅厲害~一直覺得喜蔭是要適應了環境才會長新葉的~不過網上有看到有些大大也是長給喜蔭/ 迷岩們照燈~加上有溫室加持~可能大大真的摸出了最適合他們的生長環境啦~
回復

rumer 發表於 2018-1-7 16:13:20 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 14:09
我五係大大呀,我係小小OR中中炸,哈哈,喜蔭我種左大半年炸,多D指教下我呀各位前輩  ...

大大太謙虛啦~(笑左)
粉紅喜蔭常見人說難種~
剛剛看到你和上面另一位大大Po 的相就知你們有把喜蔭護養得好好~也調較出一個適合他們生長的環境啦~
等我又偷偷跑黎向你地偷下師先~我也很希望家中的喜蔭能快高長大呀~
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 15:03:03 |顯示全部樓層
zamnj 發表於 2018-1-7 14:52
零下5-8℃,期待顺利挺过这个冬天

零下甘西利行,大大係邊個國家呀?THANKS,但一定過渡到嘅,你果度甘凍一定有暖氣啦
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 14:59:55 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-7 14:56
你好。請問要不要打開换氣?

魚魚師姐你好,我個溫室上面有個開氣孔可調教,如果果排天氣潮濕D我會打開個孔就得,無成個溫室蓋打開架
回復

雙魚座 發表於 2018-1-7 14:56:54 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 13:16
係呀,之前五係粉紅就無住温室,但見d粉紅都住得ok就搬埋入泥,衡温25度,燈照16小時每日 ...

你好。請問要不要打開换氣?
回復

zamnj 發表於 2018-1-7 14:52:06 來自手機 |顯示全部樓層
零下5-8℃,期待顺利挺过这个冬天
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 14:09:28 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-7 13:50
大大的粉紅喜蔭種得真好~!
已經成功開枝散葉了啦~

我五係大大呀,我係小小OR中中炸,哈哈,喜蔭我種左大半年炸,多D指教下我呀各位前輩
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 14:06:44 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-7 13:50
已經成功開枝散葉了啦~

有D上兩星期先接手,得條走莖,而家過左兩星期已有新葉我估五使屎掛。。。另外有D就有走莖,我估支燈幫左我炸,因為我咩都無做過。。。哈哈,神燈
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 14:05:01 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-7 13:51
用泥種!一直生長好地地!點解呢?

我初初種都發現粉紅喜蔭好易爛根,但之前果位係用水苔種,我掌握五到,後來見爛根嚴重就把心一橫切根重種用泥種,之後大半年都一直生長無再爛根啦,我估有可能你臨出遠門所以想淋定多少少水,會五會係因為甘樣?估炸,你快D研究下原因,甘下次可以防範
回復

小雷子 發表於 2018-1-7 13:51:19 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 13:41
屎甘嚴重?無理由架WOR,前排係好乾燥但又未至於屎WOR,我用泥種架,你呢?水苔 ...

用泥種!一直生長好地地!點解呢?
回復

rumer 發表於 2018-1-7 13:50:43 來自手機 |顯示全部樓層
已經成功開枝散葉了啦~
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-7 13:41:25 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-7 13:31
我睇中你間屋,係咪可以搬走!
我好想知道,我去旅行時,將喜蔭住温室,但出左温室 ...

屎甘嚴重?無理由架WOR,前排係好乾燥但又未至於屎WOR,我用泥種架,你呢?水苔
回復

12下一頁