大家好!好耐無見啦~~
聖誕上黎做個快閃update!!
其實一直有繼續種酢酢,不過冬天窗台吾系好夠光,種得麻麻~所有沒有留下太多品種,對光需求大既品種都已分享出去了!
就貼下近期有開花花既品種先啦~
Oxalis Purpurea Yellow
爆花酢酢~~

Oxalis First Love
好似有啲徒長啊~~

Oxalis Pulchella var. tomentosa
種左兩年先見佢開花,好感動~~

查看全部評分

iluvuboyz 發表於 2018-1-1 23:33
Oxalis Pulchella var. tomentosa
真系每次都淨系開一朵花俾我睇!!

Oxalis Pulchella var. tomentosa粉紅色一朵都夠靚
可惜花期短,我盆變晒草,有點唔想再種

nidulans比星之酢更得我歡心,加上星之酢太早發芽,已經放棄了
真系每次都淨系開一朵花俾我睇!!

Oxalis Nidulans
望望下有啲似星之酢?!
iluvuboyz 發表於 2018-1-1 22:36
甘我種埋今年就要放佢走喇!有無回收計劃?XD 您退休吾好吾種酢酢呀!!! ...

邊使回收,放出去,大把人要
B17 發表於 2017-12-30 22:34
Nidulans係高個酢,係會企唔穩,我d要搵野撐,唔係嘅話,早就爬低哂

甘我種埋今年就要放佢走喇!有無回收計劃?XD 您退休吾好吾種酢酢呀!!!
iluvuboyz 發表於 2017-12-30 00:08
種得密應該會靚啲!不過可能吾夠光,生得太高喇!我都系比較鐘意矮矮既品種! ...

Nidulans係高個酢,係會企唔穩,我d要搵野撐,唔係嘅話,早就爬低哂
B17 發表於 2017-12-29 21:39
nidulans是個好品種,花仔細細很美,繁殖多此,來年爆花

種得密應該會靚啲!不過可能吾夠光,生得太高喇!我都系比較鐘意矮矮既品種!
iluvuboyz 發表於 2017-12-29 20:54
[25-12-2017] 系生得吾太靚,不過都有花睇下!

nidulans是個好品種,花仔細細很美,繁殖多此,來年爆花
[25-12-2017] 系生得吾太靚,不過都有花睇下!
B17 發表於 2017-12-28 23:19
諗諗下遲種都係辦法,唔理佢789月發芽,全部10月種,種到就最好,乾左種唔到就當減產 ...

梗系啦!吾系呢頭收完球,果頭又話發芽!不如吾收球由佢放系盆入面等訓醒!?
所以吾理佢發芽,遲啲種!效果都吾差丫~一樣有花睇!
懶人種酢大法~~
iluvuboyz 發表於 2017-12-26 15:18
不過而家無理佢,有啲品種咩size既球都放埋一齊種!因為無甘多位分盆種!
今年遲左落泥,有啲11月落,其 ...

諗諗下遲種都係辦法,唔理佢789月發芽,全部10月種,種到就最好,乾左種唔到就當減產
B17 發表於 2017-12-23 23:26
相信係細球,purpurea細球一樣開到花,我既purpurea alba都係由你送既細球開始

芝麻球雖然開唔到花,但 ...

不過而家無理佢,有啲品種咩size既球都放埋一齊種!因為無甘多位分盆種!
今年遲左落泥,有啲11月落,其他大部分12月先落!
等夏天收球,又要太弱留強了~~
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 23:14
呢盆pur. yellow, 將超細球同芝麻球一齊種,見佢有啲開到花,但吾知系邊種球開到!

但雞毛菜酢芝麻球就 ...

相信係細球,purpurea細球一樣開到花,我既purpurea alba都係由你送既細球開始

芝麻球雖然開唔到花,但係可以結到球,下年就開到

B17 發表於 2017-12-23 23:02
爬文話芝麻球都會開花,咁咪照種囉

大球掘過出黎,冇C又發芽,唔知佢想點 ...

呢盆pur. yellow, 將超細球同芝麻球一齊種,見佢有啲開到花,但吾知系邊種球開到!

但雞毛菜酢芝麻球就種左成年都得葉,收球時就見佢既球球大左,當養球!
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 22:58
有無試下掘啲大球出黎睇下呀?
會吾會吾識搵出路?或者向左盆底生長?
啲芝麻球至少種返一 ...

爬文話芝麻球都會開花,咁咪照種囉

大球掘過出黎,冇C又發芽,唔知佢想點
B17 發表於 2017-12-23 22:54
美花酢 連芽都發唔到
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=20 ...

有無試下掘啲大球出黎睇下呀?
會吾會吾識搵出路?或者向左盆底生長?
啲芝麻球至少種返一兩年先有花架喎~
iluvuboyz 發表於 2017-12-23 22:48
Oxalis Pulchella var. tomentosa 我好鐘意佢既花色呀!今年第一次見佢開花,好靚呀!花期短都一樣甘愛佢 ...

美花酢 連芽都發唔到
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=202945&pid=2329422&fromuid=66917

B17 發表於 2017-12-23 20:51
年年都有d要退休
Oxalis Pulchella var. tomentosa花期短,太早收工,退
初戀太早發芽,唔想咁早開始種酢, ...

Oxalis Pulchella var. tomentosa 我好鐘意佢既花色呀!今年第一次見佢開花,好靚呀!花期短都一樣甘愛佢!
初戀系早發芽,但我無理佢,照樣11月先落泥,佢都照開花,吾錯丫~~
美花酢種大球都開吾到花??
小雷子 發表於 2017-12-23 20:27
爆花!好靚!唔夠陽光都種得咁好!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
楼主都係酢酢大户!<span class="emoji emoji1f44f"></span> ...

多謝賞花呀!
酢酢系我第一種種既花,吾捨得吾種佢呀,不知不覺就會越種越多了!
不過佢開花時間多數我都返左工,吾系太多機會睇到佢開花呢~~
B17 發表於 2017-12-23 19:18
仲多過我
我都想種Ulifoura,冇人畀到我

等我今年收左球留俾您~吾好吾開心