原來呢盆多肉會開花

作者: cckwan 发表于 2017-12-4 23:35:23
1598 5
新手
種之前都冇理過佢地咩品種、叫咩名,只係想佢地健康成長開枝散葉就得
最近發現有一棵多肉竟然開左花,繼仙人掌開花之後另一個驚喜,特登影上來(雖然係小事)

另外想問下,有一棵生到歪左,係根部上少少有新分枝,新分枝好健康,反而母枝唔多健康(軟軟地,色澤比以前暗左好多)(唔係少水)

評分

查看全部評分

cckwan 發表於 2017-12-14 03:57:00 來自手機 |顯示全部樓層
同埋圖中果啲點樣繁殖?暫時只係繁殖到兩種
BenLau 發表於 2017-12-8 22:04:29 |顯示全部樓層
環景合適的話,很多度會開花。

恭喜,不過唔係小事啊
kings5 發表於 2017-12-6 17:00:55 |顯示全部樓層
養得不錯。花lum多花型特別。
開花吸引狂蜂浪蝶有利開枝散葉傳宗接代也吸引愛花者欣賞愛護。
這時候能開花春天腳步近了。。。
cckwan 發表於 2017-12-6 14:57:49 來自手機 |顯示全部樓層
orik 發表於 2017-12-5 16:30
恭喜開花,被子植物都會開花的。
你說「係根部上少少有新分枝」那棵,是不是秋麗?如果光照充足,它會變成粉 ...

多謝指教
佢地已經日日都曬住太陽,不過係窗口既緣故,佢地會側曬一邊,我間唔中會轉一次方向
orik 發表於 2017-12-5 16:30:35 |顯示全部樓層
恭喜開花,被子植物都會開花的。
你說「係根部上少少有新分枝」那棵,是不是秋麗?如果光照充足,它會變成粉紅至紫紅色,正常的。
盆中有幾棵都出現追光的情況,如果想種得更漂亮,可以考慮增加光照。