繁殖紫羅蘭!!求救

作者: sandy03 發表于 2017-12-1 11:46:25
2140 14
大家好呀

呢年試左四 五次插葉繁殖紫羅蘭 好多都出唔到葉...得一棵成功

但尋日發現媽媽葉好似壞死 變哂色 是味正常?

ywm74 發表於 2017-12-9 08:20:01 |顯示全部樓層
你既情況小小苗轉水苔種生存機會較高, 我覺得
回復

erikkwong 發表於 2017-12-5 23:37:03 |顯示全部樓層
tchun123 發表於 2017-12-5 23:11
唔得, 濕度一定要夠, 淨珍珠岩, 濕度好難控制, 死好快~ @.@ 我試過

多謝指教!!
回復

tchun123 發表於 2017-12-5 23:11:18 |顯示全部樓層
erikkwong 發表於 2017-12-5 22:17
請問如果直接斜接入珍珠岩, 唔落水, 咁樣得唔得?

唔得, 濕度一定要夠, 淨珍珠岩, 濕度好難控制, 死好快~ @.@ 我試過
回復

erikkwong 發表於 2017-12-5 22:17:53 |顯示全部樓層
tchun123 發表於 2017-12-5 22:01
盆口直徑要少過2吋, 植料放3分2, 花泥再加少少珠石方便疏水, 插葉的話, 葉柄留太長的話會慢D, 留1吋左右便 ...

請問如果直接斜接入珍珠岩, 唔落水, 咁樣得唔得?
回復

tchun123 發表於 2017-12-5 22:01:03 |顯示全部樓層

盆口直徑要少過2吋, 植料放3分2, 花泥再加少少珠石方便疏水, 插葉的話, 葉柄留太長的話會慢D, 留1吋左右便夠, 葉柄爛了的話, 直接把葉片剪開, 用葉脈插泥, 一樣會生

以上插葉方法只適合非縞花的品種
回復

B17 發表於 2017-12-1 16:17:05 |顯示全部樓層
sandy03 發表於 2017-12-1 16:00
有一個  紫羅蘭是要很小很淺的盆就可以嗎

呢個要問其他花友,因為我是冇AV的
回復

Ison 發表於 2017-12-1 16:12:28 來自手機 |顯示全部樓層
sandy03 發表於 2017-12-1 15:59
謝謝你 本身果棵朋友送的 但不會開花 希望成功繁殖

大家研究下,插葉,我會用1oz 試飲杯,可以看到泥土乾濕,比較容易控制
回復

小雷子 發表於 2017-12-1 16:09:38 來自手機 |顯示全部樓層
sandy03 發表於 2017-12-1 16:00

可以用!我用1吋半小盆!
回復

sandy03 發表於 2017-12-1 16:00:58 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-1 14:53
隻盆有冇窿?冇窿盆,泥下層會積水

回復

sandy03 發表於 2017-12-1 15:59:32 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-12-1 12:54
小心剪掉母葉,小心控制水份小苗已有4葉有機會生存到,加油

謝謝你 本身果棵朋友送的 但不會開花 希望成功繁殖
回復

sandy03 發表於 2017-12-1 15:57:56 |顯示全部樓層
tchun123 發表於 2017-12-1 12:49
你D植料太多, 另外太濕, 照片靠近下面的泥面有些白色的東西...可能是棉花朋友, 建議你用一個小的迷你盆, 把 ...

原來植料太多了嗎  不知道為什麼插葉的紫羅蘭 好耐根都係好短又少  掂下都郁郁咁 所以加多左泥..以為種得實D

不知為什麼就是種紫羅蘭的泥有白色霉...同一包泥種其他都沒有棉花朋友..

我會努力再試試
回復

B17 發表於 2017-12-1 14:53:40 |顯示全部樓層
隻盆有冇窿?冇窿盆,泥下層會積水
回復

Ison 發表於 2017-12-1 12:54:57 來自手機 |顯示全部樓層
小心剪掉母葉,小心控制水份小苗已有4葉有機會生存到,加油
回復

tchun123 發表於 2017-12-1 12:49:06 |顯示全部樓層

你D植料太多, 另外太濕, 照片靠近下面的泥面有些白色的東西...可能是棉花朋友, 建議你用一個小的迷你盆, 把健康的小葉和新泥小心移去再慢慢培植, 母葉已開始濕爛, 快點清理掉, 舊泥也丟掉, 棉花朋友的清理方法可以在這搜一下便看到了
回復