請問我棵黃金葛係咪有病?? 要點醫??

作者: JodieC 发表于 2017-11-25 11:07:19
2390 5
各位花友你地好呀。。 想請教一下我棵黃金葛唔知點解係葉面出現 "黃色既梅花紋"。。。仲好似有傳染既跡象。。唔知大家有見過呢種情況嗎?應該點處理好??
Aking 發表於 2017-12-29 20:10:23 |顯示全部樓層
dailyfarm 發表於 2017-12-29 09:55
多菌靈在那裏買?

要淘,香港好似冇,可以用百菌清代替,
Bunbun有賣
dailyfarm 發表於 2017-12-29 09:55:53 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-11-26 19:46
似係真菌性斑點病,要剪走病葉,以防感染其它部分,盡量放在陽光下通風位置,澆水時淋在泥土,不要淋在葉上 ...

多菌靈在那裏買?
B17 發表於 2017-12-2 19:04:36 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-11-26 19:46
似係真菌性斑點病,要剪走病葉,以防感染其它部分,盡量放在陽光下通風位置,澆水時淋在泥土,不要淋在葉上 ...

遲左6日

仲記得上來已經佷好了 ^o^  發表於 2017-12-2 19:31
JodieC 發表於 2017-12-2 18:18:25 |顯示全部樓層
OOO.... Sorry ar.. 遲左覆.. 唔該哂呀.... 我會好好試下..

唔洗客氣! 祝您成功 ^_^  發表於 2017-12-2 19:40
Aking 發表於 2017-11-26 19:46:03 |顯示全部樓層
似係真菌性斑點病,要剪走病葉,以防感染其它部分,盡量放在陽光下通風位置,澆水時淋在泥土,不要淋在葉上,防治可以用可濕性多菌靈之類做噴霧....