藍苺開花

查看數: 7867 | 評論數: 54 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2017-11-25 01:11

正文摘要:

就黎十二月竟然開花

回復

gita 發表於 2018-5-28 14:52:17
請問你今年共收了幾粒藍莓?我最後收了3粒。昨日試過,少少酸但果味不錯。比前年好,較大粒和肥。室內種算收貨了。

我收左大概五十粒, 最多收多十粒八粒  發表於 2018-5-28 16:20
Catyu 發表於 2018-5-3 11:43:37
fat1980 發表於 2018-5-2 20:07
今日收左7粒, 新鮮不過有少少酸

fat1980 發表於 2018-5-2 23:19:48
gita 發表於 2018-5-2 22:57
你D早開花結果,咁快有得食. 我D仲係綠色, 有排, 依家愈來愈少果, 得返幾粒仲係枝度, 但早一兩星期又返風, ...

琴日行花墟, 公廁近警署方向見到盤同我依盤同種細盤少少值得買, 不過無價錢牌所以無問價
gita 發表於 2018-5-2 22:57:28
fat1980 發表於 2018-5-2 20:07
今日收左7粒, 新鮮不過有少少酸

你D早開花結果,咁快有得食. 我D仲係綠色, 有排, 依家愈來愈少果, 得返幾粒仲係枝度, 但早一兩星期又返風, 又再起花蕾.....
Catyu 發表於 2018-4-25 18:12:37
今日去田,上次農友俾咗D草木灰我,加咗冇咁黃,但係仔細睇真,發現有D啡色圓形一粒粒硬殼嘅虫依扶喺枝上面,已捉咗同噴咗無患子水。呢D係咩虫? 係咪只會在果樹有? 會唔會野埋瓜同菜度呢?
gita 發表於 2018-4-25 11:36:20
Catyu 發表於 2018-4-24 18:07
我的愈來愈黃,點解? 係咪唔夠陽光?

我覺得可能係乾, 會吾會太多光定風吹? 水份OK嗎? 健康的黃定係枯黃果隻? 因最近有D涼風, 藍莓有冷風吹, 會變黃葉, 冬天甚至變紅葉和落葉. 我最近都有少少葉小小紅. 如果水份和狀態健康就正常.
Catyu 發表於 2018-4-25 07:44:21
fat1980 發表於 2018-4-24 19:14
我依棵成6,7歲, 有棵3歲度都好似你情況, 無得急

黃葉係正常? 初初買返嚟好綠㗎,我驚唔夠養/陽光。
fat1980 發表於 2018-4-24 19:14:10
Catyu 發表於 2018-4-24 18:07

我依棵成6,7歲, 有棵3歲度都好似你情況, 無得急
Catyu 發表於 2018-4-24 18:07:52
BTDC 發表於 2018-4-17 22:32:10
好靚,啲花顏色同藍梅一樣!
fat1980 發表於 2018-4-13 20:12:05
Catyu 發表於 2018-4-13 11:54
黑色嗰種? 咁咪好黑囉? 唔會唔夠光做光合作用嗎?

睇環境, 我種野個度夏季日照去到5點9, 用6成遮光率既遮陽網差不多了
Catyu 發表於 2018-4-13 11:54:46
fat1980 發表於 2018-4-11 12:30
夏天我搭兩層遮陽網幫植物擋太陽同雨

黑色嗰種? 咁咪好黑囉? 唔會唔夠光做光合作用嗎?
fat1980 發表於 2018-4-11 12:30:44
夏天我搭兩層遮陽網幫植物擋太陽同雨
Catyu 發表於 2018-4-11 10:49:47
gita 發表於 2018-4-11 10:24
吾係呀,係夏天日日三十幾度時不能太晒,晒少少就好。依家其實吾係咁晒,吸收下d陽光有益㗎。吾駛咁快太 ...

收到
gita 發表於 2018-4-11 10:24:06
Catyu 發表於 2018-4-11 08:58
原來不可太曬,咁等我移去陰位先,thanks<span class="emoji emoji1f609"></span>

吾係呀,係夏天日日三十幾度時不能太晒,晒少少就好。依家其實吾係咁晒,吸收下d陽光有益㗎。吾駛咁快太陰,少少晒ok。藍莓要少少晒先靚。只係不能日日極晒。
Catyu 發表於 2018-4-11 08:58:28
gita 發表於 2018-4-10 10:20
苗看來都健康. 我估係荷蘭苗. 今年應未有花, 小心渡夏不要太晒太乾, 下年應有花.  ...

原來不可太曬,咁等我移去陰位先,thanks
gita 發表於 2018-4-10 10:20:22
Catyu 發表於 2018-4-10 09:35
我的藍梅BB, 看來很要等好多年先有果吧

苗看來都健康. 我估係荷蘭苗. 今年應未有花, 小心渡夏不要太晒太乾, 下年應有花.

聯絡園藝館|手機版|HKplants