雙魚座~種迷岩、流鼻涕(#97-vvboy,#98- B大,#102-tin)

作者: 雙魚座 發表于 2017-11-21 21:20:03
18244 257

多謝vvboy 大大分享的第一隻迷岩snow white.
但迷岩點種呢?園藝館成五十頁迷岩,雖然喜歡爬文,但不是這樣爬咁多?
chungjoan 發表於 2019-10-11 12:02:37 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-10-4 14:04
可以。剛好今天有果莢收。果莢內有很多種子未跌落,收到後慢慢取出。
園藝館tin 大的分享帖有教迷岩培苗 ...

已經收到種子, 謝謝
回復

雙魚座 發表於 2019-10-8 15:03:09 來自手機 |顯示全部樓層
繼續收果莢。
回復

chungjoan 發表於 2019-10-5 11:39:29 來自手機 |顯示全部樓層
可以。剛好今天有果莢收。果莢內有很多種子未跌落,收到後慢慢取出。

已pm, thx

已寄出  發表於 2019-10-8 15:02
回復

chungjoan 發表於 2019-10-4 15:31:55 來自手機 |顯示全部樓層

感謝,我會去分享帖學培苗。明天先有時間去入數
回復

雙魚座 發表於 2019-10-4 14:04:08 來自手機 |顯示全部樓層
chungjoan 發表於 2019-10-2 20:07
我想試下種白雪公主,可否分享種子給我啊

園藝館tin 大的分享帖有教迷岩培苗,可以去看看。
請在將HK$3(郵費及包裝費)存入園藝館 恒生銀行 : 359 385291 882,
入數後請發帖, 請貼出收據(請塗了自己的戶口) 及
PM郵寄地址(請確保地址正確)
郵遞風險,恕不負責
回復

B17 發表於 2019-10-2 22:03:07 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-10-2 16:01
不經下覺白雪公主結下幾個果莢。真是多產。咁多B點算好?園藝館很多人都有此花。 ...

剪咗佢,唔好要
回復

chungjoan 發表於 2019-10-2 20:07:25 來自手機 |顯示全部樓層
不經下覺白雪公主結下幾個果莢。真是多產。咁多B點算好?園藝館很多人都有此花。 ...

我想試下種白雪公主,可否分享種子給我啊
回復

小雷子 發表於 2019-10-2 17:57:52 來自手機 |顯示全部樓層

最近我都忙到半C,還未有時間寄嘢比你!唔好意思!
回復

雙魚座 發表於 2019-10-2 16:01:43 來自手機 |顯示全部樓層
不經下覺白雪公主結下幾個果莢。真是多產。咁多B點算好?園藝館很多人都有此花。
回復

雙魚座 發表於 2019-10-1 19:17:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-6-11 22:24
對上一次係Super Orange種子,前次係Fu's Fall Sunshine

近排比較忙,無名紫開了花也不知。開了花也算交功課。(不過唔靚囉)
回復

小雷子 發表於 2019-7-31 13:50:37 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-7-31 13:37
白雪又開花了。對放公主的繁殖能力又愛又恨。公主花粉多,自家授粉的迷岩父親全是公主。公主開花通常有果莢 ...

好似朵花越來越大,又全開!靚靚!
試下用其他花互交,花粉少係咪大肚機會少!
回復

雙魚座 發表於 2019-7-31 13:37:13 來自手機 |顯示全部樓層
白雪又開花了。對放公主的繁殖能力又愛又恨。公主花粉多,自家授粉的迷岩父親全是公主。公主開花通常有果莢收,但它的基因也太強了。後代全像它,一些母親迷岩的樣子都無(我都想有其他花樣)。
回復

雙魚座 發表於 2019-7-30 22:09:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-30 21:26
小雷子回歸啦!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f601"></span>

如果照舊估父和母(今次都好易估的),另外又估走色花名(你先在pm估先)
回復

雙魚座 發表於 2019-7-30 21:59:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-30 21:26
小雷子回歸啦!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f601"></span>

歡迎回歸,有兩岩種子,怎樣和花友玩遊戲送種子啊!給個建議呢!pm講啦,保持神秘
回復

小雷子 發表於 2019-7-30 21:26:20 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-7-30 20:30
神祕面紗快開估了。請看pm.

小雷子回歸啦!
回復

雙魚座 發表於 2019-7-30 20:30:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-11 11:45
咁神祕!<span class="emoji emoji1f631"></span>

神祕面紗快開估了。請看pm.
回復

雙魚座 發表於 2019-7-30 18:27:13 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-7-30 17:58
點解魚大嘅超級橙葉細?我捰好大塊葉

陽光不足是主因。
回復

rwgplant 發表於 2019-7-30 17:58:41 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-7-30 13:56
B大分享的super orange 又大了點,差不多可分苗了。

點解魚大嘅超級橙葉細?我捰好大塊葉
回復

雙魚座 發表於 2019-7-30 13:56:32 來自手機 |顯示全部樓層
B大分享的super orange 又大了點,差不多可分苗了。
回復