Sinn. Miriam G超小芽(完)

作者: B17 发表于 2017-11-5 21:34:35
2951 29

**** 請細閱本帖內容****
**** 非先到先得,明日中午12時或之前公佈結果 ****

太細,睇漏左,呢隻都可以分

交收方法:只限郵寄,郵遞風險,恕不負責

重要事項:
.申請成功者需於6小時內,PM郵寄地址,否則申請會被取消
.收到戶口號碼後48小時內,將HK$5(郵費及包裝費)存入本人銀行戶口(HSBC),否則申請會被取消
.入數後請發帖或PM通知入數時間,請勿貼出收據
版規:收到分享物品後必須在本版面中回覆確認
.送出與否,本人有最後之決定權
.申請後失去聯絡者以後分享不予接受

開花照(只作參考)

實物 (上面嗰隻)

請COPY排隊:
1.
2.
3.
4.
5.

mirrorcmw

評分

查看全部評分

B17 發表於 2018-8-5 11:09:33 |顯示全部樓層
mirrorcmw 發表於 2018-8-4 23:54
開花啦,交功課比B大

花紋全消失了

呢個情況試過,種種下又會出返
mirrorcmw 發表於 2018-8-4 23:54:14 來自手機 |顯示全部樓層
開花啦,交功課比B大

[emoji]1f60d[/emoji][emoji]1f44f[/emoji][emoji]1f3fb[/emoji]好深色  發表於 2018-8-5 00:03
mirrorcmw 發表於 2018-5-9 21:49:20 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-7 18:00
未夠大,過多兩個月,試下換大盆,多生長空間,可能大得快d

Thx, 咁我幫佢換大d既盆
B17 發表於 2018-5-7 18:00:36 |顯示全部樓層
mirrorcmw 發表於 2018-5-7 17:51
葉長大了,唔知幾時會有花呢

未夠大,過多兩個月,試下換大盆,多生長空間,可能大得快d
mirrorcmw 發表於 2018-5-7 17:51:02 來自手機 |顯示全部樓層
葉長大了,唔知幾時會有花呢
B17 發表於 2017-11-9 18:14:55 來自手機 |顯示全部樓層
mirrorcmw 發表於 2017-11-9 18:13
收到小芽,謝謝B17 <span class="emoji emoji1f60a"></span>

芽仔超細,不過已經有根,應該冇難度啦

第1次種 希望唔會死系我手上啦  發表於 2017-11-9 22:36
mirrorcmw 發表於 2017-11-9 18:13:02 來自手機 |顯示全部樓層
收到小芽,謝謝B17
mirrorcmw 發表於 2017-11-7 16:51:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-7 15:51
已寄出

謝謝~
收到再通知你
B17 發表於 2017-11-7 15:51:44 |顯示全部樓層
mirrorcmw 發表於 2017-11-6 11:33
又抽中了,感謝‍♀️

已寄出
rumer 發表於 2017-11-6 17:46:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-6 15:33
新葉顏色唔同,正常,大大下自然會出色,等時間去證明
葉大小係品種因素,加上種得好,出巨葉唔奇,我都 ...

原來會這樣的~謝B大分享經驗~
那我們就試下慢慢養~期待他們一隻隻「回復本色」啦
B17 發表於 2017-11-6 15:33:38 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-6 14:58
搬其中兩盆出黎比你睇。。新出的葉甩色甩到飛起~

新葉顏色唔同,正常,大大下自然會出色,等時間去證明
葉大小係品種因素,加上種得好,出巨葉唔奇,我都試過yellow bird出到3-4寸葉
rumer 發表於 2017-11-6 14:58:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-6 12:09
冇有怕,喜蔭細芽種到的,種大d就送走
如果冇人要  掉左佢囉 冇位每隻一盆夠啦  ...

搬其中兩盆出黎比你睇。。新出的葉甩色甩到飛起~

希望種得返成本來顏色會有人喜歡(其實只是基本款 Haha)~否則無人收留但自己又唔捨得掉就死了

同場加映:自己覺得好似怪獸的巨葉。。究竟是吃了什麼才會長成這樣。。。(還是喜蔭葉子夠營養都會長成這樣。。。)
B17 發表於 2017-11-6 12:09:42 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-6 12:05
因是才剛剪出來插泥2日的小苖唔知種唔種到~ 雖然覺得是潛力小苖但因為之前被怪獸大葉遮住 ...

冇有怕,喜蔭細芽種到的,種大d就送走
如果冇人要  掉左佢囉 冇位每隻一盆夠啦
rumer 發表於 2017-11-6 12:05:17 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-6 11:51
珍惜空間仲玩一開六,唔好要咁多無名啦,每盆獨立影張高清相,出帖尋身世吧

...

因是才剛剪出來插泥2日的小苖唔知種唔種到~ 雖然覺得是潛力小苖但因為之前被怪獸大葉遮住照唔到光~所以佢地由原本銀綠閃閃的變作暗紅色的苖仔~

這個樣子實在是不敢分享出黎。。。希望等佢地過排靚返晒可以再幫佢地搵返個好人家~(但因是無名真的沒信心有無人肯要。。。好驚係得我自己覺得靚。。T T《— 諗起到時要在室內種同一款6棵真係無眼睇)
B17 發表於 2017-11-6 11:51:49 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-6 11:33
感覺是種得好又有地方和耐性就可以無限繁殖...

珍惜空間仲玩一開六,唔好要咁多無名啦,每盆獨立影張高清相,出帖尋身世吧

rumer 發表於 2017-11-6 11:33:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-5 22:06
其實冇乜特別,種到老自然要修剪,會有一兩枝,夠長的話,一開二,double上
修剪後好多時發三四隻,留一 ...

感覺是種得好又有地方和耐性就可以無限繁殖~ 不過地方不足真的是一大問題啊~我前幾天在花墟偷買了一盆狀況不好但已心心眼了很久的無名喜蔭回家~可是結果就是因為要珍惜室內空間。。所以把那棵大大的喜蔭給分成6盆潛力小苖(然後再拿其中3塊大到像怪獸一樣的壯葉拿去水浸看看是能否能出根~ 《— 好奇葉插的可能性

希望過段時間之後能把小苖都養回健康漂亮~(現在走晒色)到時再看看這邊有沒有人願意收養他們把那5盆給分享出去~Hahahaha
mirrorcmw 發表於 2017-11-6 11:33:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-6 10:54
公佈結果:
mirrorcmw

又抽中了,感謝‍♀️

熱烈祝賀~中到奬實在太開心~!  發表於 2017-11-6 12:07
dorothy821110 發表於 2017-11-6 10:57:24 |顯示全部樓層
1. bacryphc
有冇先多謝分享!
2.小君(謝B大)
3.tarepanda817, thx
4. homayho,
5. ugoodar
6.charles604498
7. mirrorcmwn
8. dorothy821110  thanks !!
B17 發表於 2017-11-6 10:54:46 |顯示全部樓層
mirrorcmw 發表於 2017-11-6 08:13
10樓charles604498 LV41 小時前
1. bacryphc
有冇先多謝分享!

公佈結果:
mirrorcmw
12下一頁