南美拖鞋

作者: scylam 發表于 2017-11-5 19:10:47
2486 19

多謝蘭友割愛,第一次養南美拖;現第五朵花:

yklhkplants 發表於 2017-11-9 06:06:55 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!原來南美拖鞋可以噉靚,怪唔得知花店少見。學倒少少都好。
回復

scylam 發表於 2017-11-7 08:48:55 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-11-7 08:20
是淘寶貨,Phragmipedium Woessen richteri x schlimii。但末知品種是否正確,養了幾個月,來初花,但好 ...

美國貨好貴,淘寶直接寄到香港可以嗎?祼根寄?

PM  發表於 2017-11-7 10:52
回復

taxitang 發表於 2017-11-7 08:20:01 |顯示全部樓層
scylam 發表於 2017-11-6 22:08
好壯大喎,這個什麼品種?下星期尾又有花睇

可惜這公司出口要us$2500以上,加上出口行政費,太貴 ...

是淘寶貨,Phragmipedium Woessen richteri x schlimii。但末知品種是否正確,養了幾個月,來初花,但好像停止生長了兩星期。
如果是2500港元發貨那就好。
回復

W88 發表於 2017-11-7 07:23:17 來自手機 |顯示全部樓層
想玩南美拖除咗同O.L.  Fischer 買外,還有一些入埸費較低的花埸可選擇。還會有disscount
O.L.啲南美拖品質唔錯,但比起10年8年前佢地賣果啲拖鞋原生種和交配種種,選擇少了很多。
回復

olev 發表於 2017-11-7 00:08:09 |顯示全部樓層

謝謝回覆
回復

scylam 發表於 2017-11-6 23:09:53 |顯示全部樓層
olev 發表於 2017-11-6 22:59
請教盆中是珍珠岩或是魔肥?

粗粒珍珠岩
回復

olev 發表於 2017-11-6 22:59:28 |顯示全部樓層
scylam 發表於 2017-11-6 21:26
一隻是phrag besseae x phrag kovachii 另一是phrag d’alessandroi x kivachii; 皆是小苖

我最想有http ...

請教盆中是珍珠岩或是魔肥?
回復

scylam 發表於 2017-11-6 22:08:51 |顯示全部樓層

好壯大喎,這個什麼品種?下星期尾又有花睇

可惜這公司出口要us$2500以上,加上出口行政費,太貴了。

個人感覺這個品種比原種更靚。純粹個人喜好
回復

taxitang 發表於 2017-11-6 21:39:00 |顯示全部樓層
scylam 發表於 2017-11-6 21:26
一隻是phrag besseae x phrag kovachii 另一是phrag d’alessandroi x kivachii; 皆是小苖

我最想有http ...

謝謝告之。純好奇
你最想有的那株確是唔錯。我也想擁有!
南美拖我通常座水養,膠盆下是座水的水積。

回復

scylam 發表於 2017-11-6 21:27:51 |顯示全部樓層
對不起,照片又反轉了⋯⋯
回復

scylam 發表於 2017-11-6 21:26:13 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-11-6 15:18
可否分享有那幾品?有冇我現在還未找到的至愛Phrag.Don Wimber 4N?謝謝!

我最想有https://www.orchidweb.com/produc ... quene-3n-~4163.html

回復

taxitang 發表於 2017-11-6 15:18:04 |顯示全部樓層
scylam 發表於 2017-11-6 14:40
可試besseae交配種,據說容易,我入了幾棵小苗玩

可否分享有那幾品?有冇我現在還未找到的至愛Phrag.Don Wimber 4N?謝謝!
回復

scylam 發表於 2017-11-6 14:40:43 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-11-6 09:48
南美拖來說,我至愛besseae,但因太怕熱,我在不同季節,也嘗試栽種,一直失敗,但聽說用它來做父母本, ...

可試besseae交配種,據說容易,我入了幾棵小苗玩
回復

taxitang 發表於 2017-11-6 09:48:52 |顯示全部樓層
伯爺婆 發表於 2017-11-6 00:40
好靚!
個人覺得南美拖較好種

南美拖來說,我至愛besseae,但因太怕熱,我在不同季節,也嘗試栽種,一直失敗,但聽說用它來做父母本,子代冇怕熱這問題。
回復

scylam 發表於 2017-11-6 07:53:00 |顯示全部樓層

多謝各位吖,實在太久沒有出現了,

發現天氣涼爽一點顏色深一點
回復

伯爺婆 發表於 2017-11-6 00:40:12 |顯示全部樓層
好靚!
個人覺得南美拖較好種
回復

小之莊 發表於 2017-11-5 22:27:15 來自手機 |顯示全部樓層
scylam 發表於 2017-11-5 19:16
不知為何相片反轉

幫你轉了一下。
回復

taxitang 發表於 2017-11-5 22:26:24 |顯示全部樓層
樓主很久没見,一來就放毒,靚喎!
我的三星手機也是同樣毛病,打直影,相片會横了,打横影就冇問題。
我兩盆岩下也先後開花,和OG相比差好遠,希望全寄望你那盆了。
回復

scylam 發表於 2017-11-5 19:16:02 |顯示全部樓層
不知為何相片反轉
回復