猩紅妖精(Scarlet Ovation)

作者: Ada- 发表于 2017-10-9 19:34:17
1728 10
由上次修剪到今次開花只係短短20日,仲有好多花霖未開,開花前搬咗去頂樓日曬雨淋,開咗花又搬入嚟屋企慢慢欣賞
Ada- 發表於 2017-11-16 21:38:06 來自手機 |顯示全部樓層
妖精又開花了,這次用了花套,花瓣更飽滿些
nixnix 發表於 2017-10-14 10:32:11 來自手機 |顯示全部樓層
Ada- 發表於 2017-10-14 00:13
原來唔係得我一個咁諗<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>

哈哈哈
Ada- 發表於 2017-10-14 00:13:09 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2017-10-14 00:01
哈哈我明, 好似唔得正氣咁

原來唔係得我一個咁諗
nixnix 發表於 2017-10-14 00:01:18 |顯示全部樓層
Ada- 發表於 2017-10-13 23:48
顏色係豔麗,不過妖精呢個名我唔係幾鍾意

哈哈我明, 好似唔得正氣咁
Ada- 發表於 2017-10-13 23:48:47 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2017-10-13 09:18
妖精  好艷麗

顏色係豔麗,不過妖精呢個名我唔係幾鍾意
nixnix 發表於 2017-10-13 09:18:53 |顯示全部樓層
妖精 好艷麗
Ada- 發表於 2017-10-12 23:05:17 來自手機 |顯示全部樓層
mowo 發表於 2017-10-10 22:04
天氣咁熱,如果才能保持花色?我d玫瑰越開越淡。

天氣熱花色越開越淡係正常,如果春秋季節花色冇正常返 咁可能係缺肥同缺陽光,花芽未形成之前俾通用肥,最好係以氮肥為主,一旦出咗花芽就要開始俾磷肥,等花霖顯咗色就可以停止給肥,同埋如果見到有盲芽就要及時剝咗佢,以免消耗營養。但其實我見你d花都開得幾靚
mowo 發表於 2017-10-10 22:04:31 來自手機 |顯示全部樓層
天氣咁熱,如果才能保持花色?我d玫瑰越開越淡。
Ada- 發表於 2017-10-9 21:03:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-9 20:49
紅得好靚!你家名副其實係玫瑰園!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

目前只有二十幾個品種,大部分的苗還不成氣候,玫瑰園…那只能説是我遙不可及的夢
小雷子 發表於 2017-10-9 20:49:36 來自手機 |顯示全部樓層
紅得好靚!你家名副其實係玫瑰園!