喬治百合

作者: B17 发表于 2017-10-5 21:20:30
4838 24

15年番黎都冇開帖畀佢,邊個叫佢唔肯長大嗟

15年中,初到步
喬治百合-2015-001-Cyrtanthus elatus.JPG

15年尾始發芽 (6個月)

16年中,得兩條葉仔 (12個月)

17年4月 (22個月),識生側球,唔識大

17年9月 (26個月),1個月前培養土換做泥土,明顯大咗,看來佢鐘意泥土多啲

網上話好易種,種咗兩年多,仍然唔似會開花,希望在明年
B17 發表於 2021-3-16 17:27:16 |顯示全部樓層
終於開花,不過不在我家,明顯比我種時強壯,環境合適才能開花!

好靚又少見嘅百合  發表於 2021-3-16 18:25
B17 發表於 2019-9-23 11:52:05 |顯示全部樓層

夏天過去,還是那樣子,沒變化!
已經四年,投降了
B17 發表於 2019-2-16 16:25:00 |顯示全部樓層
十分失望,幾個月過去,葉疏咗,衹懂生小球
ChanKwingYin 發表於 2018-10-5 08:48:45 來自手機 |顯示全部樓層
加油
B17 發表於 2018-10-4 16:51:24 |顯示全部樓層
夏天不是喬治天,半年過去,無甚變化
B17 發表於 2018-3-3 15:02:14 |顯示全部樓層
看來喬治百合喜涼快,最大兩球一個冬天已長大至3cm,開花有望
Aking 發表於 2017-11-13 20:05:45 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-13 11:49
喬治百合換泥土後生長迅速,最大一球過左2cm,出年開花有望

過咗一個月多啲,身價咁快高咗
ET0404 發表於 2017-11-13 18:01:55 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-13 17:10
懷疑係咁:繽紛泥唔夠腐葉,顆粒太多,泥裡間太多,與根接觸面不足。
最近買既花博士泥,顆粒少,適合風 ...

好詳細嘅分析
等我都買返包試下!
B17 發表於 2017-11-13 17:10:01 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-13 13:11
可能種子自細習慣培養土環境,所以冇問題。
即係同一類花唔同品種對介質要求會唔同  ...

懷疑係咁:繽紛泥唔夠腐葉,顆粒太多,泥裡間太多,與根接觸面不足。
最近買既花博士泥,顆粒少,適合風雨蘭呢類球根,生長ok,葉片長又綠。泥土更幼細,有同樣效果,而且比培養土更襟用。
B17 發表於 2017-11-13 13:27:17 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-13 13:11
即係同一類花唔同品種對介質要求會唔同  ...

係呀
最近一盆風雨蘭用咗繽X花博士泥,生得好好,葉多又綠
用過唔同泥,覺得泥土最合適
盆lily pies用泥土種咗5年,冇換過泥,年年開花
ET0404 發表於 2017-11-13 13:11:43 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-13 12:23
部份係,早幾年種灌木類花卉,留低幾盆泥,畀左d人,冇種野既剩番兩盆,又懶去掘,d球根咪轉左培養土
好 ...

即係同一類花唔同品種對介質要求會唔同
B17 發表於 2017-11-13 12:23:35 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-13 12:08
我淨係俾到普通培養土

17大呢啲係年花嘅泥?

部份係,早幾年種灌木類花卉,留低幾盆泥,畀左d人,冇種野既剩番兩盆,又懶去掘,d球根咪轉左培養土
好奇怪,大部份風雨蘭ok,係Java, Jacala Red就唔得,少葉生長停頓,轉回泥土,生猛番晒
jacala red種子苗都係培養土,生長又ok,怪怪怪!
ET0404 發表於 2017-11-13 12:08:57 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-13 11:49

我淨係俾到普通培養土

17大呢啲係年花嘅泥?
B17 發表於 2017-11-13 11:49:34 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-10-8 19:52
差不多有2cm都算幾好,上面提過十幾蚊的
两年側球只有1cm+

睇黎有d球根真係唔用得培養土
Aking 發表於 2017-10-8 19:52:04 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-7 19:10
衣家2cm都冇,希望快速成長啦

差不多有2cm都算幾好,上面提過十幾蚊的
两年側球只有1cm+
B17 發表於 2017-10-7 19:10:33 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-10-7 19:06
佢冇話要四年先開花,淨係話四年的開花球,直徑4cm,
可能三年有花開呢   ...

衣家2cm都冇,希望快速成長啦
Aking 發表於 2017-10-7 19:06:41 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-7 18:58
4年,唔係卦,掉咗算啦

佢冇話要四年先開花,淨係話四年的開花球,直徑4cm,
可能三年有花開呢
B17 發表於 2017-10-7 18:58:45 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-10-7 18:47
見網上的開花球種了四年直徑有4cm, 可能係
唔夠時間

4年,唔係卦,掉咗算啦
Aking 發表於 2017-10-7 18:47:59 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-6 23:01
嘥哂d能量生球,如果冇生側球,個球可能到咗開花size

見網上的開花球種了四年直徑有4cm, 可能係
唔夠時間
12下一頁