秋植球根大放送,先到先得。加拿大新鮮空運到港!免費!

作者: 八王爺 發表于 2017-9-25 13:38:41
2832 30

最近從加拿大回來,那邊已經有球根出售,而且十分便宜。
品質一般般,只要2.5加元,我兌換時是6.3,差不多15-17蚊港元一包,一包有十球,即1.5-1.7蚊一球,真的不能太高要求。
品種也不多,所以買了三種回來,同大家分享。
球根是免費,但郵寄有風險。
每人限選一種。

今次是先到先得,手快有手慢無。
郵費只要2.8元,成功申請者要自備盒仔和回郵信封,
沒有回郵的,不會寄出。

紫色劍蘭二球 (三份)
1.
2.
3.

雜色銀蓮花三球 (五份)
1.
2.
3.
4.
5.

雜色鳶尾花 三球 (三份)
1.
2.
3.

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2018-3-28 10:28:07 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-3-27 09:32
嘩, 真係好靚呀~!
之前見個POST 好似好耐了, 以為一早完左, 原來仲有PAGE 2.
其實就算出去買, 都唔一定係好 ...

這個已經是去年九月的帖。
今年八月我再去美加,到時回來看看有沒有驚喜同大家分享。

因為我去外國一般都會帶一些東西(植物種子或球根.....)回來的。

剛剛12月去泰國,就出了一個分享種子的帖。
回復

cokar 發表於 2018-3-27 16:32:22 |顯示全部樓層
嘩, 真係好靚呀~!
之前見個POST 好似好耐了, 以為一早完左, 原來仲有PAGE 2.
其實就算出去買, 都唔一定係好好, 同一定"包生仔".
真覺得大家肯分享, 都係因為鍾情植身,所以唔好為左小部份人, 而去否定所有啦. 加油.
如你仲有之前留住未送出, 我想排呀.
都真好耐無入來, 曾經都有收過呢度有幾位分享.
雖然好多都唔得. 但係我都有一種可種左幾年, 仲再分好幾盤送友人了. 所以, 你地無私分享, 真好好的. ^0^
回復

八王爺 發表於 2018-3-23 12:44:30 |顯示全部樓層
很感動!
有一位花友貼了圖,去年送出的球根開出花了!

銀蓮花!紫色的!
00 20180318175546-01.jpeg
回復

B17 發表於 2017-10-20 12:20:48 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-10-20 12:02
這次分享發生了很多問題,令到本人以後不想再分享了。
1. 有申請了的花友,無任何回覆,阻礙其他想要的花友 ...

王爺勿動氣,做分享就是煩

唔睇分享內容嘅人常遇到,唔跟我嘅流程,唔知走咗去邊
所以我有限時,夠鐘就取消,等其他人補上
你用回郵方法就難搞d,因為可以係郵局問題,唔關申請人事
或者試下限時寄出,寄出要發帖通知,唔跟就取消

畀佢地ID我,列入黑名單,等我煩少d

回復

八王爺 發表於 2017-10-20 12:02:20 |顯示全部樓層
這次分享發生了很多問題,令到本人以後不想再分享了。
1. 有申請了的花友,無任何回覆,阻礙其他想要的花友,實在黑心!
2. 個別花友收到後,不滿意球根品質,向我私下出言不雅,感到十分無奈。
3. 也有花友沒有收到回郵,對本地郵政深感失望。
4. 分享前沒看清楚分享內容的花友,反覆問相同的問題,浪費時間,非誠勿擾。
本人已經很少在這園藝館登入,所以很多時回覆很慢,或不回覆,敬請原諒。
我冧,我都係消失好啲!
回復

dick 發表於 2017-10-9 18:21:38 來自手機 |顯示全部樓層
今天收到郵件咭,話欠$2,要去郵局取件
回復

fun 發表於 2017-10-9 18:07:21 來自手機 |顯示全部樓層
巳收到分享物,謝謝八皇爺分享!
回復

fun 發表於 2017-10-9 18:06:28 來自手機 |顯示全部樓層
已收到分享物,谢谢八皇爺分享!
回復

吉祥 發表於 2017-10-8 01:54:57 來自手機 |顯示全部樓層
種子收到了, 多謝晒八王爺..
回復

dick 發表於 2017-10-4 22:40:05 來自手機 |顯示全部樓層
多謝曬八王爺
回復

dick 發表於 2017-10-4 22:40:04 來自手機 |顯示全部樓層
多謝曬八王爺
回復

Ahjoechan 發表於 2017-10-4 14:57:09 |顯示全部樓層
紫色劍蘭二球 (三份)
1. 吉祥, 謝謝分享 (收到回郵)
2. Christy1223 thx!
3.  芝士寶寶,謝謝!

雜色鳶尾花
1. Fun (收到回郵,因為無網名,所以我估係這位花友。)
2. Ching2yuen thanks
3. Dick (thanks) (收到回郵)
候補
4.Bruce (thanks)
5.

雜色銀蓮花
1. Chan Kwing Yin 謝謝!
2. ahjoechan (Thanks)
3.
回復

吉祥 發表於 2017-10-4 14:40:25 |顯示全部樓層
多謝八王爺, 會留意信箱, 祝中秋節快樂
回復

八王爺 發表於 2017-10-4 11:39:11 |顯示全部樓層
昨天去寄信時,郵局話只要 $2.80 回郵。
所以,我把在信封上多出來的2元的郵票撕了下來,放在各位花友的回郵內,省回了2元。
也加了一些種子給各位花友,祝中秋快樂!
回復

八王爺 發表於 2017-10-3 09:47:40 |顯示全部樓層

紫色劍蘭二球 (三份)
1. 吉祥, 謝謝分享 (收到回郵)

雜色鳶尾花
1. Fun (收到回郵,因為無網名,所以我估係這位花友。)
3. Dick (thanks) (收到回郵)
候補
5.

雜色銀蓮花
1. Chan Kwing Yin 謝謝!
2.
3.

回復

ChanKwingYin 發表於 2017-9-30 21:18:36 |顯示全部樓層

雜色銀蓮花
1.Chan Kwing Yin 謝謝!
2.
3.
回復

fun 發表於 2017-9-29 19:31:13 來自手機 |顯示全部樓層
谢谢分享!
回復

八王爺 發表於 2017-9-29 14:08:21 |顯示全部樓層
因為國慶長假期,若在這兩天收到你的回郵信封和盒仔,將會在10月3日才寄出球根。不便之處,敬請原諒。
回復

cytam 發表於 2017-9-25 15:16:13 |顯示全部樓層
紫色劍蘭二球 (三份)
1. 吉祥, 謝謝分享
後補

雜色鳶尾花
1. Fun
3. Dick (thanks)
5.

雜色銀蓮花
1.
2.
3.

鳶尾花只有三份,第4個只能候補。  發表於 2017-9-26 10:40
回復

12下一頁