茄子死咗

作者: sblam 发表于 2017-9-7 10:50:59
4410 44
7月初移3棵茄子苗到社區園圃,但唔點解上星期打完風後,星期一(4/9/2017)返黎,見到有2棵茄子葉突然謝晒。有無人知點解會咁? 剩餘1棵開始有枯萎情況,有無預防或治療方法? 謝謝

7月初剛移植時

8月生長得好大棵

9月2-4號打完風後突然變咗咁:

起咗棵茄,唔覺有爛根??

sblam 發表於 2017-9-18 13:08:05 |顯示全部樓層
我參加的社區園圃都算乾淨企理,職員姨姨好好人,唔識種他們會教你,如有些田主無咩點捉虫,姨姨都睇唔過眼捉走D蟲蟲。所以除了果蠅外,都好少有其他蟲蟲。

我種既節瓜密密包,密密食呀!

mk2325 發表於 2017-9-15 14:34:27 來自手機 |顯示全部樓層
但我下面幾级田,種的無論茄子或中國種苦瓜都沒有問題!
happy_flower 發表於 2017-9-15 13:57:24 |顯示全部樓層
mk2325 發表於 2017-9-15 13:10
我隔離田友今年種節瓜,我種苦瓜,佢有隻一两斤節瓜中晒招,掛喺度超過两星期唔理。都唔知生產幾多瓜蠅。根 ...

苦瓜係勁咬,無論係沖繩,白苦,雷公… 十個有十個中招,如果包漏咗啲苦瓜基本上我係唔敢食。
happy_flower 發表於 2017-9-15 13:53:41 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2017-9-15 12:07
我覺得種田或種社區園圃睇下好唔好彩,撞正隔離農友種種下唔埋塊田,D病蟲害傳得好快。
我上年係屋苑租格 ...

我之前租的格仔田就係咁樣,種植箱放得太密,一個接著一個,初夏回暖時成個場都爆發蟲害,紅蜘蛛,毛蟲,蚜蟲,仲有蝸牛走到四圍係,一塊田過一塊田咁食晒啲苗。

好彩我現在租的田四圍都冇園圃果農,所以冇噴化學農藥的問題。
happy_flower 發表於 2017-9-15 13:47:34 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2017-9-15 11:58
呢個方法又幾好喎,等我黎梗種番茄試下先! 謝謝!

不過冬天環境又唔同夏天,冬天乾燥啲泥要保水良好啲,可能要加膠膜保温保濕,到時睇情況再改良方法
mk2325 發表於 2017-9-15 13:10:29 來自手機 |顯示全部樓層
我隔離田友今年種節瓜,我種苦瓜,佢有隻一两斤節瓜中晒招,掛喺度超過两星期唔理。都唔知生產幾多瓜蠅。根本苦瓜包都包唔切,瓜蠅多到周圍都係,呢頭授粉嗰頭已經中左,真係冇嘢好講
sblam 發表於 2017-9-15 12:07:13 |顯示全部樓層
mk2325 發表於 2017-9-15 11:36
找一個合適地點絕對是問題。不說交通,環境選擇都有問題。社區園圃很多是建在公園或苗圃裡,食環署是會用 ...

我覺得種田或種社區園圃睇下好唔好彩,撞正隔離農友種種下唔埋塊田,D病蟲害傳得好快。
我上年係屋苑租格仔田, 種南瓜種得好地地,但隔離塊田D瓜葉染晒白粉病都唔清理,攪到我南瓜野埋白粉病。另外,隔離有一塊田種了南非葉,成一兩層樓咁高又唔理,成棵樹咁,遮晒D陽光之餘根部伸延到我塊田吸水吸肥,好嬲呀!
sblam 發表於 2017-9-15 11:58:08 |顯示全部樓層
happy_flower 發表於 2017-9-15 09:17
我係用呢個方法種,因為夏天實在多雨水塊田去唔切水,浸死我太多農作物,
但不同係個盆剪咗底,根可以自 ...

呢個方法又幾好喎,等我黎梗種番茄試下先! 謝謝!
mk2325 發表於 2017-9-15 11:36:57 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2017-9-14 20:03
地點都好重要,如果塊田離屋企或公司太遠,例如錦田,好多人嫌遠都唔想去玩。社區園圃好多區都有,交通方 ...

找一個合適地點絕對是問題。不說交通,環境選擇都有問題。社區園圃很多是建在公園或苗圃裡,食環署是會用農藥噴公園內植物的。自己租田,也不一定好,因為也控制不了左右隔離用農藥。通常田主都將田劃分得很密,所以病、蟲害都很容易傳開。我的田是在林村比較高的位置,左右隔離都是用有機方法種,感覺比較好。但山下近林村河很大遍都是種賀年桃花的。有次經過,正在大噴農藥,路人都要掩鼻。之後經過見到附近泥上面原本的青苔都變成黑色,寸草不生
mk2325 發表於 2017-9-15 11:02:03 來自手機 |顯示全部樓層
我租過大埔的桐梓園圃,但後來發現這個園圃是建在政府苗圃裡面,大家祇相隔大概兩公尺。苗圃用自動灑水,而且將農藥加在灑水系統,每天噴幾次。雖然沒有對著社區園圃,但高度有番咁上下,在有風的日子毒霧很容易飄過去污染園友嘅作物
happy_flower 發表於 2017-9-15 09:26:54 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2017-9-14 20:03
地點都好重要,如果塊田離屋企或公司太遠,例如錦田,好多人嫌遠都唔想去玩。社區園圃好多區都有,交通方 ...

都係,每星期郊遊都幾辛苦。住新界區會好啲,住港島區好難每星期入元朗咁遠耕田,租地種大都集中在元朗或大埔區,
除咗租田另一選擇可以唸下天台格仔田,不過唔平而且一格都幾細,種唔到太多野,始終係租地好玩啲同月費平啲。
happy_flower 發表於 2017-9-15 09:21:24 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2017-9-14 19:54
其實我屋苑都有格仔田租,面積同社區園圃差不多,雖然租一年,但所有野要自己負責,沒有工具借,沒有導師 ...

其實自己淋水仲好,可以控制水量,如果田主淋就唔會同你每株都淋得咁細心,
我一開始係種天台先,之後有咗經驗就租田種地,大部份田主都好肯教農友,唔駛擔心無人問的,
其餘我都係自己睇書學同上fb啲group問下人,睇下人地點種,種種下就識,
種田最重要係實踐
happy_flower 發表於 2017-9-15 09:17:38 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2017-9-14 20:11
我曾經係屋企天台用大花盆種番茄和茄子,無試過青枯病,可能花盆去水去得快,減底病害的機會和少連作情況 ...

我係用呢個方法種,因為夏天實在多雨水塊田去唔切水,浸死我太多農作物,
但不同係個盆剪咗底,根可以自由生到落田,好處係保障一半根唔會浸爛先,肥料又可以減少流失
sblam 發表於 2017-9-14 20:11:34 來自手機 |顯示全部樓層
sanglo 發表於 2017-9-14 09:27
嗯 圃田有這個通病 但本人又鐘意種車厘茄 所以自己諗左d辦法減輕中招機會
連續三年冬天都有種 祇是前年 ...

我曾經係屋企天台用大花盆種番茄和茄子,無試過青枯病,可能花盆去水去得快,減底病害的機會和少連作情況。如果要種茄科,下次試下係田邊用花盆種,雖然好似限制了植物的生長範圍,但總好過種種下野到青枯病突然死去。
sblam 發表於 2017-9-14 20:03:14 來自手機 |顯示全部樓層
happy_flower 發表於 2017-9-14 18:21
主要係得四個月太短,種到最靚時候就話夠鐘要殺咗佢,變咗真係只能種菜同啲快速生長農作物 ...

地點都好重要,如果塊田離屋企或公司太遠,例如錦田,好多人嫌遠都唔想去玩。社區園圃好多區都有,交通方便,雖然只得4個月,但每次抽籤都好多人爭崩頭架。
sblam 發表於 2017-9-14 19:54:48 來自手機 |顯示全部樓層
mk2325 發表於 2017-9-14 11:03
我曾經種過社區園圃。面積很細,其實計落都唔平,而且得4個月,種植很大限制,為什麼不正式租田?通常一、 ...

其實我屋苑都有格仔田租,面積同社區園圃差不多,雖然租一年,但所有野要自己負責,沒有工具借,沒有導師敎,沒有代澆水。有很多鄰居開頭興致勃勃種菜,但由於無人敎又唔識種,又很多蟲害,他們種種下都棄耕,周圍都生晒雜草。
我參加社區園圃都係想有老師敎,上堂學到野,返工唔得閒都可以有人幫手澆水。我覺得$400都合理,係4個月租期短咗d, 半年就最好!
happy_flower 發表於 2017-9-14 18:21:36 |顯示全部樓層
主要係得四個月太短,種到最靚時候就話夠鐘要殺咗佢,變咗真係只能種菜同啲快速生長農作物
mk2325 發表於 2017-9-14 11:03:12 |顯示全部樓層
我曾經種過社區園圃。面積很細,其實計落都唔平,而且得4個月,種植很大限制,為什麼不正式租田?通常一、二佰呎比較易找,有些設備都不差。
sblam 發表於 2017-9-14 10:12:03 |顯示全部樓層
happy_flower 發表於 2017-9-14 09:32
園圃駛用率高,又不知上一手種過咩,不斷連作,所以都冇咩辦法

都明白。咁下次玩社區園圃避免種茄科農作物。種葉菜類容易D!
123下一頁