畫一幅畫要時間,心機,耐性……一定可以完成,但養一棵花,心機,時間,耐性,最重耍係看天…… 20170823_144226-1701x3024.jpg

查看全部評分

樓主| 發表於 3 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
畫一幅畫,真係要花時間先會畫得好!今日又再畫,加强左立體感,但細緻位,仍然進行中!老師比左個油畫鏟比我試玩!用鏟邊畫亭嘅欄桿位,控制都唔易!但至少畫到直線!
大家係咪睇到悶呢?希望下堂,可以畫完! 20180622_143558.jpg
發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-18 17:00
你鐘意魚蛋,我鐘意咖啡!大家都揾到令自己滿足嘅嘢!

好明顯, 有$人同窮人之分
 樓主| 發表於 7 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-6-18 16:55
魚蛋係窮人食的, 所以我成日食的

你鐘意魚蛋,我鐘意咖啡!大家都揾到令自己滿足嘅嘢!
小雷子 發表於 2018-6-18 16:12
食少兩串魚蛋就可以啦!

魚蛋係窮人食的, 所以我成日食的
powergun 發表於 2018-6-18 16:07
唔係人人都可以飲的, 要中產以上至得架, 我窮人來的

食少兩串魚蛋就可以啦!
小雷子 發表於 2018-6-18 15:55
在平凡的日子,加點新意,人都開心D嘛!

唔係人人都可以飲的, 要中產以上至得架, 我窮人來的
powergun 發表於 2018-6-18 15:29
外星人真有錢, 可以歎咖啡

在平凡的日子,加點新意,人都開心D嘛!
小雷子 發表於 2018-6-18 14:30
放假又可以輕鬆一下!食午餐時又識左一位調酒師哥哥,大家對藝術美感都志同道合,超興奮!他玩咖啡拉花,只 ...

外星人真有錢, 可以歎咖啡

放假又可以輕鬆一下!食午餐時又識左一位調酒師哥哥,大家對藝術美感都志同道合,超興奮!他玩咖啡拉花,只是玩了幾個月,相信他遲D一定會做得更好!
<玫瑰咖啡>
梵高貓貓好可愛
小雷子 發表於 2018-6-15 18:37
小雷子係一個永遠長不大的小朋友!你驚唔驚!

預左了, 火星人係長生不老的嘛
powergun 發表於 2018-6-15 13:36
原來小雷子係學生來的, 小朋友

小雷子係一個永遠長不大的小朋友!你驚唔驚!
小雷子 發表於 2018-6-15 13:23
返到課室,袋都未放低,老師就話比我知,我幅畫有好多人鐘意!有人欣賞,當然開心![e ...

好靚呀小雷子,俾心機呀,我見到你D作品都感到愉快

你開心時,我更開心!*\(^o^)/*  發表於 2018-6-15 18:40
原來小雷子係學生來的, 小朋友
返到課室,袋都未放低,老師就話比我知,我幅畫有好多人鐘意!有人欣賞,當然開心!
今日開始要執細緻位,由花仔開始,一枝枝,慢慢點,進度慢,又唔急得! 20180615_125322.jpg
今日畫到好頭暈!櫻花,樹枝,畫到唔知自己去左邊!不停修正又修正!進度非常緩慢! 20180601_125805.jpg
繪畫可以令人高度集中,全情投入!但有些時候,又好易容迷失方向!所以係適當時候要自我抽離一下,認清方向,繼續前進!
之前覺得自己混色準確很差,有好多顏色都掌握唔到!但今堂發覺自己有進步,開始掌握少少!再加上老師嘅肯定"呢個顏色溝到好接近"或者 "冇錯啦,就係呢個色啦"都增加了不少自信心!鼓勵對小雷子非常受用……哈哈
第2層底色,亦做好…………老師真係要求好高,呢堂仍然係底色咋…………仲未入正題的!還有漫漫長路…………我要繼續加油啦! 20180525_131343.jpg
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-18 22:25
用色好舒服,大雷子係咪心情好relax?

今日心情麻麻地!老師叫我畫<海浪中的一舊石頭>!我拒絕了!我怕畫下畫下……自己遇溺!
都係畫花草樹木relax啲!
小雷子 發表於 2018-5-18 21:32
今日諗左好耐,畫咩好呢?最后選了一幅嘅畫!畫嘅時候,好像自己進入畫內空間,正好是我想要的,在一個寧静 ...

用色好舒服,大雷子係咪心情好relax?
今日諗左好耐,畫咩好呢?最后選了一幅<花徑小路>嘅畫!畫嘅時候,好像自己進入畫內空間,正好是我想要的,在一個寧静時空,可以一個人獨自地散吓步,欣賞沿途花花草草!路嘅盡頭有一扇打開的鐵門,陽光直透!仿如另一個世外桃源正等着我去窺探!
老師給我5分鐘起草稿,然後進入鋪底色階段!
最初階段完成……好似小學生塗鴉!(待續……) 20180518_205134.jpg 20180518_205309.jpg