自己溝泥,種咩都死

作者: Kikiflower 发表于 2017-8-16 22:27:31
4275 19
話說本人,懶係有心有計劃地買曬D珍珠岩,蛙土 ,火山石呢D 果D...打算自己溝D 透氣既泥黎種多肉,點知種極都死。。我就諗緊係咪泥既問題。。就放左塊有根既葉去。。一晚時間。。塊葉死埋。。。我依家可以點搞D 泥?係咪只可以丟左佢?
grey1102 發表於 2017-9-21 14:17:10 |顯示全部樓層
p8kevinqi 發表於 2017-9-18 15:30
這間店鋪的泥真的很棒!我試過60一大包的那個土 50幾塊運費運回來     但是肉植生的特別好  ...

運費貴
我係參考佢ga配土
然後自己混
B17 發表於 2017-9-20 12:45:36 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-9-19 21:06
其實環境,淋水份量,幾時淋水同多肉品種都有影響。我用陶瓷盆,100%腐植土,盆底放石仔疏水放通風位,收集 ...

種死幾次,都應該係淋水嘅問題
買回來見佢係用腐植土之類,完全冇沙沙石石,估計溫室種植,水份易控制
如果露天,落兩場雨實爛哂

多肉可以留意葉面同泥面狀態而決定淋水時間,見到葉有脫水先淋。  發表於 2017-9-20 12:50
菜妹 發表於 2017-9-19 21:12:49 |顯示全部樓層
除左淋死,落太多肥對肉苗都係致命傷。
菜妹 發表於 2017-9-19 21:06:33 |顯示全部樓層
其實環境,淋水份量,幾時淋水同多肉品種都有影響。我用陶瓷盆,100%腐植土,盆底放石仔疏水放通風位,收集雨水當肥料用 。 冇買過多肉專用泥冇比較,只有係冬天凍死。
p8kevinqi 發表於 2017-9-18 15:30:47 |顯示全部樓層
grey1102 發表於 2017-9-7 15:44
https://world.taobao.com/item/527844010570.htm?fromSite=main&spm=a312a.7700824.w4002-15648506857.30. ...

這間店鋪的泥真的很棒!我試過60一大包的那個土 50幾塊運費運回來     但是肉植生的特別好
grey1102 發表於 2017-9-7 15:44:53 |顯示全部樓層
https://world.taobao.com/item/52 ... 7.30.6f1cbbceR2iq5W
養多肉
自己溝泥
可以參考呢間店的混土

根据所在国法律法规或平台政策,此项商品限制下单购买。  發表於 2017-9-20 12:02
tarepanda817 發表於 2017-8-30 21:31:49 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-8-20 22:08
我覺得妳只是太多水而已, 因為新芽1晚就死

今日陣亡嘅係呢棵,原本見棵野向外反,諗住睇下乜事,一掂之下。。。散哂

兔耳....  發表於 2017-9-1 10:26
tarepanda817 發表於 2017-8-20 22:16:39 來自手機 |顯示全部樓層
真失敗,今日黑王子C埋,肉肉又少左一棵都話呢期手臭,掂乜C乜!

我不相信!! 妳改天有空過去垃圾會隨便找幾個垃圾碰看, 有C我就信  發表於 2017-8-30 14:14
月鏡十夜 發表於 2017-8-20 22:08:24 |顯示全部樓層
我覺得妳只是太多水而已, 因為新芽1晚就死
nixnix 發表於 2017-8-17 17:47:41 來自手機 |顯示全部樓層
oh... 依家先見到呢個po
我岩岩今日先自己溝來中肉肉...
希望他們識大啦
orik 發表於 2017-8-17 16:55:43 |顯示全部樓層
我估關鍵係你用左硅土。硅土嘅特性係吸水,而唔係保水,吸走埋植物本身需要嘅水分,想唔乾死都幾難。
你可以試吓唔要硅土,再試種一d岩時候種嘅多肉。
你講到嘅「有根嘅葉」,我估係景天科植物。多數喺花墟買到嘅景天科植物,其實要比較保水嘅植料。你可以選擇喺你嘅配土(記得唔好用硅土),加入10%~50%嘅黑泥入去再試吓。
ykwcherry 發表於 2017-8-17 16:23:23 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-17 13:38
各位好,多肉就不能對它們太好,成日淋水會淋C。忘記淋水它們便生。

好提示,我会好好记住啦
tarepanda817 發表於 2017-8-17 15:29:37 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-17 13:38
各位好,多肉就不能對它們太好,成日淋水會淋C。忘記淋水它們便生。

而家咁熱都唔打算再入肉肉住
雙魚座 發表於 2017-8-17 13:38:56 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-8-17 00:32:52 |顯示全部樓層
其實種乜都係要佢自己適應的, 我地比d 唔係太差的環境佢地就可以, 都係唔得都無計
Kikiflower 發表於 2017-8-16 23:26:50 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-8-16 22:52
我全屋肉肉C淨4棵(之前有15棵)

好多人話多肉易種粗生。。我完全唔覺囉。。我種其他花,例如鳳仙,牽牛,紫蘿蘭都種到。。我覺得佢地仲粗生。。
Kikiflower 發表於 2017-8-16 23:25:27 來自手機 |顯示全部樓層
ykwcherry 發表於 2017-8-16 22:43
我都系种咩野死咩野。好难得养到有开花架日子

见有花开于是黎依处贴一贴,戥自己高兴下 {:em ...

我種其他野,由種子種起都好大棵,係種唔到多肉。。種極都死,真係唔知點解

我都羡慕那些种爆盆D人啊!  發表於 2017-8-17 12:22
身同感受,見D花友種到爆哂盆,我1棵都種唔掂!  發表於 2017-8-16 23:30
tarepanda817 發表於 2017-8-16 22:52:22 來自手機 |顯示全部樓層
我全屋肉肉C淨4棵(之前有15棵)
ykwcherry 發表於 2017-8-16 22:43:26 |顯示全部樓層
我都系种咩野死咩野。好难得养到有开花架日子

见有花开于是黎依处贴一贴,戥自己高兴下