新人發問: 請問這是什麼病?(附圖, 帖文甚長)

作者: Michael_chu1 發表于 2017-8-5 19:42:20
1608 6
我兩三星期前收到一名朋友送贈的植物 她並沒有指明係什麼植物
原先放係透明小膠杯裝嘅泥土入面一星期
到放假有時間先同佢換左個盆同加左泥
佢最頂個2塊葉就係尼到屋企之後先生長嘅

不過因為屋企個位置無乜陽光直射
到而家都係靠室內光+窗口引入光源
尼緊會幫佢裝一套LED

但係我今個星期發現佢最底d葉枯左
而且底部有d黑斑,不過葉面無嘅
IMG_4303.JPG IMG_4304.JPG

我擔心到底係有真菌定係原本品種就係咁?
順便搭單問: 如果買LED,大概幾多火會足夠

因為植物都係生命,我唔想浪費左佢
感謝各位睇曬篇野
Michael_chu1 發表於 2017-8-5 22:05:35 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-8-5 21:53
可以拿出表面和外圍的植料混入20%左右
的珍珠岩/蛭石/細沙之類,再放回試試看   ...

好啦!
萬分感謝
我聽日一次過買燈+換植料

不死鳥錦很易種的,祝成功 ^_^  發表於 2017-8-5 22:56
回復

Aking 發表於 2017-8-5 21:53:44 |顯示全部樓層
Michael_chu1 發表於 2017-8-5 21:45
好!話說係而家佢未生得成型用"泥炭",啲土會唔會太儲水?
我見到我包土成份係泥炭 珍珠岩

可以拿出表面和外圍的植料混入20%左右
的珍珠岩/蛭石/細沙之類,再放回試試看
回復

Michael_chu1 發表於 2017-8-5 21:45:23 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-8-5 21:23
對了!同時要用疏水植料,乾了才澆透水

好!話說係而家佢未生得成型用"泥炭",啲土會唔會太儲水?
我見到我包土成份係泥炭 珍珠岩

特別係要疏水 我怕用泥炭會"悶"死啲根
一開始買個時又唔知

但係又換左盆無耐怕佢受唔住
回復

Aking 發表於 2017-8-5 21:23:30 |顯示全部樓層
Michael_chu1 發表於 2017-8-5 21:17
原來係咁!
十分感謝
我之前仲同佢加左好多水

對了!同時要用疏水植料,乾了才澆透水
回復

Michael_chu1 發表於 2017-8-5 21:17:54 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-8-5 21:08
不死鳥錦是多肉植物,不可以太濕的

原來係咁!
十分感謝
我之前仲同佢加左好多水

而家google左之後發覺原來好光唔好水
回復

Aking 發表於 2017-8-5 21:08:05 |顯示全部樓層
不死鳥錦是多肉植物,不可以太濕的
回復