B17之初戀

作者: 小雷子 发表于 2017-8-5 11:35:27
17301 359
B大大!我的初戀已經成功發芽生長啦!第一次種酢,由種子開始!好開心!好sweety !
雙魚座 發表於 2020-5-15 13:56:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-1-31 12:25
魚魚!咁耐唔人架,好掛住你!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
你睇你BB開花,估唔到有3 cm咁大朵花架!<span class="emoji emoji1f63 ...

真是久未上園藝館。不知為何自己種的百合不開花,送人的開了。
小雷子 發表於 2020-1-31 12:25:43 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-6 16:36
B大好。小球能否有開花能力呢?未必有人原意養多年的。

魚魚!咁耐唔人架,好掛住你!
你睇你BB開花,估唔到有3 cm咁大朵花架!
好靚,好鐘意呀!多謝晒你!
20200131_093732.jpg 20200131_120819.jpg
小雷子 發表於 2019-1-29 14:23:23 來自手機 |顯示全部樓層
今年Omar唔強壯,成日黃葉!等左咁耐,終於開花,4朵花花齊齊開! 20190129_125148.jpg

好靚!陽光下顏色好有層次,青春洋溢的美!  發表於 2019-1-29 17:37
小雷子 發表於 2019-1-17 20:45:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-10-18 11:59
當然係開新post啦,唔係就好易消失係人地既帖海之中

點解用石仔,唔係多肉黎喎,求其培養 ...

交功課啦!今年pompom好乖,一次開左4朵花!但有3朵皺曬皮,怕影響你胃口,送上最完美的一朵! 20190117_135538.jpg

清雅的小美人!  發表於 2019-1-29 17:38
小雷子 發表於 2019-1-5 17:23:43 來自手機 |顯示全部樓層
2019新一年,又睇下小雷子的酢漿草咩情況!
First Love 爆花中
pompom有花冧啦
Omar 長高左,有點弱 20190105_122609.jpg
麗花酢冇嘢睇,好似散亂的頭髮! 20190105_122345.jpg
Nidulans 爆花,花大又靚! 20181218_133340.jpg
小雷子 發表於 2018-12-11 16:21:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子的初戀多左好多花,放返張相先! 20181211_151000.jpg
小雷子 發表於 2018-11-10 12:20:41 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-11-9 20:13
請小雷子幫我種到開花,影幾張相送我啦,哈哈。
我的環境不太適合,不想做殺手啊。謝謝小雷 ...

小雷子種住先……
梅菜好叻呀,唔開花,為左比更多養份比bb!
Alex!比心機呀! 開支散葉靠你喇!
alexkai 發表於 2018-11-9 20:13:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-9 17:10
留左一粒球球比你!你想自己試?定等小雷子幫手種出苗再歸回?<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

請小雷子幫我種到開花,影幾張相送我啦,哈哈。
我的環境不太適合,不想做殺手啊。謝謝小雷子

係呢,你送我的梅菜生長得好好,還生了一個小朋友。
小雷子 發表於 2018-11-9 17:10:18 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-11-9 14:21
霤大大, 我的整粒變成了深啡色, 不發呀啊.  
應該失敗了. 奇怪啊, 兩粒都不行.
也謝謝你給 ...

留左一粒球球比你!你想自己試?定等小雷子幫手種出苗再歸回?
alexkai 發表於 2018-11-9 14:21:10 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-22 20:20
Alex大大大大!
你的初戀發芽未啦!巳經好多日???
莫非仍然 ...

霤大大, 我的整粒變成了深啡色, 不發呀啊.
應該失敗了. 奇怪啊, 兩粒都不行.
也謝謝你給的機會
小雷子 發表於 2018-11-6 12:50:00 來自手機 |顯示全部樓層
冇見啲花花幾日,今日又有大發現!
pompom冇死到,一棵生左一塊葉,另外一粒發芽中!(咁鬼遲先出苗,玩死我啦!激氣!要放逐冷宮先得)

麗花酢,都有動靜! 20181106_122940.jpg

初戀最乖,開花啦,小花兩朵! 20181106_123050.jpg 20181106_123025.jpg

小雷子 發表於 2018-11-6 12:36:41 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2018-11-6 12:14
咦... 同我一樣有「初戀」OMAR 和 NIDULANS ..... 也是一齊出來了。

一齊種好玩又多fun!
我的初戀快你少少……開花啦!
八王爺 發表於 2018-11-6 12:14:06 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-3 15:39
趁有時間,報告一下小雷子的酢漿草生長情況先!Omar只有4粒種子出芽,場面冷清清!而first love好得意,兩 ...

咦... 同我一樣有「初戀」OMAR 和 NIDULANS ..... 也是一齊出來了。
小雷子 發表於 2018-11-3 22:39:20 來自手機 |顯示全部樓層
趁有時間,報告一下小雷子的酢漿草生長情況先!Omar只有4粒種子出芽,場面冷清清!而first love好得意,兩粒種子又係好痴纏,充滿溫馨場面,並且兩棵都開始有花冧啦!Nidulans生得比較高,感覺好強壯!其餘2盆冇嘢睇,可以唔洗影。
小雷子 發表於 2018-11-3 09:23:35 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-11-2 23:08
兩粒都還未反應啊
真費解
試了落多水落少水都是不行。不知怎樣才能激活杝 ...

放係太陽位晒爆!再唔得再送2粒过去!
alexkai 發表於 2018-11-2 23:08:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-2 22:20
有結果未?冇理由2粒都失敗!<span class="emoji emoji1f644"></span>
有芽出都唔得?
冇芽出果啲,係咪已收工呢?
真費解
試了落多水落少水都是不行。不知怎樣才能激活杝
小雷子 發表於 2018-11-2 22:20:47 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-23 10:05
早晨呀, 小雷子的初戀生長得好好, 我都有加了 1:2000 的二號肥淋水, 但陽光就沒辦法欠奉了  ...

有結果未?冇理由2粒都失敗!
有芽出都唔得?
冇芽出果啲,係咪已收工呢?
八王爺 發表於 2018-10-26 10:18:34 |顯示全部樓層
我的初戀來了!

ChanKwingYin 發表於 2018-10-24 15:54:49 來自手機 |顯示全部樓層
發緊

一塊酢漿草園!好勁!  發表於 2018-11-2 22:14
正!  發表於 2018-10-26 10:17