新手求教- 香草如何避暑

作者: blueeiwons 发表于 2017-8-1 14:05:42
1981 9
這幾天空氣突然變得很焗很悶熱
請問各位前輩會如何為香草降溫或避暑

我家種到手香、碰碰香、檸檬薄荷、朱古力薄荷、馬鞭草
求指教
blueeiwons 發表於 2017-8-2 20:26:20 |顯示全部樓層
我其中一盆馬鞭草剛死了 !_!  (再接再厲)

其他好似還可以....
我會加塊布擋擋光

謝謝大家指教

morning 發表於 2017-8-2 11:27:03 |顯示全部樓層
薄荷類多數本身就耐陰喜濕唔怕熱,到手香亦唔太怕熱十分粗生,光少左頂多就生高D

馬鞭草未種過俾唔到咩建議,但前面幾種香草係香港渡夏無難度,開冷氣真係無咩必要
morning 發表於 2017-8-2 11:15:40 |顯示全部樓層
地植/花盆大既香即使夏天繼續種係太陽底亦無咩問題(除左本身就怕曬的e.g香蜂草),
日頭太陽大,葉會比較垂,但入夜後好快就會恢復過來,只要水份供給夠就無咩問題(夏天太陽落山後淋水比較唔會爛根,冬天相反)

而普通盆種既就注意通風同遮陽,佢地同地植唔同無咁強大既根系,
係太陽底成日好易就曬到根都乾死埋,但如果大太陽你又淋水.....試想像一下夏天引擎蓋上隻蛋最後係...
所以細盆植物夏天最好避一避太陽,水份的話照正常淋就得,天氣熱泥又一直濕濕的話反而易爛根
tarepanda817 發表於 2017-8-2 11:15:04 來自手機 |顯示全部樓層
blueeiwons 發表於 2017-8-2 10:46
請問空氣焗會有影響到嗎
我總不能全天開冷氣......

我長期唔開冷氣
blueeiwons 發表於 2017-8-2 10:46:49 |顯示全部樓層
請問空氣焗會有影響到嗎
我總不能全天開冷氣......
ykwcherry 發表於 2017-8-1 21:04:06 |顯示全部樓層
馬鞭草系咩野黎架
yunge0 發表於 2017-8-1 21:04:01 來自手機 |顯示全部樓層
這些香草都不怕熱,,反而要留意,它們對水份的需求量很大,放在太陽下直曬會加速水份蒸發,容易缺水。最好的做法是把植株放在遮陰處,避免陽光直曬。
我習慣每天早晚澆水。每次澆透水,澆至過剩的水由盤底滴出來。
powergun 發表於 2017-8-1 17:46:20 |顯示全部樓層
呢d 植物應唔怕熱的, 放室外暴曬都無問題架
tarepanda817 發表於 2017-8-1 15:14:12 來自手機 |顯示全部樓層
我係後輩
我家都有到手香,碰碰香,薄荷,其實香草植物很吸水,所以我每天首先會俾夠水,再用遮光布/File隔一隔外來光,呢幾日36度都平安過渡