一年一度酢清貨 2017 (完)

作者: B17 發表于 2017-7-19 12:53:42
10418 150

**** 請詳閱本帖內容 ****
**** 非先到先得,明日下午5時或之前公佈結果 ****

名稱 A x B where A=有幾多份,B=每份有幾多粒
oxalis first love 10 x 2 (大+小)
oxalis nidulans pom pom 10 x 3
oxalis versicolor 4 x 2
oxalis purpurea salmon 4 x (大1粒,細2粒)
oxalis nidulans 3 x 2
oxalis omar 5 x 10
oxalis obtusa 'polished copper' 2 x 4

另有 美花酢芝麻球,隨便攞去,不計入以上3隻
註:芝麻球即非常細的球,爬文話種耐一點,會有機會開花,信不信由你

交收方法:只限郵寄,郵遞風險,恕不負責

重要事項:
.申請成功者需於24小時內,PM郵寄地址,否則申請會被取消
.收到戶口號碼後48小時內,將HK$5(郵費及包裝費)存入本人銀行戶口(HSBC),否則申請會被取消
.入數後請發帖或PM通知入數時間,請勿貼出收據
.收到分享物品後必須在本版面中回覆確認
.送出與否,本人有最後之決定權
.申請後失去聯絡者以後分享不予接受

開花照(只作參考)
oxalis first love

oxalis nidulans pom pom

oxalis versicolor

oxalis purpurea salmon

oxalis nidulans

oxalis omar

oxalis obtusa 'polished copper'

公佈結果(36樓, 64樓):
oxalis first love  10 x 2 (大+小)
1. Seank
2. v_v217
3. 柏斯娜
4. kings5
5. 小雷子
6. penelope,thanks
7. vvboy~~~thanku so much for sharing
ahjoechan (加送)
tarepanda817 (加送)
vinia (加送)

oxalis nidulans pom pom 10 x 3
1. Vinia
2. 小紅楓樹
3. Iodine
4. KmySunFlower
5. v_v217
6. ocarinayee
7. 吉祥
8. vvboy~~~thanku so much for sharing
9. tytyty
ahjoechan (加送)

oxalis versicolor  4 x 2
4. v_v217
6. Ding (thank you)
7. penelope,thanks

oxalis purpurea salmon 4 x (大1粒,細2粒)
1. vinia
7. Ding (thank you) 如果有我份,我首選呢個
8. penelope,thanks
10. 吉祥

oxalis nidulans  3 x 2
1. Seank
2. 柏斯娜
3. kings5
tarepanda817

oxalis omar 5 x 10
2. KmySunFlower
3. Seank
5. 小雷子
6. ocarinayee
7. tytyty
tarepanda817

oxalis obtusa 'polished copper' 2 x 4
1. 柏斯娜
6. mksiaw, thx

美花酢芝麻球
1. vinia
2. 小紅楓樹
3. ahjoechan
4. KmySunFlower
5. Seank
6. tarepanda817, thx
7. Ding (thank you)
8. ocarinayee
9. 吉祥

評分

查看全部評分

Vinia 發表於 2018-6-8 13:35:32 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-7 13:10
好啊!我返屋企得閒挖粒白香岩球根出來影相俾你睇。大家交換寄。

雙魚座,今早掘了2個,大球根的弄斷枝條無咗中心點,不過我洗淨後見到旁邊仍有3個小芽點待發,所以應該不會是呆球。而小球現有3枝小芽。
你睇鐘意邊個球,我寄俾你和你交換。

請看pm.  發表於 2018-6-8 15:08
回復

Vinia 發表於 2018-6-7 13:13:14 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-7 12:50
未中毒。見師姐個帖有多球,而且白香岩應和沙岩差不多打理,應該種到的。 ...

我覺得白香岩粗生易種但難開花。而且唔知怎解枝條長到好高但易枯萎。
回復

Vinia 發表於 2018-6-7 13:10:45 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-7 11:03
師姐好。去我個帖望下#170,大球是我的,中球和小球有商量,但會不會太細呢?三文魚不用了,但對白香岩有 ...

好啊!我返屋企得閒挖粒白香岩球根出來影相俾你睇。大家交換寄。
回復

小雷子 發表於 2018-6-7 12:59:11 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-7 12:50
未中毒。見師姐個帖有多球,而且白香岩應和沙岩差不多打理,應該種到的。 ...

我個球琴日先落泥,希望可以成功出到芽啦!
回復

雙魚座 發表於 2018-6-7 12:50:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-7 12:45
哈哈!魚魚好心急喎!<span class="emoji emoji1f601"></span>
突然中左白香岩桐毒!<span class="emoji emoji1f631"></span> ...

未中毒。見師姐個帖有多球,而且白香岩應和沙岩差不多打理,應該種到的。
回復

小雷子 發表於 2018-6-7 12:45:04 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-7 11:03
師姐好。去我個帖望下#170,大球是我的,中球和小球有商量,但會不會太細呢?三文魚不用了,但對白香岩有 ...

哈哈!魚魚好心急喎!
突然中左白香岩桐毒!
回復

B17 發表於 2018-6-7 12:12:01 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-7 10:12
B大收功課時間:
見去年種的oxalis purpurea salmon花謝葉枯,昨晚便收種子球,成績不差大小都有十幾粒。
...

酢漿,只要種耐少少,球細都開花

回復

雙魚座 發表於 2018-6-7 11:03:38 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-7 10:20
有無花友種oxalis nidulans pompo成功有球可以和我交換oxalis purpurea salmon球?因為我好鐘意重瓣花想種 ...

師姐好。去我個帖望下#170,大球是我的,中球和小球有商量,但會不會太細呢?三文魚不用了,但對白香岩有興趣。
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=203537&extra=&mobile=2
回復

Vinia 發表於 2018-6-7 10:23:30 來自手機 |顯示全部樓層
而芝麻球亦種得失敗,現只剩下一塊葉

B17
當冇種過囉  發表於 2018-6-7 12:12
回復

Vinia 發表於 2018-6-7 10:20:14 來自手機 |顯示全部樓層
有無花友種oxalis nidulans pompo成功有球可以和我交換oxalis purpurea salmon球?因為我好鐘意重瓣花想種。
回復

Vinia 發表於 2018-6-7 10:12:24 來自手機 |顯示全部樓層

B大收功課時間:
見去年種的oxalis purpurea salmon花謝葉枯,昨晚便收種子球,成績不差大小都有十幾粒。
有滿足亦有失落,而另一酢醬草品種oxalis nidulans pompom可能期間有棉花蟲害和開唔成花竟然一球都無。
回復

Vinia 發表於 2018-4-13 14:03:16 來自手機 |顯示全部樓層
B大,唔好意思,近排比較忙。故耐無上園藝館,現才見到你的回覆。我今天再睇長大的葉子,估應該係附近的樹飄來的種子發芽的。 IMG_20180413_105338.jpg
回復

B17 發表於 2018-4-4 16:00:12 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-4-4 14:23
B 大, 想請教一下盆最前面的苗是否酢苗?因為愈長大愈唔似。擔心唔知是否哪里飄來的種子長大的。 ...

呢個角度太考人 上面影落去會清楚好多
就算野草都冇所謂,再大d咪一清二楚,只得酢酢會結球,收球都唔怕收錯
回復

Vinia 發表於 2018-4-4 14:23:22 來自手機 |顯示全部樓層
B 大, 想請教一下盆最前面的苗是否酢苗?因為愈長大愈唔似。擔心唔知是否哪里飄來的種子長大的。
回復

Vinia 發表於 2018-3-20 15:35:44 來自手機 |顯示全部樓層
咁都放心些,因為我未睇過重瓣的酢花,好期待自己會種到有花睇。
回復

B17 發表於 2018-3-20 15:28:07 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-3-20 15:26
花期咁快完?
咁若開唔到花,是否就唔會有酢酢球收成?

冇關系的,繼續種就會有球
回復

Vinia 發表於 2018-3-20 15:26:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-20 15:21
花期就完,打定輸數

花期咁快完?
咁若開唔到花,是否就唔會有酢酢球收成?
回復

Vinia 發表於 2018-3-20 15:23:19 來自手機 |顯示全部樓層
係啊! 所以好開心好有滿足感
回復

B17 發表於 2018-3-20 15:21:33 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-3-20 14:48
雖然之前有花蕾都開唔到花,現移植後希望強壯些,遲些便開到花

花期就完,打定輸數
回復