蠅蟑寧

作者: Sumbie 发表于 2017-7-8 09:52:07
3847 9
請問有冇人知道可以響邊度買?
Sumbie 發表於 2017-7-17 23:32:03 來自手機 |顯示全部樓層
終於買到!只係試咗少少,放在戶外,都捉到好多飛蟲!另外一個放在室內,剛好有隻烏蠅飛左入嚟,捉極都捉唔到,結果死係隻藥上邊!
fm_plant 發表於 2017-7-10 20:15:36 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2017-7-10 03:48
你個方法毒性比較低,好難同戶外嘅昆蟲長期作戰,同埋對付飛蟲似乎唔係咁有效,螞蟻曱甴會好啲。我之前用咗 ...

明白,希望樓主可以揾到隻藥!如果有效不防再分享成果呀!
Sumbie 發表於 2017-7-10 03:48:05 來自手機 |顯示全部樓層
你個方法毒性比較低,好難同戶外嘅昆蟲長期作戰,同埋對付飛蟲似乎唔係咁有效,螞蟻曱甴會好啲。我之前用咗幾年但係螞蟻殺極都有,甚至室內初頭見到啲螞蟻少咗但係慢慢有增加返。其實我已經放棄咗對付螞蟻,哈哈!今次其實主要對付小黑蚊、烏蠅,所以想用隻毒少少嘅藥, 好似呢隻有啲物質可以吸引飛蟲
fm_plant 發表於 2017-7-8 15:53:03 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2017-7-8 09:53
就是這歌,平時見餐廳角落頭都會放一個,好似好有效咁

不過樓主,你見到 E 隻蠅蟑寧唔係都係用喺 “室內” 咩?
fm_plant 發表於 2017-7-8 15:25:29 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2017-7-8 13:57
呢個方法多年前試過,唔係想像中咁有效

屋內好有效,但係戶外就真係難攪 D,放好藥之後好易被風吹雨打破壞曬!
Sumbie 發表於 2017-7-8 13:58:28 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2017-7-8 13:57

因為我係室外用
Sumbie 發表於 2017-7-8 13:57:17 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-8 13:01
可以試下自製(好容易 + 好有效):

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=201529&page=1&ex ...

fm_plant 發表於 2017-7-8 13:01:25 來自手機 |顯示全部樓層

可以試下自製(好容易 + 好有效):

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=201529&page=1&extra=&mobile=2#pid2302814
Sumbie 發表於 2017-7-8 09:53:11 來自手機 |顯示全部樓層
就是這歌,平時見餐廳角落頭都會放一個,好似好有效咁