2017年的套筒,長筒

作者: Vinia 發表于 2017-7-7 18:43:44
4311 88
今日返工見得閒,雖然屋企現時的套筒和長筒寥寥可數,都出帖post下作記錄。
Vinia 發表於 2018-6-21 09:29:17 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-6-21 09:01
暫時只有好年冬最work. 下下大批換泥斬根大清洗, 有心無力, 我會算住出門多日前一天落好年冬,  待四五天 ...

唔該曬你的經驗分享!之前睇其他花友分享小紫藥都有效,月初去花墟買唔到。不過我最近叫咗細妹幫我喺網上訂。估近日會送貨,到時試下小紫藥,唔得先至再考慮下好年冬。
回復

jellyfishy 發表於 2018-6-21 09:01:01 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-8-1 18:54
我估真係中過棉花蟲,要換泥洗花的身受其害人才體會當中辛苦法,所以分批換泥洗花成星期,巳頂唔順那似是 ...

暫時只有好年冬最work. 下下大批換泥斬根大清洗, 有心無力, 我會算住出門多日前一天落好年冬,  待四五天回來時, 粉介已死.
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 22:51:24 來自手機 |顯示全部樓層
昨晚向花友買的套筒,由於花友係水種。而我之前試過水種都C, 所以今晚決定狠心剪為3節分散風險。
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 18:09:05 來自手機 |顯示全部樓層
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 18:01:17 來自手機 |顯示全部樓層

咁又係, 初時都冇諗住買咁多盆。 因為之前向3個花友買咗8盆約咗昨晚交收。所以費事買太多盆栽返屋企,屋企人會詐型。
但一見到咁多款長筒, 照片的花又吸引, 又係興奮失去理智, 買咗先算。 若不是趕時間交收, 或者多啲時間考慮會心思思買得更加多。
回復

小雷子 發表於 2018-6-20 17:47:09 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-20 17:44
係啊, 應該超過十款 。今期都有幾款係懸垂長筒, 不過我都係買得一款。 ...

遇到馬生落貨,真係唔出血唔得囉!見你買得咁興奮,我都好開心!
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 17:44:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-20 17:38
好靚呀!<span class="emoji emoji1f60d"></span>馬生太好!知道大家今期鐘意長筒,出多D貨!<span class="emoji emoji1f603"></span> ...

係啊, 應該超過十款 。今期都有幾款係懸垂長筒, 不過我都係買得一款。
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 17:41:38 來自手機 |顯示全部樓層
問咗馬生, 苗唔係種籽苗 或者係鱗徑苗, 而係頂芽。 擔心自己唔知種唔種到成功開花, 雖然好多品種覺得幾靚想買, 但都係忍住手
回復

小雷子 發表於 2018-6-20 17:38:26 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-20 17:32
昨日花墟影的其中部分長筒相片

好靚呀!馬生太好!知道大家今期鐘意長筒,出多D貨!
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 17:36:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-20 16:01
報上名來

1) A. Blueberry lemon
2)A. Lvory Queen
3)A. Hard to get
4)A. Clulcis
5)A. Lady in Black
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 17:32:11 來自手機 |顯示全部樓層
IMG_20180619_175458.jpg IMG_20180619_174400.jpg IMG_20180619_174328.jpg IMG_20180619_174218.jpg IMG_20180619_173941.jpg IMG_20180619_173716.jpg IMG_20180619_173638.jpg
昨日花墟影的其中部分長筒相片
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 17:29:59 來自手機 |顯示全部樓層
昨日去到啱啱見到馬生出緊貨, 今期好多長筒, 眼花繚亂。 初時揀咗10盤,後來諗諗下,都係忍手只買5盆。
回復

小雷子 發表於 2018-6-20 17:14:55 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-20 15:35
昨日爭取時間去花墟,雖然有事不能逗留太久,但速戰速決,即使忍手亦買了5盆長筒
...

嘩!大手入貨!
回復

B17 發表於 2018-6-20 16:01:55 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2018-6-20 15:35
昨日爭取時間去花墟,雖然有事不能逗留太久,但速戰速決,即使忍手亦買了5盆長筒
...

報上名來
回復

Vinia 發表於 2018-6-20 15:35:16 來自手機 |顯示全部樓層
回復

Vinia 發表於 2017-8-2 23:30:50 來自手機 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2017-8-2 22:18
要視乎矽藻土的二氧化矽含量
含量高的話會導致矽肺病
小朋友有鼻敏感的話就建議你不要用

又長知識,多謝提醒。好彩未買。
回復

jerrymay 發表於 2017-8-2 22:18:55 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-8-2 21:04
但上網睇矽藻土唔係話無毒對人無影響嗎?

要視乎矽藻土的二氧化矽含量
含量高的話會導致矽肺病
小朋友有鼻敏感的話就建議你不要用
不是說矽藻土不安全
但君子不立於危牆之下
無謂試

Ref: https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%9F%BD%E8%97%BB%E5%9C%9F
回復

Vinia 發表於 2017-8-2 21:04:13 來自手機 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2017-8-2 20:12
沒講過有人吸入過棉花蟲 反而吸入矽藻土就可能對人影響

但上網睇矽藻土唔係話無毒對人無影響嗎?
回復

auch 發表於 2017-8-2 20:59:40 來自手機 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2017-8-2 20:12
沒講過有人吸入過棉花蟲 反而吸入矽藻土就可能對人影響

吸棉花蟲應該都要吸得好用力下
回復

12345下一頁