迷你玫瑰真係迷你玫瑰 !!

作者: sarshk2014 发表于 2017-7-4 09:44:48
10210 84
年頭行花墟, 平平地20蚊買佢番黎試種, 店舖話係迷你, 初初唔信, 肯定係食左矮仔藥, 藥力過左就會大番。
種左半年, 依加又開花, 依然都係咁細盆, 好開心冇比人呃。

成盆放係廳睇

成盆放係廳睇

靚靚一

靚靚一

靚靚二

靚靚二
fm_plant 發表於 2017-7-4 13:38:51 來自手機 |顯示全部樓層
橙色幾靚!
ic3b34r 發表於 2017-7-4 15:27:04 |顯示全部樓層
想問下其實香港有冇有香味的玫瑰賣(成盆)?
fm_plant 發表於 2017-7-4 19:25:36 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-4 15:27
想問下其實香港有冇有香味的玫瑰賣(成盆)?

有:我買過一盆黃玫瑰有 D 似檸檬洗潔精味(後來聞聞下都慢慢習慣到),不過安全 D 最好買開咗花嘅(有香味先買)
ic3b34r 發表於 2017-7-4 19:27:41 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-4 19:25
有:我買過一盆黃玫瑰有 D 似檸檬洗潔精味(後來聞聞下都慢慢習慣到),不過安全 D 最好買開咗花嘅(有香 ...

白熊想揾好像花店的有香味玫瑰
fm_plant 發表於 2017-7-4 19:31:00 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-4 19:27
白熊想揾好像花店的有香味玫瑰

咁要碰碰機會啦,花墟 D 玫瑰來貨 “一時一樣”
ic3b34r 發表於 2017-7-4 19:43:06 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-4 19:31
咁要碰碰機會啦,花墟 D 玫瑰來貨 “一時一樣”

係呀,白熊去好多次都只有無味的,有時仲比店員問:你做咩聞我D植物呀?
fm_plant 發表於 2017-7-4 20:10:32 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-4 19:43
係呀,白熊去好多次都只有無味的,有時仲比店員問:你做咩聞我D植物呀?

証明佢間舖好極有限:連買花(/其他)嘅基本心情都不懂。
ic3b34r 發表於 2017-7-4 20:57:53 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-4 20:10
証明佢間舖好極有限:連買花(/其他)嘅基本心情都不懂。

同感,所以個次之後唔再去佢地度幫襯
sarshk2014 發表於 2017-7-5 09:35:17 |顯示全部樓層
大熱天時可以種到佢開花, 你地應該讚我架 !! 唔好理香唔香啦 !!
fm_plant 發表於 2017-7-5 09:51:48 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-7-5 09:35
大熱天時可以種到佢開花, 你地應該讚我叻架 !! 唔好理香唔香啦 !!  ...

sorry、sorry!
+
叻叻!再讚多一次橙色玫瑰幾靚! D 葉又好健康!而且見你好環保!最勁仲係喺室內種到咁健康!叻叻叻…(下省略千萬個咖)
fm_plant 發表於 2017-7-5 10:05:30 來自手機 |顯示全部樓層
另外想請教室內種玫瑰有乜嘢心得?
川流不息 發表於 2017-7-6 15:58:55 |顯示全部樓層
我家姐好鍾意買迷你玫瑰返來種, 但總之屢戰屢敗

主要係近泥果度一定生好多蚊滋。

出完蚊滋然後好快成棵枯死。

幫佢問下樓主, 室內種植竅門可以嗎?
川流不息 發表於 2017-7-6 16:21:06 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-4 20:57
同感,所以個次之後唔再去佢地度幫襯

白熊大大你好~ 我都試過, 想買一D會有香味花的品種, 拎起就聞下D花咩味。

然後就被話唔好樣樣拎起就聞會好危險......我真係 左。

我當然知我拎起的花係聞得冇危險先去聞啦~

之後去花墟就SKIP左果間冇入了www
ic3b34r 發表於 2017-7-6 18:45:18 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-7-6 16:21
白熊大大你好~ 我都試過, 想買一D會有香味花的品種, 拎起就聞下D花咩味。

然後就被話唔好樣樣拎起就聞會 ...

可能佢怕你吸到佢既農藥,佢應該是剛回來,通常農家賣之前都會噴藥
川流不息 發表於 2017-7-6 18:50:12 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-6 18:45
可能佢怕你吸到佢既農藥,佢應該是剛回來,通常農家賣之前都會噴藥

咁又係, 可能佢又唔可以大大聲在自己間舖講有農藥唔好聞吧~

只係個表達手法有D令人不快
sarshk2014 發表於 2017-7-7 09:54:50 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-5 09:51
sorry、sorry!
+
叻叻!再讚多一次橙色玫瑰幾靚! D 葉又好健康!而且見你好環保!最勁仲 ...

平時種係露台, 開花時至會放係廳欣賞同影相。
個牛奶嘜係臨時種住先架, 如果種島至換個靚盆比佢。
sarshk2014 發表於 2017-7-7 10:07:29 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-5 10:05
另外想請教室內種玫瑰有乜嘢心得?

係露台種, 初初種, 冇乜心得, 日晒雨淋, 冇冷氣, 更重要係日日睇下佢有冇生蟲.
sarshk2014 發表於 2017-7-7 10:17:27 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-7-6 15:58
我家姐好鍾意買迷你玫瑰返來種, 但總之屢戰屢敗

主要係近泥果度一定生好多蚊滋。

我都好怕蚊滋架, 所以冇落肥, 只係每星期淋一次洗米水。
玫瑰要多晒太陽, 長時間室內種肯定唔得。
川流不息 發表於 2017-7-7 10:32:39 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-7-7 10:17
我都好怕蚊滋架, 所以冇落肥, 只係每星期淋一次洗米水。
玫瑰要多晒太陽, 長時間室內種肯定唔得。 ...

原來!! 等我話返俾佢知先~ 謝謝!
12345下一頁