怕醜草愈生愈高

作者: Teddibearr 发表于 2017-6-29 10:16:39
1914 32
請問呢個情況用木筷子同竹籤可唔可以撐返起佢?

Teddibearr 發表於 2017-10-10 11:42:05 來自手機 |顯示全部樓層
每逢放完星期六、日返公司,都會見到棵怕醜草曬到變枯葉如果唔係怕醜草有毒,我一定會善用呢D乾葉。
月鏡十夜 發表於 2017-8-23 16:32:43 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-23 15:05
嘩!好有心機!我家夏天冇陽光入屋!所以種到變型!期待你實驗分享! ...

我家窗戶向東, 只有早上有陽光
嗯.... 是否有心機我就不清楚, 不過喜歡的東西想要多了解

順便説, 這草應該不怕泡著水, 因為我載滿水後有泡著半個盆反而沒事
另外在水中脱盆比較容易, 只是泥土暫時都無法使用而已, 脱盆後水可以用作澆花養綠水, 待水揮發後, 將泥拌一些骨粉, 固態肥之類就可以用了
小雷子 發表於 2017-8-23 15:05:33 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-8-23 14:20
我的沒缺水也出現枯葉, 我覺得還有是陽照太兇, 但主要原因還是缺水
為了解決缺水這個問題, 我整盆直接放 ...

嘩!好有心機!我家夏天冇陽光入屋!所以種到變型!期待你實驗分享!
月鏡十夜 發表於 2017-8-23 14:20:13 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-22 11:46
呢棵長腿叔叔又高左,現時40寸高,去到窗一半高,下身所有葉都冇晒,佢吸水能力好高,一日淋幾次,一有少 ...

我的沒缺水也出現枯葉, 我覺得還有是陽照太兇, 但主要原因還是缺水
為了解決缺水這個問題, 我整盆直接放進膠容器裏, 然後膠容器裏注滿水就這樣泡著直至看不到水才補滿
因為我的還很小株, 1週才要補1次水
另外我有發現, 在猛烈陽光直射下, 含羞草的葉片都比較大, 葉串之間都比較短, 而燈照那株就葉片比較小, 葉串之間的距離比較遠, 但長得比較高
若果我的推測沒錯的話, 在猛烈陽光直射下的含羞草會偏向向橫發展, 反過來光照不足時則偏向向上發展來渴求更多光量, 這給我時間讓我實証一下吧
Teddibearr 發表於 2017-8-22 12:32:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-22 11:46
呢棵長腿叔叔又高左,現時40寸高,去到窗一半高,下身所有葉都冇晒,佢吸水能力好高,一日淋幾次,一有少 ...

長腿叔叔您好呀我都有一棵愈標愈高 因為佢好靚所以好中意佢 IMG_4147.JPG

我估都係似唔夠水 連續兩日處於乾旱狀態 琴晚忍唔住同佢清哂泥面既枯葉同剪哂黃左果d 仲同佢換左新泥同盆 但係今日見佢本身既綠葉都係唔識開合 擔心佢處於瀕死狀態
小雷子 發表於 2017-8-22 11:46:57 來自手機 |顯示全部樓層
Teddibearr 發表於 2017-8-22 10:48
B大 想請教佢咩情況在同一位置都可以係咁甩葉?隔左個星期六、日佢就變成咁 ...

呢棵長腿叔叔又高左,現時40寸高,去到窗一半高,下身所有葉都冇晒,佢吸水能力好高,一日淋幾次,一有少少缺水,D葉就黃,跟住不停落葉!你留意吓水份係咪唔足夠影響! 20170822_112807-1701x3024.jpg
Teddibearr 發表於 2017-8-22 10:48:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-12 21:34
如果買咗一個未熟嘅榴槤,又或者太大個,冇人幫手食,咁你咪可以用嚟煲湯囉!
...

B大 想請教佢咩情況在同一位置都可以係咁甩葉?隔左個星期六、日佢就變成咁
小雷子 發表於 2017-8-12 21:34:48 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-8-12 20:17
咁咪遭撻左個榴槤呢味野原個開來食先過癮

如果買咗一個未熟嘅榴槤,又或者太大個,冇人幫手食,咁你咪可以用嚟煲湯囉!
tarepanda817 發表於 2017-8-12 20:17:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-10 21:50
哈哈!榴槤……B大大!你鐘意重口味!
我介紹一個湯比你…………《榴槤煲雞湯》
呢個湯很清 ...

咁咪遭撻左個榴槤呢味野原個開來食先過癮
月鏡十夜 發表於 2017-8-12 18:00:22 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-8-10 21:50
呢個湯很清 ...

B大會否嘗試我就不知道, 但我先筆記下, 有機會試試看
小雷子 發表於 2017-8-10 21:50:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-8-10 18:53
葉囉,再高d可能花囉,斷估唔會生個榴蓮出黎卦

呢個湯很清甜而且有陣陣榴槤飄香!你一定要試吓!好好味架!
Teddibearr 發表於 2017-8-10 19:54:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-8-10 18:53

我已經等唔切喇想佢出花

要不要試試用3號催花, 是花寶3號不是辣手3號  發表於 2017-8-12 18:04
B17 發表於 2017-8-10 18:53:30 |顯示全部樓層
Teddibearr 發表於 2017-8-10 15:31
怕醜草現況
明明三棵都係差不多時間出世 但其中一棵標得特別快同高 想請教佢宜家將會出D咩出黎? ...

Teddibearr 發表於 2017-8-10 15:31:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-7-28 23:44
我初時用3吋盆,后來換了4吋半盆!但係現在根已迫爆盆了!如果淋水不足,葉子好易變黃,脱落!我放在窗台 ...

怕醜草現況
明明三棵都係差不多時間出世 但其中一棵標得特別快同高 想請教佢宜家將會出D咩出黎? IMG_3485.JPG IMG_3486.JPG
小雷子 發表於 2017-7-28 23:44:22 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-7-28 16:00
請問妳的盆是多大? 有沒有換個盆?

另外這草好似要很多水

我初時用3吋盆,后來換了4吋半盆!但係現在根已迫爆盆了!如果淋水不足,葉子好易變黃,脱落!我放在窗台,夏天只有散光,所以唔清楚係咪要有太陽直曬比較好!
至於你想組團去B大大屋企玩 ,那你問下B大大有冇時間招呼我哋!
Teddibearr 發表於 2017-7-28 18:05:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-27 19:13
怕醜草係會長大,大咗可愛不再

我暫時仍覺得佢好可愛愛不過仍期待佢長刺的一日
B17 發表於 2017-7-28 16:31:26 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-7-28 02:21
B大大!你好犀利,怕醜草你都有種!睇嚟,你個御花園真係好大!各色各樣佳麗都有, 羨慕死人!怕醜草長大 ...

野生的,長在路邊地縫

怕醜草初種有趣,大咗長尖刺,漸覺可怕
月鏡十夜 發表於 2017-7-28 16:00:07 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-7-26 01:03
我種左一棵怕醜草樹!37吋高!最近掉了很多葉!好似就快4!
呢張相係未掉葉時影!今日發現有豆啦! ...

請問妳的盆是多大? 有沒有換個盆?

另外這草好似要很多水
我這株盆底碟無水再猛烈地陽照一會, 葉片就立即合上
但我補水後, 葉片又馬上打開
真的不懂得要怎麼照顧

還有, 一般燈照真的不行, 必需要很強烈的光源直射才能滿足需求沒錯
小雷子 發表於 2017-7-28 02:21:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-27 19:13
怕醜草係會長大,大咗可愛不再

B大大!你好犀利,怕醜草你都有種!睇嚟,你個御花園真係好大!各色各樣佳麗都有, 羨慕死人!怕醜草長大左真係冇咁可愛,佢成日用刺,插我!又成日掉頭皮,又要幫佢清潔!佢一唔滿意,就比個4樣我睇!成日嚇鬼我!
幸好,佢又識開花,又識結豆,冇浪費我一番
心血!

我也好羨慕她家的説, 不如有空組團去她家玩吧  發表於 2017-7-28 16:03
12下一頁