喜蔭初哥種喜蔭 (80,81,121,123,157,160,192,238樓我的功課)

作者: Ison 發表于 2017-6-28 21:17:14
25277 357

繼迷岩初哥種迷岩後又有新作^_^
多謝Scar 師姐 和 B17大 又再次帶我入喜蔭世界!真係第一次接觸,多多指教!
以下是
           Episcia Stawberry Patch
           Episcia Blue Nile
           Episcia Star of Bethlehem
           Episcia Aloha Mauna Loa
           Episcia lilacina Panama White
           Episcia Jim's Specialty
           Episcia Jim's Canadian Sunset
           Episcia Picasso

小黃鳥早到了一星期中間好像出了兩片小葉生長很快啊,現在種埋一齊希望希望沒有問題啦!
同花友又交換了些, 哈哈真係一發不可收拾
小雷子 發表於 2021-10-19 22:00:36 來自手機 |顯示全部樓層
zamnj 發表於 2021-10-19 21:15
互相交流学习啊,喜荫也养了很久了,一点心得

温度:挺耐高温的,但低温不能低于6度左右

你用的顆粒係咩類型?可以拍張相片看看嗎?
我用泥炭土+珍珠岩,但濕度始終控制唔到,莫非要悶養?
回復

zamnj 發表於 2021-10-19 21:15:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-10-9 13:32
你種得好好呀!快啲教下我點先可以得咁靚?

互相交流学习啊,喜荫也养了很久了,一点心得

温度:挺耐高温的,但低温不能低于6度左右
湿度:想要看到较好的表现,需要60%以上的湿度,粉
           喜荫会要求更高一些的
介质:50%颗粒介质较为理想,这是我这里的感觉,南
           方许多花友是用水苔的
阳光:半日照,上午的阳光就好
回復

小雷子 發表於 2021-10-9 13:32:43 來自手機 |顯示全部樓層
zamnj 發表於 2021-10-9 09:26

你種得好好呀!快啲教下我點先可以得咁靚?
回復

zamnj 發表於 2021-10-9 09:26:44 來自手機 |顯示全部樓層
回復

Ison 發表於 2021-9-28 10:55:38 來自手機 |顯示全部樓層
YonnieKwan 發表於 2021-9-27 21:47
這株是畢加索嗎?

係呀,係雷大的BB
回復

YonnieKwan 發表於 2021-9-27 21:47:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-9-27 11:16
再次開花,今次好像好了一點,可惜沒有變粉紅,但好像有少少進步

這株是畢加索嗎?
回復

Ison 發表於 2021-9-27 15:50:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-9-27 13:50
朵花幾靚,葉偏綠,係咪唔夠陽光?
之前一段時,比我買左棵Helen,種唔夠2星期,突然不停爛葉,最後救唔 ...

我屋企夏天沒有陽光,可能是這原因啦,Helen 不停爛葉,如果冬天就凍親,但夏天應該有菌
回復

小雷子 發表於 2021-9-27 13:50:48 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-9-27 11:16
再次開花,今次好像好了一點,可惜沒有變粉紅,但好像有少少進步

朵花幾靚,葉偏綠,係咪唔夠陽光?
之前一段時,比我買左棵Helen,種唔夠2星期,突然不停爛葉,最後救唔返!我覺得粉紅喜蔭超難種,反而泰蔭粗生好多!
回復

Ison 發表於 2021-9-27 11:16:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-26 17:49
L臣哥!
佢濕度唔夠喎,所以捲得咁勁!

回復

Ison 發表於 2021-4-27 01:11:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-26 17:49
L臣哥!

無計物似主人形, 佢的濕度同我荷包成正比
回復

小雷子 發表於 2021-4-26 17:49:15 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-4-23 00:11
雷大你的泰蔭我放在窗邊散光,不停開花計走莖都有花冧,雖然生得仲係樣衰衰咁,但已經很滿意了謝謝你 ...

L臣哥!
回復

Scar 發表於 2021-4-26 17:44:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-4-23 00:11
雷大你的泰蔭我放在窗邊散光,不停開花計走莖都有花冧,雖然生得仲係樣衰衰咁,但已經很滿意了謝謝你 ...

真係好有性格.....

可能似雷大咁有性格XDDDD  發表於 2021-4-27 01:09
回復

Ison 發表於 2021-4-23 00:11:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-6 11:42
唔同架!士多啤梨顏色好規則, Picasso似畫油畫咁! 我揾唔返張相!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

雷大你的泰蔭我放在窗邊散光,不停開花計走莖都有花冧,雖然生得仲係樣衰衰咁,但已經很滿意了謝謝你
回復

Ming36 發表於 2021-4-19 22:35:49 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-4-6 14:39
士多啤梨也是我的至愛之一。雷大努力搵張Picasso相來比一下

這士多啤梨,色好特別的美呀

謝謝欣賞, 真的值得擁有  發表於 2021-4-19 22:50
回復

YonnieKwan 發表於 2021-4-19 18:48:55 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-4-6 14:39
士多啤梨也是我的至愛之一。雷大努力搵張Picasso相來比一下

士多啤梨好靚呀~

哈哈謝謝賞花  發表於 2021-4-19 22:49
回復

Ison 發表於 2021-4-6 14:39:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-6 11:42
唔同架!士多啤梨顏色好規則, Picasso似畫油畫咁! 我揾唔返張相!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

回復

小雷子 發表於 2021-4-6 11:42:21 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-4-6 11:35
原本可以咁美,未有啲似士多啤梨?

唔同架!士多啤梨顏色好規則, Picasso似畫油畫咁! 我揾唔返張相!
回復

Ison 發表於 2021-4-6 11:35:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-6 11:15
桃紅色只是基本色,最瘋癲嘅花色係桃紅+黃色+混色花紋!<span class="emoji emoji1f609"></span>
希望你下一朵出現藝術美![ ...

原本可以咁美,未有啲似士多啤梨?
回復

小雷子 發表於 2021-4-6 11:15:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-4-6 10:11
Picasso 終於開啦原來是桃紅色很美,謝謝你雷大

桃紅色只是基本色,最瘋癲嘅花色係桃紅+黃色+混色花紋!
希望你下一朵出現藝術美!
回復