美花石斛 ~ sherimavis

作者: sherimavis 发表于 2017-5-7 22:16:29
3383 39

得十幾朵......少得可憐~!!!
不過都做個紀錄

DSC_0338.JPG DSC_0340.JPG

DSC_0342.JPG DSC_0344.JPG

DSC_0347.JPG DSC_0353.JPG
sherimavis 發表於 2018-4-21 14:48:57 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-21 13:56
唔要高芽就冇得增長,不過都好,可以控制瘋長
過兩年我隻椰衣盆滿哂,都可以用呢個方法,控制佢 ...

B17大大有盆咁爆已經好滿足啦~!
有多又可以分比花友,皆大歡喜~
sherimavis 發表於 2018-4-21 14:27:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-21 13:53
你間屋咁大,左掉右掉,石斛去光d地方,苦科去冇咁光地方,咪得囉

得豆腐潤咁大又話人住大屋
苦科早早掉咗去角落頭
同埋已經越種越少…
做埋精簡架構都仲係爆~!爆~!爆~!
B17 發表於 2018-4-21 13:56:00 來自手機 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2018-4-21 13:01
高芽一定會去除
因為唔除實在太醜樣
除舊枝無做過

唔要高芽就冇得增長,不過都好,可以控制瘋長
過兩年我隻椰衣盆滿哂,都可以用呢個方法,控制佢
B17 發表於 2018-4-21 13:53:24 來自手機 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2018-4-21 12:50
多謝大大熱心幫忙  
從你地討論同交流真係穫益良多  
對於我啲蘭花嘅日常照顧 ...

你間屋咁大,左掉右掉,石斛去光d地方,苦科去冇咁光地方,咪得囉
sherimavis 發表於 2018-4-21 13:38:33 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-4-21 13:23
楼主情況,大部份中毐過深的蘭友都會面對,個人做法,用不同顏色的標纖挿入盆邊,方便一星期浸水一次,若3,4天便 ...

多謝大大鼓勵同建議~!!
見你地種得咁好似又燃燒咗心中一團火
希望唔好維持3分鐘
要3年又3年……直至永遠
不過種蘭比我嘅挫敗感真係唔少
LONGLIFE 發表於 2018-4-21 13:23:40 |顯示全部樓層
楼主情況,大部份中毐過深的蘭友都會面對,個人做法,用不同顏色的標纖挿入盆邊,方便一星期浸水一次,若3,4天便乾的乾後便每天噴水,到第7天才浸水,若超過7天的會考慮減少植料,楼主不必灰心因種植環境不佳,我在5,6年前才改為室內種植,一個4呎x2呎的三層鉄架,盆數超過二百。
W88 發表於 2018-4-21 13:11:23 來自手機 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2018-4-21 12:50
多謝大大熱心幫忙  
對於我啲蘭花嘅日常照顧 ...

分佈範圍很大,上網揾 Den. loddigesii 就有資料!

唔該晒W88大大~ (-^〇^-)  發表於 2018-4-21 13:32
sherimavis 發表於 2018-4-21 13:06:08 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-4-21 12:05
路過講幾句!
石斛無花,少花,多花,爆花取決多個因數。
要有合適種植環境,生長期適當管理,休眠期長短, ...

多謝W88大大嘅意見
自知照顧得差
今日真情剖白真係要改過自新
唔係比人打㗎啦~
我都懷疑佢地係咪嚟自唔同世界
sherimavis 發表於 2018-4-21 13:01:40 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-4-21 11:10
剪去舊枝條,無損根系,這是催谷新芽変壯的其中一種方法,B17大大可嘗試剪一條,看一看新底芽和其他底芽作一個 ...

高芽一定會去除
因為唔除實在太醜樣
除舊枝無做過
今年要試吓先
sherimavis 發表於 2018-4-21 12:55:39 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-20 22:16
奇怪,我的從不制水,見乾就淋,開花時仍有大量葉片

多謝B17大大熱心幫忙
都知自己懶冇你照顧得佢地咁好 (樓上有講平時點照顧……
無露台天台種野真係好頭痛
要大量陽光都係無辦法
好羨慕B17大大呀~
sherimavis 發表於 2018-4-21 12:50:09 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-4-20 22:48
楼主的疑問,需要較詳細的說明,剪舊枝條目的.莖上葉片已老化,光合作用減弱,加上高芽扯去養份,底芽會加快生長 ...

多謝大大熱心幫忙
對於我啲蘭花嘅日常照顧,真係慚愧……
因為依家實在種得太多
比起以前照顧上少咗好多
基本上一個星期先會淋水
有時可能都做唔到
施肥更加好少
依家種嘅位置應該陽光唔係太夠
但係已經盡晒人事……
種得唔好自知應該
只係好奇同樣條件之下點解一盆連開一朵花都難
佢地唔係分枝出嚟
係因為太鍾意買完又買
會唔會美花有唔同嘅品種……所以習性咁唔同

LONGLIFE 發表於 2018-4-21 12:39:10 |顯示全部樓層
春化期,溫度下降,植株處於休眠狀態,但細胞內就進行複合作用,將貯存作開花用的元素複合及分發成花芽,而這個動作是需要較高濃度的細胞液,若濃度不足,會影响作用,另外陽光中的幅射,對分發花芽有幫助,而由於光的波長不同,以早晨的陽光較佳,午後的陽光偏藍,較利葉綠素生長,
LONGLIFE 發表於 2018-4-21 12:22:02 |顯示全部樓層
其實我所說的是一般常見情況,爤根並不代表即時死亡,蘭花的適應性很強,試看組培的培養基亦是高湿度,更可加添較高濃度的養份。
W88 發表於 2018-4-21 12:05:16 來自手機 |顯示全部樓層
路過講幾句!
石斛無花,少花,多花,爆花取決多個因數。
要有合適種植環境,生長期適當管理,休眠期長短,溫度是否同品種配合,就算相同品種不同產區,個體也會有差異。就算同一環境位置其實也有差別,只能靠樓主多觀察。
B17 發表於 2018-4-21 11:36:50 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-4-21 11:10
剪去舊枝條,無損根系,這是催谷新芽変壯的其中一種方法,B17大大可嘗試剪一條,看一看新底芽和其他底芽作一個 ...

縱橫交錯,有點難度,遲下揀條試下先

依你講法,蘭花不可水種,細胞應該全部爆裂死亡,但雷大已經試水一個,未有死亡報告,何解?
http://hkplants.com/thread-204725-1-1.html

不過睇黎挨唔到好耐
LONGLIFE 發表於 2018-4-21 11:26:58 |顯示全部樓層
蘭株可分為貯水式和非貯水式,蝴蝶蘭屬於非貯水式,兩者主要分別是植物體含水量之不同,亦表示細胞內細胞液濃度不同,由於蝴蝶蘭細胞液濃度較高,加上貯存養份能力較弱,可以說是即吸即用,故可接受較高濕度的環境,反之,石斛蘭濃度低,故吸收肥水能力較弱,要提升吸收力,必須要較乾身。

B17
蘭花要濕下乾下,呢個明白  發表於 2018-4-21 11:41
LONGLIFE 發表於 2018-4-21 11:10:52 |顯示全部樓層
剪去舊枝條,無損根系,這是催谷新芽変壯的其中一種方法,B17大大可嘗試剪一條,看一看新底芽和其他底芽作一個比對,大部份蘭友都差不多的施肥方式,但就不清楚植株是否吸收,植物是以吸收作用來吸取植料中水份及養份,植料由濕至乾為一個吸收循環,3,4天全乾較理想,7天可接受,若去到10天或以上,植株細胞過度膨脹而引至爆裂,造成爤根。
B17 發表於 2018-4-20 23:37:46 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-4-20 22:48
楼主的疑問,需要較詳細的說明,剪舊枝條目的.莖上葉片已老化,光合作用減弱,加上高芽扯去養份,底芽會加快生長 ...

高芽無序生長,的確會變弱,將舊莖屈回植料,問題即解
ChanKwingYin 發表於 2018-4-20 23:24:52 來自手機 |顯示全部樓層
美斛豐容靚色,光明群草
12下一頁