17大的風雨蘭 (2017)

作者: B17 發表于 2017-4-16 22:30:22
9769 117

Jacala red , Java過冬後葉片減少,掘起Jacala Red睇下,d根又冇事,奇怪
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-2017-004.jpg

盆裏面有d 15年中嘅種子苗,球大粒咗,仍然係細,今年開花無望
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-2017-005.jpg

再種番,個樣都幾凋零下
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-2017-006.jpg

Jacala Red冇事,唔掘Java啦
Zephyranthes Java-2017-001.jpg

其他遲d再影相
B17 發表於 2018-1-4 11:24:27 |顯示全部樓層
風雨蘭收爐,放假去
Zephyranthes Candida-2017-016.jpg
Zephyranthes Citrina-2017-012.jpg
Zephyranthes 'El Cielo'-2017-009.jpg
回復

B17 發表於 2018-1-3 19:29:04 |顯示全部樓層
jacala red種子苗冇sunset strain咁闊,離夏天半年,希望夠時間成熟開花
Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-種子-2016-019.jpg
回復

B17 發表於 2018-1-3 19:21:38 |顯示全部樓層
sunset strain種子苗長出闊葉,今夏開花有望
Zephyranthes Sunset Strain-2017-B011.jpg
回復

B17 發表於 2017-11-19 16:58:44 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-22 11:43
今日靚樣,幫佢授粉,睇下有冇種子.....

最後結唔到果,繁殖靠小球

發覺呢棵candida白得來比較實色,有保留既價值,等出年再開花先確定到,如果真係咁就繼續種,直至取代衣家0個盆
回復

B17 發表於 2017-11-15 15:19:02 |顯示全部樓層
jacala red種子轉用泥土後加速生長,出年開花有希望

Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-種子-2016-018.jpg
回復

B17 發表於 2017-11-4 14:29:57 |顯示全部樓層
Ajax,相信係今年最後一朵
Zephyranthes 'Ajax'-2017-012.jpg
回復

吉祥 發表於 2017-10-22 12:06:00 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2017-10-22 11:42
B17大大, 有事請教, 朋友送了2盆風雨蘭比我, . 但沒有名字. 請問你知道是屬於邊一種嗎? 謝謝啊 ...

知道, 謝謝B17大大解答..
回復

B17 發表於 2017-10-22 11:43:12 |顯示全部樓層

今日靚樣,幫佢授粉,睇下有冇種子
回復

吉祥 發表於 2017-10-22 11:42:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17大大, 有事請教, 朋友送了2盆風雨蘭比我, . 但沒有名字. 請問你知道是屬於邊一種嗎? 謝謝啊

B17
第一隻唔知,第二隻係candida  發表於 2017-10-22 11:51
回復

ET0404 發表於 2017-10-21 18:37:38 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-21 14:23
買一得二咋,candida我有一大盆

回復

B17 發表於 2017-10-21 14:23:04 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-10-21 14:07
咁都叫有一球啱,種下生下球結下子就越來越多。
買一得三都唔錯呀!

買一得二咋,candida我有一大盆
回復

ET0404 發表於 2017-10-21 14:07:21 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-21 13:28
由頭到尾得一盆,3隻球
第二張相相信係Atamasco
第三張白花係candida,米黃嗰朵要搜尋一下,最好有人話我 ...

咁都叫有一球啱,種下生下球結下子就越來越多。
買一得三都唔錯呀!
回復

B17 發表於 2017-10-21 13:28:49 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-10-21 13:01
第二盆兩朵花型都幾好睇呀!朵白色係唔係Zephyranthes Atamasco?

由頭到尾得一盆,3隻球
第二張相相信係Atamasco
第三張白花係candida,米黃嗰朵要搜尋一下,最好有人話我
回復

ET0404 發表於 2017-10-21 13:01:06 |顯示全部樓層
第二盆兩朵花型都幾好睇呀!朵白色係唔係Zephyranthes Atamasco?
回復

ET0404 發表於 2017-10-21 12:56:37 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-21 12:26
8月係bunbun$25買1包3粒Zephyranthes Atamasco,陸續開花,3粒都唔同色,實在混將

純白竟開出粉黃

B17
三個品種來啦  發表於 2017-10-21 12:58
回復

B17 發表於 2017-10-21 12:26:04 |顯示全部樓層
8月係bunbun$25買1包3粒Zephyranthes Atamasco,陸續開花,3粒都唔同色,實在混將

Zephyranthes Atamasco-2017-005.jpg
回復

小雷子 發表於 2017-10-20 15:44:12 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-20 14:32
ajax開埋嗰幾隻冧

叻叻!好多花!超靚!
回復

B17 發表於 2017-10-20 14:32:32 |顯示全部樓層
ajax開埋嗰幾隻冧
Zephyranthes Ajax-2017-011.jpg

candida勁爆三十幾朵
Zephyranthes Candida-2017-014.jpg
回復

ET0404 發表於 2017-10-19 17:33:13 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-19 13:42
呢隻未種過,可能分散開放,唔會集中爆發
好多葉,一定多球,可以分畀人啦 ...

呢盆入邊其實有兩隻嘅,不過都係粉紅色,一隻大花一隻細花。
應該有好多球可以分
回復