17大的毬蘭 (2017)

作者: B17 发表于 2017-3-25 15:35:43
14320 182

呢排回暖,Hoya Mindorensis Yellow Corona急不及待再長冧
Hoya Mindorensis Yellow Corona-2017-003.jpg

Hoya Bella過冬後有點黃,總算冇凍到爛葉
Hoya Bella-2017-001.jpg

Hoya Carnosa,舊年花都冇朵,可能唔夠光,今年換個位試試
Hoya Carnosa -2017-001.jpg
小雷子 發表於 2018-3-6 15:49:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-6 15:45
Mindorensis呢個品種開花時間短,得兩三日,手慢d連相都影唔到  所以要隨緣,希望等到另一隻  ...

你咁花心嘅!未曾拍拖,已經分手!Oh No!紅寶石好可憐!
B17 發表於 2018-3-6 15:45:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-6 15:35
紅宝石比較艷麗!遇唔到,就揾人分享囉!

Mindorensis呢個品種開花時間短,得兩三日,手慢d連相都影唔到  所以要隨緣,希望等到另一隻
小雷子 發表於 2018-3-6 15:35:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-6 15:24
已經有:Hoya lacunosa(白),Hoya Bella(白+紅),Hoya Carnosa(粉紅),Hoya Endauensis(橙),Hoya Mindor ...

紅宝石比較艷麗!遇唔到,就揾人分享囉!
B17 發表於 2018-3-6 15:24:16 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-6 15:12
你比張相嚟,我再幫你留意下!

已經有:Hoya lacunosa(白),Hoya Bella(白+紅),Hoya Carnosa(粉紅),Hoya Endauensis(橙),Hoya Mindorensis Yellow Corona(黃)

欠全紅色啊!相中有一隻,好多時有貨,不過紅得來瘀

Hoya mindorensis比較啱睇,win姐有苗 http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=179204&pid=2322675&fromuid=66917
小雷子 發表於 2018-3-6 15:12:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-6 15:09
冇添隨緣啦

你比張相嚟,我再幫你留意下!
B17 發表於 2018-3-6 15:09:37 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-6 14:51
今日見到呢啲品種!有冇你想要的?

冇添隨緣啦
小雷子 發表於 2018-3-6 14:51:20 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-23 12:34
掘Hoya Endauensis睇下,冇乜根,係凍傷定泥有問題?其中一枝冇救了

今日見到呢啲品種!有冇你想要的? 20180306_111700.jpg 20180306_111651.jpg 20180306_111643.jpg 20180306_111614.jpg 20180306_111602.jpg 20180306_111556.jpg 20180306_111548.jpg 20180306_111543.jpg 20180306_111537.jpg 20180306_111524.jpg 20180306_111459.jpg 20180306_111512.jpg 20180306_111448.jpg
B17 發表於 2018-2-23 12:34:17 |顯示全部樓層
掘Hoya Endauensis睇下,冇乜根,係凍傷定泥有問題?其中一枝冇救了
Hoya Endauensis-2018-002.jpg

唔理咁多,掘鬆佢,加d珍珠岩,收入屋種住先
Hoya Endauensis-2018-003.jpg
B17 發表於 2018-2-20 20:33:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-20 20:28
成日要人企係度食西北風,太凍嘅日子比佢入室內暖下囉!<span class="emoji emoji1f613"></span>

呢隻放室外真系唔惦,遲下換過隻盆,收番入屋
小雷子 發表於 2018-2-20 20:28:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-20 18:45
Hoya Endauensis難服待,天熱又燶,天冷又凍傷

成日要人企係度食西北風,太凍嘅日子比佢入室內暖下囉!
B17 發表於 2018-2-20 18:45:46 |顯示全部樓層
Hoya Endauensis難服待,天熱又燶,天冷又凍傷
Hoya Endauensis-2017-005.jpg
B17 發表於 2018-2-14 20:38:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-14 20:34
明啦!好尊重你…… 意願!

呢盆係第6隻,太多,真係要減
小雷子 發表於 2018-2-14 20:34:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-14 20:29
唔啦,減產嘛

明啦!好尊重你…… 意願!
B17 發表於 2018-2-14 20:29:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-14 20:18
我送枝比你啦!清香架!<span class="emoji emoji263a"></span>

唔啦,減產嘛
小雷子 發表於 2018-2-14 20:18:20 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-14 20:17
冇囉!花友送嘅!都好嘅,減產囉!

我送枝比你啦!清香架!
B17 發表於 2018-2-14 20:17:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-14 20:15
再插過囉!得唔得呀?<span class="emoji emoji1f605"></span>

冇囉!花友送嘅!都好嘅,減產囉!
小雷子 發表於 2018-2-14 20:15:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-14 20:14
可能凍僵咗,由根爛番上黎,發現時已經甩葉,冇救!

再插過囉!得唔得呀?
B17 發表於 2018-2-14 20:14:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-14 20:07
咩事呀?冇人理,自生自滅?<span class="emoji emoji1f62b"></span>

可能凍僵咗,由根爛番上黎,發現時已經甩葉,冇救!
小雷子 發表於 2018-2-14 20:07:12 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-14 18:46
發現Hoya obscura orange爛左

咩事呀?冇人理,自生自滅?