2018種苦日記 (updated #212 - 2018.06.07)

作者: karisv3v 发表于 2017-2-14 10:51:48
13090 214

情人節快樂呀各位
因為之前d迷岩AV病晒,自己頹晒,搞到荒廢左d植物兩三年。
最近就決心重新開始再種過,希望可以起死回生。

另外就係情人節前夕買左一棵S924比自己

評分

查看全部評分

rumer 發表於 2018-7-5 16:13:44 來自手機 |顯示全部樓層

Karis~
忍唔住上黎偷報告好消息~
之前得妳分享較小的那一棵大岩桐即將要開花啦~花苞已蘊釀了差不多1個月~花花究竟係咩色嘅呢?就超級期待~Karis 如猜到也不要給我提示~Haha~花開了會立即跑來分享~

- 08.07.18 新增開花照 -

開啦開啦~原來是紫色的單瓣大岩桐~就超漂亮花也好大朵的~!!現在還有2個小花冧在成長中~謝謝Karis 分享讓我們家有得種美花花~!
karisv3v 發表於 2018-6-7 23:41:29 |顯示全部樓層

謝謝雷大賞花
小雷子 發表於 2018-6-7 23:03:11 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-6-7 22:52
之前放左一棵迷岩adam落玻璃樽種,發現生長得更快,葉更靚。
之後再放多枝迷岩側芽試試,生長進度不錯。
今 ...

唔錯喎!都靚!
karisv3v 發表於 2018-6-7 22:52:16 |顯示全部樓層
之前放左一棵迷岩adam落玻璃樽種,發現生長得更快,葉更靚。
之後再放多枝迷岩側芽試試,生長進度不錯。
今日再試下放了粉紅喜蔭。 唔覺意做左個小小微景觀

rumer 發表於 2018-6-5 21:59:16 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-6-5 19:15
我用直徑9cm左右的啫喱乳酪杯就種到好大棵了

哇~好壯呀~謝謝Karis 影相分享呀~
等我又幫岩岩轉個大啲嘅盆等佢地快高長大~^ ^
karisv3v 發表於 2018-6-5 19:15:53 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-5 18:36
無問題呀~不過都想請教Karis 一般大岩桐會用幾吋盆種呢?因為這真的是第一次接觸大岩桐~{ ...

我用直徑9cm左右的啫喱乳酪杯就種到好大棵了

小雷子 發表於 2018-6-5 18:45:38 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-6-5 18:19
有位但無甘多時間淋水呢,哈哈

羨慕死人啦!
rumer 發表於 2018-6-5 18:36:16 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-6-5 18:16
建議換個大盆呀!有大盆快大好多

無問題呀~不過都想請教Karis 一般大岩桐會用幾吋盆種呢?因為這真的是第一次接觸大岩桐~
Tongbbmuimui 發表於 2018-6-5 18:19:28 |顯示全部樓層

有位但無甘多時間淋水呢,哈哈
karisv3v 發表於 2018-6-5 18:17:09 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-6-3 23:36
套筒真係好靚,我前年響花墟第一次見到就好著迷,而家一有岩就收歸國有 ...

你咁多位種咖
karisv3v 發表於 2018-6-5 18:16:21 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-3 22:23
梗係唔係啦。。
妳分享的大岩桐~大的那棵好像還未適應葉葉有點黃有點擔心~
但小球的那個 ...

建議換個大盆呀!有大盆快大好多
Tongbbmuimui 發表於 2018-6-3 23:36:02 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-6-3 14:09
熱辣辣一堆花~

一路都唔太中意套筒,因為好大。

套筒真係好靚,我前年響花墟第一次見到就好著迷,而家一有岩就收歸國有
rumer 發表於 2018-6-3 22:23:10 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-6-3 21:57
你咪種得仲好

梗係唔係啦。。
妳分享的大岩桐~大的那棵好像還未適應葉葉有點黃有點擔心~
但小球的那個反而生得很好~葉子大了很多有很健康的樣子~^ ^
明天後補照片給妳看~^ ^

— 補回照片 —
左:大球~    右:小小球
karisv3v 發表於 2018-6-3 21:57:11 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-3 17:51
Karis 種花種得好靚呀~葉靚花又靚~
等左兩年終於開花實在太開心了~
rumer 發表於 2018-6-3 17:51:39 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-6-3 14:09
熱辣辣一堆花~

Karis 種花種得好靚呀~葉靚花又靚~
等左兩年終於開花實在太開心了~
karisv3v 發表於 2018-6-3 14:09:53 |顯示全部樓層

熱辣辣一堆花~

Party dress係我唯一一棵套筒,種左兩年都無開過花,只係不停生側芽,而家生到成棵垂吊植物咁
終於都開啦今日!原來都好靚咖喎

唔見左名,但係粉紅點點好靚

Sinn. 'JKL's Starry Night' 都係種左兩年啦,紫色點點都好靚

唔見左名既重瓣

Adam

花貓~
小雷子 發表於 2018-5-15 15:09:19 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-5-15 15:03
很喜歡岩桐,聽聞這是要涼冷氣的岩桐。
但公司搬遷,而我又失業,點算好  

帶佢返屋,放陰涼位,最多醜樣D!等到有新工作,再帶佢返去嘆冷氣!
karisv3v 發表於 2018-5-15 15:03:28 |顯示全部樓層
很喜歡岩桐,聽聞這是要涼冷氣的岩桐。
但公司搬遷,而我又失業,點算好

要五要幫你暫養到你反新工?:-)  發表於 2018-5-15 20:24
rumer 發表於 2018-5-12 15:02:35 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-5-12 13:41
期待我比你個隻開花,唔知係咩色呢!
迷岩係瓶子裡似乎生長得更好 ...

我都好期待呀~^ ^ 而家Karis 大大分享的兩棵大岩桐跟其他苦科植物一起在曬日光浴中~遲些等他們再長大點要來交個中期功課~^ ^

可能像小雷子之前說的~迷岩真的喜歡高濕環境所以養在瓶子裡的葉子才長得又平又健康(就猜的~不要咬我 Haha)