奇怪的安全提醒(當解決咗)

作者: B17 發表于 2017-2-8 21:38:52
1574 6

版面右下角出現怪message(XX.XX.XX似乎係我嘅IP)

已經跟指示改pasword,但仍繼續出現

Search過IP,66.249.82.219係google用咗

吓!google偷我個account
麻煩版大睇下咩原因
hiatus 發表於 2017-2-16 16:35:31 |顯示全部樓層
依個真係好奇怪哦
比google 爬蟲爬到?
回復

B17 發表於 2017-2-16 16:42:46 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-2-16 16:35
依個真係好奇怪哦
比google 爬蟲爬到?

又冇再出現,可能個網站傻傻地 當冇發生過算數
回復

斑馬 發表於 2017-2-16 21:34:54 |顯示全部樓層
會不會是用 Android 手機和公共 wifi, 然後開了 google vpn 保護?
回復

B17 發表於 2017-2-16 21:42:46 |顯示全部樓層
斑馬 發表於 2017-2-16 21:34
會不會是用 Android 手機和公共 wifi, 然後開了 google vpn 保護?

VPN咩嚟架?有隻wifi router供手機使用,算唔算係VPN?
回復

斑馬 發表於 2017-2-16 22:32:26 |顯示全部樓層
VPN 全寫是 virtual private network, 你可以當它是個中轉站,如果連了 VPN, 你的手機便不會直接連到網頁上,而是連到 VPN 的伺服器, 再由 VPN 替你連到網頁上, 如果用公共 wifi, android 手機會有個 google VPN 的保護, 所以便好似由 google 入了你的帳戶那樣, 所以我有這樣的猜想。

和 wifi router 應該未必有關, 我覺得和手機的 wifi 設定比較有關。
回復

B17 發表於 2017-2-16 22:38:32 |顯示全部樓層
斑馬 發表於 2017-2-16 22:32
VPN 全寫是 virtual private network, 你可以當它是個中轉站,如果連了 VPN, 你的手機便不會直接連到網頁上 ...

咁即係唔知係邊度用手機上過園藝館,被google騎劫咗,所以出現咗google IP
明了,謝謝
回復