迷人的套筒

作者: Scar 發表于 2016-12-18 14:07:25
2231 6

套筒比一般迷岩需要更多陽光, 只靠微弱的陽光令佢地生到變長頸鹿
但好彩不論長頸鹿定係斬頭浸水都能開花, 抵錫
05/06 Party dress 的可愛花冧
16/06 預備開花
18/06 全開的 Party Dress, 真係靚到可以去開party~~~
08/12 Isa's Flamboyant浸水支條浸出花冧, 根球仲有子球
16/12 開花了~~~不過仲未完全張開
小小花冧好可愛~~

評分

查看全部評分

紅豆包 發表於 2016-12-18 23:31:27 |顯示全部樓層
套筒岩桐size都幾大棵吓,但花花真係好靚
回復

嫲嫲 發表於 2016-12-18 23:57:49 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!好靚,我聽到靚到有聲㗎!
唔好意思,想請問套筒,長筒和迷岩係點分辨?
仍在學習中,請指教,唔該晒!
回復

Scar 發表於 2018-5-19 10:35:45 來自手機 |顯示全部樓層

多謝SaSa既分享~~迷戀已久的Sinn. HYC's Peach Frangrance開花了~~   
青色的花蕾...好似青木瓜

慢慢上色....真係好似木瓜

初花~~~清淡優雅~~~

次花越發嬌艷~~~

回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-19 10:49:58 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-19 10:35
多謝SaSa既分享~~迷戀已久的Sinn. HYC's Peach Frangrance開花了~~   
青色的花蕾...好似青木 ...

次花淡淡粉色好靚好迷人   有蜜桃香味嗎 ?
師姐, 請問套筒跟大岩桐, 邊個比較需要多光 ?
回復

Scar 發表於 2018-5-19 10:56:56 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-5-19 10:49
次花淡淡粉色好靚好迷人   有蜜桃香味嗎 ?
師姐, 請問套筒跟大岩桐, 邊個比較需要多光 ? ...

無香味啊.....
2個都要多曬太陽先會唔會徒生...
若果真係要比較~~我覺得大岩桐需要多D光~~~~
回復

Lavendercandy 發表於 2018-5-19 11:12:55 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-19 10:56
無香味啊.....
2個都要多曬太陽先會唔會徒生...
若果真係要比較~~我覺得大岩桐需要多D光~~~~ ...

哈哈~ 個名有少少誤導
明白了~ 咁我放佢地去窗邊最前排~
回復