Canon的閃光燈可不可以裝在Sony相機用?

作者: 夏天好熱 發表于 2016-11-29 16:53:36
3737 10
Canon的 420ex閃光燈可不可以裝在
Sony的a58相機用?
現在想玩閃光燈,二手市場見到價錢合適
本人未用過閃光燈,想知,係有些功能用唔到,還是沒差別?
sal.l 發表於 2016-12-7 11:21:05 |顯示全部樓層
路過~ 熱靴除非一D 超細機否則間間廠應該一樣, canon 閃可以用係sony, 問題係冇TTL, 即係要全手動set 燈.. 閃一定識閃, 問題係支閃唔識跟住部機唔同setting 轉唔同光度.
以前有傳過nikon機用canon 閃有機會燒左支閃.. 冇咩必要用返原廠/副廠會好D~
回復

powergun 發表於 2016-12-5 23:25:09 |顯示全部樓層
對我來講, 寧可貴些都唔冒險, 買左至知呢樣唔得個樣唔掂好煩的, 除非真係証實百分百無問題
回復

夏天好熱 發表於 2016-12-5 23:07:47 來自手機 |顯示全部樓層
原廠對我來說,還是有點貴……唉…
回復

夏天好熱 發表於 2016-12-5 23:03:05 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝各位解答,我還是買有注明可以用在a58的閃較安全
回復

路過閒人 發表於 2016-12-2 22:44:55 |顯示全部樓層
A58係通用型 Hot Shoe,如果用420ex要加個Sony Hot Shoe Adaptor for Canon Flash(幾十蚊),但420ex都舊喇,閃光燈唔建議買二手,因唔知上手點用,閃咗幾多(燈胆有壽命限制)。
原廠一般可用F32M 好d就 F43M ,平d玩吓,不如用Nissin 、YONGNUO永諾
回復

mainland 發表於 2016-12-2 10:03:26 來自手機 |顯示全部樓層
唔得 ~~~鴨記應該有轉頭,閃燈只能手動較光暗
回復

KUNO 發表於 2016-11-30 20:26:35 |顯示全部樓層
熱靴位置卡口就算一樣,但係接觸點制式唔一樣!
就算加接觸點轉換器之後都未必用到自動測量輸出功能,通常只可以作為引閃觸發,而且要人手調整輸出力。
回復

powergun 發表於 2016-11-30 10:32:18 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-11-30 10:20
相機的「熱靴」不是全部一樣大小的嗎?

除非SONY 的相機是不一樣。

未必一樣的, 就算一樣都可能有問題, 所以建議樓主帶埋相機去試
回復

八王爺 發表於 2016-11-30 10:20:54 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-11-29 16:37
應該唔得的, 不妨帶埋相機去試

相機的「熱靴」不是全部一樣大小的嗎?

除非SONY 的相機是不一樣。
回復

powergun 發表於 2016-11-29 23:37:39 |顯示全部樓層
應該唔得的, 不妨帶埋相機去試
回復