苔蘚(?!)一問

作者: 川流不息 发表于 2016-8-24 15:50:30
5822 23
大概兩個月前行花墟, 在馬路上拾到一束小家伙,

看它好像還有生機就帶了回家用小碟子盛水養住。

經過兩個月, 看它愈來愈綠, 就膽大大想把它養好+看看能不能增多。

想請教這裡的師兄師姐們, 照片裡這個做法可行嗎?

(現在下面只有濕潤小石子)

謝謝~

川流不息 發表於 2017-7-12 14:52:17 |顯示全部樓層
近況~

好像有點喜色了?  

原來就快一年啦~

其實這是否與路邊的苔蘚相同?  發表於 2017-7-22 12:20
川流不息 發表於 2017-6-30 22:56:45 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-6-30 18:01
有無擴展中呢? 好可愛的一小片綠色。

慢到我都唔知算唔算擴展中

但肉眼都見生得密麻麻左, 好想摸下囉ww

八王爺 發表於 2017-6-30 18:01:09 |顯示全部樓層
有無擴展中呢? 好可愛的一小片綠色。   
川流不息 發表於 2017-6-20 03:26:29 |顯示全部樓層
柏斯娜 發表於 2017-6-19 21:27
點解要種青苔嘅? 我有好幾棵植物都有一層青苔,我驚佢地搶晒的營養,通常會清左佢 ...

綠油油一片咁都幾靚呀~

驚佢搶營養可以分開種既   (真係會搶??)
柏斯娜 發表於 2017-6-19 21:27:12 來自手機 |顯示全部樓層
點解要種青苔嘅? 我有好幾棵植物都有一層青苔,我驚佢地搶晒的營養,通常會清左佢
九尾狐 發表於 2017-4-8 23:55:49 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-8 23:48
都好! 我搵日攪攪佢ww

其實我盆羅漢松泥面都好多草皮ww

真好呢, 我才剛開始想, 成果大概我畢業後才有

維園球場的草皮正等著妳
(嗄!?)
川流不息 發表於 2017-4-8 22:48:20 |顯示全部樓層
九尾狐 發表於 2017-4-7 19:45
先分出2,3撮來在旁邊實驗一下吧
太多才好啦!! 其他植物上可以舖草皮

都好! 我搵日攪攪佢ww

其實我盆羅漢松泥面都好多草皮ww
九尾狐 發表於 2017-4-7 19:45:38 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-6 20:14
哈哈我都唔知呀, 可能會都唔定。

但係培植得太快我都會好困擾的 (冇位放)

先分出2,3撮來在旁邊實驗一下吧
太多才好啦!! 其他植物上可以舖草皮
川流不息 發表於 2017-4-6 19:14:06 |顯示全部樓層
九尾狐 發表於 2017-4-6 17:12
樓主我有個問題
如果將妳這撮分開成十幾小撮來培植, 會不會培植得比較快? ...

哈哈我都唔知呀, 可能會都唔定。

但係培植得太快我都會好困擾的 (冇位放)

所以就由得佢啦w

多謝你的建議~~
九尾狐 發表於 2017-4-6 17:12:50 |顯示全部樓層
樓主我有個問題
如果將妳這撮分開成十幾小撮來培植, 會不會培植得比較快?
川流不息 發表於 2017-4-5 20:33:13 |顯示全部樓層
天台花園 發表於 2017-4-5 13:13
周圍已長出青苔了,很有大自然feel !

Thanks!

希望愈種愈好~
天台花園 發表於 2017-4-5 13:13:53 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-4 18:03
花了好一段日子都沒什麼進展, 於是薄鋪了一層泥, 現在是這個樣子, 感覺還是很慢呢, 不過沒死還是很開心的 { ...

周圍已長出青苔了,很有大自然feel !
川流不息 發表於 2017-4-4 20:35:33 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-4-4 20:20
外面拎返黎既苔蘚(無論買定執)好容易因為水土不服而死去,可以種得生已經好好啦

我覺得種係細玻璃容器既苔 ...

你好呀~

上年收到盆玻璃瓶盆栽禮物, 最近最面果D苔蘚都枯晒呢~ 但係我都唔知邊個原因, 又或者係以下所有加埋:

1) 唔夠濕

2) 曬過 (都只係幾小時, 但直曬, 都真係幾熱的)

3) 冬天時最面果層, 尖尖好多白色, 唔知係咪發霉/生左野, 因為呢個原因, 我就拎去曬左一個下午......

好彩係下面果D冇事, 仲係青綠, 但我都唔敢再曬了。

上面呢個玻璃球就一直都冇直曬, 陽光會透過埋大玻璃窗先到佢。
morning 發表於 2017-4-4 20:20:59 |顯示全部樓層
外面拎返黎既苔蘚(無論買定執)好容易因為水土不服而死去,可以種得生已經好好啦

我覺得種係細玻璃容器既苔蘚最好唔好曬,見街上好多苔蘚都生係曬到少少太陽既地方,
之前幾次將苔蘚將苔蘚拎去短時間曬下早上太陽,結果變曬黃
我諗應該係戶外既生長環境(面積大平均散熱)同種係細容器(太陽底一下子就變好熱)唔一樣,所以就算係同一種亦未必曬得
川流不息 發表於 2017-4-4 18:03:29 |顯示全部樓層
花了好一段日子都沒什麼進展, 於是薄鋪了一層泥, 現在是這個樣子, 感覺還是很慢呢, 不過沒死還是很開心的

川流不息 發表於 2016-8-27 12:36:18 |顯示全部樓層
lppl 發表於 2016-8-27 09:40
好多微景觀都有用, 苔蘚對泥土冇乜要求, 係鐘意酸性土壤

明解~ 再次謝謝!
lppl 發表於 2016-8-27 09:40:45 |顯示全部樓層
好多微景觀都有用, 苔蘚對泥土冇乜要求, 係鐘意酸性土壤
lppl 發表於 2016-8-27 01:15:48 |顯示全部樓層
http://www.cyone.com.cn/Article/Article_39459.html

參考下. 我就手用輕石=>乾水苔鋪底(補水)=>腐殖土(可能有蟲),培養土應該OK
微景觀常用設定
川流不息 發表於 2016-8-26 21:23:11 |顯示全部樓層
lppl 發表於 2016-8-26 10:17
似白髮蘚, 常用盤景扮草用.

鋪薄泥係底會生得快D, 同咪早晚噴水, 開口俾佢抖氣會好D. 早晚散射光/夕陽照佢 ...

原來係咁~ 好詳細呀多謝你!! 我覺得白色好得意好靚呢~

等我開個細口俾佢先, 而家俾佢個環境都係散射光/夕陽 (我窗有D西斜) 都應該幾啱佢~

另外我想請問呢度講的泥是否普通培養土就可以呢? 如果有特別一種泥較好的話請指教, 多謝!!
lppl 發表於 2016-8-26 10:19:20 |顯示全部樓層
我用玻璃瓶裝住佢養, 連D啡色假根都生到變綠
12下一頁