Clitoria ternatea 藍花豆

作者: ChanKwingYin 發表于 2016-7-15 07:49:04
10474 72

2-3朵

2-3朵

評分

查看全部評分

ChanKwingYin 發表於 2016-7-15 09:33:00 |顯示全部樓層

藍花豆 Clitoria ternatea Butterfly pea
係少許藍色耐熱嘅易種植物,亦係食用花卉之一.佢嘅花青素係藍莓嘅十倍.係好好嘅藍色天然染料同埋食用色素因為佢淡而無味,無毒,用來沖茶可以舒緩情緒。紓緩糖尿病嘅病情,同埋幫助睡眠安眠。同埋飲落去藍色都幾美觀。係我最渴望擁有嘅藍花植物。想眼睛健康啲?快啲飲番杯藍花豆茶啦。唔洗再食藍莓E種假藍色嘅植物啦。易種又比藍莓平
耐高溫高濕。耐直射光,不耐陰。華南地區可以露地越冬。一年生或多年生植物。只要種上兩代或以上,即可以自播繁衍,無須加以養護。發芽時或苗期時生長速度慢,但在成年期或生長期時生長速度開始加快。不用六個月便可以開花。花期由中夏至中秋。冬末春初用溫水浸種催芽,直至生根或直接下種。發芽期可長至2星期或1個月以上。杝屬於豆科植物因此杝是很好的綠肥植物擁有根瘤固氮,對其他植物的生長大有裨益。在室外生長最好。花朵,未成熟的豆莢和葉子皆可食用。豆莢成熟時是黑褐色。可採收作進一步馴化種植,分享或留待下一次播種繁殖之用。當生長高於一米以上時必須移至室外種植和地栽否則生長不良。若不能滿足以上的條件,可作一二年生栽培。另外還有重瓣藍花蝶豆作園藝觀賞用途。花似藍玫瑰,十分悅目。基於大部分的花蕊瓣化。杝的結子率比單瓣藍花豆低但也可用種子繁殖。約要快速繁殖可用也可用側枝壓條或者扦插繁殖。但播種繁殖的植物一般生長勢,株形,抗病力和適應力較無性繁殖強所以本人建議採用播種繁殖為主.冷涼地區作一二年生温室栽培
佢係純藍色,不過攝影機影到佢變紫藍色。肉眼睇係純藍色。十分容易採摘,開花不絕,摘極都有。
當生長過於茂盛時可以加以狠剪。,不耐移植,生長環境適合可直播,育苗到真葉4-5片時移到大盆或地栽 .地栽前可加施骨粉。生長期澆水可以結合肥料施用。稀釋一千倍以上,約4,五滴比一公升。建議使用平均肥。種子保存:放入吸濕包然後放入冰箱冷藏。可保存1至2年。
藍花豆具有一般植物十倍的花青素,可作為天然的食物染料,許多研究證實,花青素富含高營養價值,對於長期睡眠障礙者,可有效幫助入睡,現今使用智慧型手機及電腦的人,眼疾的危害是更為頻繁,因此花青素抗氧化之功效可促進血液循環、有助於維持在暗處的視覺。此外,蝶豆花也含有維生素A、C和E等營養成分,可促進皮膚健康、膠原蛋白形成,有助減少自由基的產生
種子 徵求 條件 必須 定時記錄 生長
報告 不准有買賣 圖利
【使用方法】
將藍花豆花取適量(5-6朵)放入杯中,以熱水沖泡5分鐘,茶色呈藍色即可飲用,可加入少許檸檬汁提升可口感,加入檸檬汁後茶色呈紫色。
可將藍花豆花加入電鍋與米飯同蒸,即可製成天的蝶豆花藍米飯。亦可用於麵條、吐司、饅頭、等等。是相當天然的食用性染料。落重手得濟會有豆苗菜腥味,可加入檸檬和蜜糖去腥味。使用前建議把溶液冷卻。因為檸檬是酸性,因此茶水會由藍變紫,變色過程十分美觀
回復

ChanKwingYin 發表於 2017-12-14 19:22:07 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2017-12-12 21:02
種子是黑色

收到了感謝你

吾使客氣。  發表於 2017-12-14 21:54
回復

Chin 發表於 2017-12-12 21:02:42 |顯示全部樓層

種子是黑色
回復

Chin 發表於 2017-12-10 17:29:43 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-9-30 16:19
我好似未見過淡藍色㗎好靚

剛在路旁摘了淺紫色花(希望是)的果夾,若要,寄给你,好嗎?
回復

sblam 發表於 2017-11-15 10:41:26 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2017-9-11 13:18
越生越多㗎唔使唔捨得, 如果唔摘就等收種子

10月初移種一棵到社區園圃種植,生長得很好,每天都有二十至三十幾朵藍花採摘,用不完的花拿去風乾遲D飲。

順便影下面農作物

<3  發表於 2017-11-16 15:53
回復

ChanKwingYin 發表於 2017-9-11 13:18:37 來自手機 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2017-9-11 10:55
我摘咗啲花去沖藍花茶,顏色好靚,好似藍精靈。
其實我唔捨得摘啲花來喝,但原來唔摘的話,啲花開一天都會 ...

越生越多㗎唔使唔捨得, 如果唔摘就等收種子
回復

sblam 發表於 2017-9-11 10:55:11 來自手機 |顯示全部樓層
我摘咗啲花去沖藍花茶,顏色好靚,好似藍精靈。
其實我唔捨得摘啲花來喝,但原來唔摘的話,啲花開一天都會淍謝。
回復

sugarcane 發表於 2017-9-10 23:22:14 |顯示全部樓層
我都想種呀, 可以給些種子我嗎 ?  由種子種要種幾耐才開花呢!?
回復

ChanKwingYin 發表於 2017-9-10 12:40:14 來自手機 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2017-9-10 09:02
近鏡仲靚!好鐘意呢隻紫藍色。

講真我仲開心過你你仲記得影番畀我睇,同埋種得咁靚
回復

sblam 發表於 2017-9-10 09:02:23 來自手機 |顯示全部樓層
近鏡仲靚!好鐘意呢隻紫藍色。
回復

sblam 發表於 2017-9-10 09:00:00 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-7-22 21:03
幫你留咗先啦

多謝樓主上年送我藍花豆種子。我係屋企天台種,現在開花了,真係好靚呀!
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-9-30 18:22:39 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2016-9-20 17:24
我的意思是我用蝶豆交換你的蝶豆重瓣變種可以嗎?杝較原種漂亮得多

乜你咁講嘢㗎
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-9-30 18:20:15 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2016-9-30 16:40
真係好靚,我初時還以為是牽牛花親戚。

點睇都唔似係囉
回復

Chin 發表於 2016-9-30 16:40:13 |顯示全部樓層
真係好靚,我初時還以為是牽牛花親戚。
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-9-30 16:19:07 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2016-9-30 15:45
原來這漂亮的花名就是藍花豆,初見它在附近的防洪渠上種植,已被吸引。

我好似未見過淡藍色㗎好靚
回復

Chin 發表於 2016-9-30 15:45:02 |顯示全部樓層
原來這漂亮的花名就是藍花豆,初見它在附近的防洪渠上種植,已被吸引。
flower 22.jpg
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-9-29 21:57:28 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2016-9-29 21:29
Kwing大大好叻叻 , 種得好靚喔~!!

帶領潮流令多啲花友認識藍花豆.....喜歡佢~!  ...

回復

sherimavis 發表於 2016-9-29 21:29:55 |顯示全部樓層
Kwing大大好叻叻 , 種得好靚喔~!!

帶領潮流令多啲花友認識藍花豆.....喜歡佢~!
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-9-23 19:51:57 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2016-9-19 09:18
援苗過後....又開始不停開花了, 聽別人說可生吃蝶豆花, 是甜的, 當然也好奇試試吧!
食落口真 ...

有一早買咗,重瓣冇
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-9-22 17:25:27 |顯示全部樓層
援苗過後....又開始不停開花了, 聽別人說可生吃蝶豆花, 是甜的, 當然也好奇試試吧!
食落口真 ...

你有再同我講。

這現實社會有錢幾時都會有貨o架啦, 我都是用錢買返來 ;-) 等免費....可能等到死都可能未有喎 ~哈! ~哈! ~哈!  發表於 2016-9-23 16:02
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-9-22 13:06:18 |顯示全部樓層
食落口真 ...

做種植園藝係冇不勞而獲

(大家說說笑) ....哈! 我用大棵的來換與你種子, 你咪變"不勞而獲" o羅? 一_一"  發表於 2016-9-22 15:12
回復

1234下一頁