在屋企附近種植

作者: cckwan 發表于 2016-3-16 03:07:39
13512 55
我係一名園藝新手

我平時既興趣就係將D就來死既植物嘗試睇下救唔救到(當然有D嬌滴滴既救唔返就一定)

我有個諗法, 不過唔知岩唔岩 (以破壞生態等角度)

事源我住既地區又唔係元朗果D郊外, 但又未係繁忙市區, 觀塘彩虹再上, 附近有山 都幾多公園

咁我諗, 可唔可以將一D平常少見D既植物 由細細地咁種係D山路度(日日都會路過)

因為唔想見到四圍都係光禿禿咁樣, 又想見到獨特D既植物(唔需要去特別既地方先至見到嘛)
(有諗過櫻花, 不過search過發現氣候未必適合)

唔知各位師兄對我呢個idea有冇意見呢?

ps: 其實除左大棵既, 有諗過買好多種子(花) 播到四圍都係, 不過唔知有咩適合

評分

查看全部評分

月鏡十夜 發表於 2019-10-11 15:26:23 |顯示全部樓層
其實妳的想法是好的, 不過.... 市政局會定期派人在路邊剪草, 除非剪草的時候已經長成樹, 不然1律都會被移除, 這是正常的, 反過來換我們每天在路邊剪草都不會在意樹或灌木以外的植物, 最重要的1定是剷得乾淨又要快, 不是這樣的話只是做死自己還要被上司罵
回復

溫曄昌 發表於 2018-4-25 09:28:14 |顯示全部樓層
其實香港觀塘區在上的彩虹屋村再上的山坡地,可能是政府公地;若果擅自作主利用,恐怕犯罪行為. 本人認為應該預先向政府地政署反映,看看是否可以種植為要. 溫曄昌上
回復

cckwan 發表於 2017-12-4 23:59:54 來自手機 |顯示全部樓層
年幾後再睇返呢個post 都幾有意思
當初自己有咁既諗法
我將馬齒莧既種子,同埋雷絲公主既苗都種左去唔同地方
過埋呢個冬天再種吧
如果其他師兄有種子可分享都可以留言

長春花種子有興趣嗎?不過我只有最普通粉紅色同白色嘅。  發表於 2017-12-5 21:59
回復

Dobbybabie 發表於 2016-6-27 19:39:39 來自手機 |顯示全部樓層
我在球場邊(公園)荒廢好耐,的樹打完風,冧咗好耐,的地方種咗無花果
回復

VHFANT 發表於 2016-4-29 11:58:04 |顯示全部樓層
最近種左乜野呀!?
回復

cckwan 發表於 2016-4-19 00:46:40 |顯示全部樓層
VHFANT 發表於 2016-4-18 12:21
香港綠化面積唔細,就係覺得種到毫無美感咁!!

因為山多, 但山不大
所以種上來會比較尷尬
回復

VHFANT 發表於 2016-4-18 12:21:54 |顯示全部樓層
香港綠化面積唔細,就係覺得種到毫無美感咁!!
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-4-15 20:08:32 |顯示全部樓層
土沉香,香港的原生植物-運香的港口,
一寸沉香,一寸金
種佢就啱
回復

caedmon.ng 發表於 2016-4-1 23:26:57 |顯示全部樓層
antpple 發表於 2016-3-18 09:23
大把地方光脱脱架、道道都可以種

該處環境應該彼差 所以連雜草都沒有
無光/有抑制植物/泥質差等等都會影響
所以應該決定環境再決定植物
回復

Melb 發表於 2016-3-24 18:39:07 |顯示全部樓層
cckwan 發表於 2016-3-22 13:03
我而家在等分享版有冇師兄分種子

唔會有咩特別限制因為基本上好多植物如果屋企種到野外都種到 ...

又或者收集下種子

不過最重要係選品種方面 認真考慮下

細葉榕個類根系強大

台灣相思永遠唔會生得直的

石栗依D硬果打死人....

等等

基本上都唔好種啦

希望製造出一個美麗舒服, 讓人停一停, 賞一賞它的花/葉/樹形

都市人心情煩燥, 能夠吸引到人停低欣賞...是一種福氣呀
回復

cckwan 發表於 2016-3-22 13:03:44 |顯示全部樓層
我而家在等分享版有冇師兄分種子

唔會有咩特別限制因為基本上好多植物如果屋企種到野外都種到
回復

Melb 發表於 2016-3-22 09:42:51 |顯示全部樓層
樓主想好了種什麼嗎?
回復

cckwan 發表於 2016-3-21 15:43:37 |顯示全部樓層
one2three 發表於 2016-3-21 06:18
恆常(正常的社會狀態情況) 修剪當然有架啦、你話好好就唔講得、不過不失、一般般麻麻地咁囉。
老生常談的 ...

冇錯,我既種植原意係咁樣
只提供物色一個好地方(泥+人),同埋撒種,
由得佢天生天養
回復

one2three 發表於 2016-3-21 06:18:54 |顯示全部樓層

恆常(正常的社會狀態情況) 修剪當然有架啦、你話好好就唔講得、不過不失、一般般麻麻地咁囉。
老生常談的的現實功利社會問題 一份人工、一對手的工作・邊度有特別勤力、特別上進、賣老命甘去打工呀! 
亦無任何無私奉獻條件去付出、唔通唔洗理食飯咩(基本生活條件)
PS:一個月入六千多元一個月的花王、工資僅可以糊口架炸!

過度就呈強(充大頭鬼)、過小就糸懶(呑卜)
根據個人能力、本事、條件等等因素
取其合適、恰當、量力而為  便是”好”

大自然 大把樹木、都系天生天養架啦。果天落雨就淋水、鳥鳥的便便、落枯葉、泥裡的細箘和小虫等等就糸天然肥料、邊有專人打理架、又系甘生存。好好一個例子就睇下郊野大自然的樹木

以上純屬個人睇法、持不同意見者.各取其心中所想。同枱食飯各自修行
謝謝

評分

查看全部評分

回復

addchan2012 發表於 2016-3-21 00:13:27 |顯示全部樓層
其實野外天生天養甘種樹,會唔會好難種到呢?

如果是本土植物,對病蟲害、氣候、土質,都有一定適應性。  發表於 2016-5-19 04:02
回復

addchan2012 發表於 2016-3-21 00:11:30 |顯示全部樓層
one2three 發表於 2016-3-17 22:06
毎條屋邨得果千零二千蚊一個月、可以買到咩植物種落去呀?
房署同康文署買任何植物都要比$架(各自為政、左 ...

可能我果邊的花工特別勤力,我每隔幾個月都會見到有新的花or有修剪~~~
回復

cckwan 發表於 2016-3-18 22:21:34 |顯示全部樓層
減少社會淚氣 <-

睇到呢度終於中左呢個post重點

好想由我身邊既環境開始改善下,自私又好乜都好,係人都中意睇靚野
回復

Melb 發表於 2016-3-18 19:38:09 |顯示全部樓層

真係....

垂葉榕, 細葉榕, 大葉榕, 青果榕, 水同木, 印度橡樹 依D根又粗又壯....隨時地都起埋...太大太高又係等人斬...

樹冠咁大又多易生病蟲害, 同埋香港太多!

一D樹好似陰香, 重陽木, 石栗, 朴樹, 楝, 紫檀...個樣平平無奇....又無咩美感...

所以如果故意去種...當然選D靚得來而好美化環境既好...又唔使擔心大到遲早斬的樹種....

至少令人會行過停一停幫佢D花/葉影下相, 會欣賞下....減少社會淚氣都好呀
回復

沐火 發表於 2016-3-18 17:59:28 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-3-18 17:40
依個題目幾有趣WO

記得選D觀賞價值高的樹木品種種下,

回復

123下一頁