goldenwah 的喜蔭花園(#31)

作者: goldenwah 發表于 2015-5-2 11:38:09
5737 33

多謝各位熱心花友的分享,家中由零喜蔭到現在有5種喜蔭。而且第一棵chocolate cream 開花了
雖然其他仲未試過開花,但呢一次開花係一個好好的鼓勵 ^^

希望慢慢開花可以建立自己的小小喜蔭花園記錄~

Pink panther 都開花了~ 大大朵 @ 28MAY2015
謝謝由munglo的分享!

水種的pink panther 都開花喔!

Yellow Bird 準備開花?!

05SEP2015 更新

有新成員 Blue Heaven (謝謝花友 dick 交換)

雜錦拼盆

冬天過後, 得返兩款喜蔭, 要繼續努力!!

11SEP2016 更新: Yellow bird 雨後開花了!

08Oct2016: silver sky 同yellow bird 一齊開花了,圖畫很漂亮!

評分

查看全部評分

goldenwah 發表於 2019-6-7 17:44:07 來自手機 |顯示全部樓層
2棵水種pink panther 都開花,花朵比用泥種細點

回復

小雷子 發表於 2018-7-17 22:33:12 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2018-7-17 21:58
夜晚賞花,顏色是較深的
這款花較易凋謝,之前開花時每天都下雨
花朵只可維持一天

呢隻喜蔭紫花只能靚一天,實在太少了!

今日放返來睇下,都已經凋謝緊了,一天真是短暫的美麗  發表於 2018-7-18 22:13
回復

goldenwah 發表於 2018-7-17 21:58:09 來自手機 |顯示全部樓層
夜晚賞花,顏色是較深的
這款花較易凋謝,之前開花時每天都下雨
花朵只可維持一天
而家入室內,希望可以觀賞耐點
回復

goldenwah 發表於 2018-7-9 19:50:37 來自手機 |顯示全部樓層

開花啦,好開心,呢款未種過
淡淡的紫色,好清新

註: 謝謝B17大賞分

好靚[emoji]1f60d[/emoji]我要繼續努力!  發表於 2018-7-9 21:40

評分

查看全部評分

回復

goldenwah 發表於 2018-6-25 00:06:09 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-24 22:02
unknown 2,3 估是紫花。

睇完雙魚大個喜蔭post, 我諗起有一棵係fanny haggue. 希望冇記錯
回復

雙魚座 發表於 2018-6-24 22:02:25 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2018-6-24 21:39
我都唔知,開左花就知啦~

unknown 2,3 估是紫花。

雙魚大估啱左啦~ 紫花  發表於 2018-7-10 15:17
回復

goldenwah 發表於 2018-6-24 21:39:24 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-6-24 14:09
恭喜曬!!吾系pink係lilacina吖

我都唔知,開左花就知啦~
回復

KatKichi 發表於 2018-6-24 14:11:30 來自手機 |顯示全部樓層
好耐之前种過Chocolate Soldier,覺得同Silver Skies SP好似,唔知點分
回復

KatKichi 發表於 2018-6-24 14:09:01 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜曬!!吾系pink係lilacina吖
回復

goldenwah 發表於 2018-6-24 14:01:40 |顯示全部樓層

更新下近況
主要是走莖生長, 花量比較少

yellow bird & silver sky

新的chocolate cream, 剛種了落泥一星期
以前分享了比cokar, 而家佢分享返比我種

NOID? pink panther (unknown no.1)

二頭pink panther? (unknown no.2)

? (unknown no.3)

準備開花了, 唔知係咩色, 希望快d開,咁就可以記返係咩喜蔭啦

準備開花了, 唔知係咩色, 希望快d開,咁就可以記返係咩喜蔭啦 x2

回復

雙魚座 發表於 2018-5-24 18:53:51 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2018-5-12 20:43
夏天黎啦,見到大家都分享自己種喜蔭的近況,我都加入一下先

有一款係花友分享的NOID,不過已經分唔出邊 ...

你好。如果noid是和大大一起分享來的,它是傻豹。送給友人的走莖開粉紅色花,自己的未開。

但係我果棵都未開花啊  發表於 2018-6-24 12:05
我未搵到係咪大大分享的noid, 不過應該係,哈哈  發表於 2018-6-24 12:04
回復

goldenwah 發表於 2018-5-19 11:38:40 來自手機 |顯示全部樓層
開花lu, 2朵
回復

小雷子 發表於 2018-5-16 18:20:07 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2018-5-16 18:00
silver 準備開花中

恭喜呀!有紅色炮仗!
回復

goldenwah 發表於 2018-5-16 18:00:56 來自手機 |顯示全部樓層

silver 準備開花中
回復

goldenwah 發表於 2018-5-12 20:43:15 來自手機 |顯示全部樓層

夏天黎啦,見到大家都分享自己種喜蔭的近況,我都加入一下先

有一款係花友分享的NOID,不過已經分唔出邊棵,要等開花,但佢地一直係咁出走莖啊

silver sky 同 yellow bird 開始大棵啦,silver就開花
回復

goldenwah 發表於 2017-9-3 11:57:55 來自手機 |顯示全部樓層

更新一下喜蔭生長狀態,有些是從花友交換/ 分享得來的
Fanny Hague 出左走莖了

花友的分享

Noid 種左沒多久,希望健康

chocolate cream可惜收到時已好細,唔知大唔大。
而家得返一塊葉
回復

Lavendercandy 發表於 2017-9-2 12:20:33 來自手機 |顯示全部樓層
Silver sky 紅色小花好可愛,
樓主你其他的花花同葉都種得好靚啊!

謝謝賞花!  發表於 2017-9-3 11:51
回復

goldenwah 發表於 2017-7-9 10:44:11 |顯示全部樓層

更新一下個花盆既喜蔭近況

呢盆細既yellow bird 準備開花了

更新於30Aug2017
Silver sky 好耐沒開花,終於開花了
回復

goldenwah 發表於 2017-7-3 20:53:01 |顯示全部樓層
yellow bird 開花, 同之前一樣, 都係咁靚

仲新買左Fanny Haague, 好期待開花既樣呀
回復

12下一頁