修樂園

作者: 馬修 发表于 2015-4-8 15:22:54
7403 48

春天一到又係瓶子草甦醒既時候  出瓶又出花

S. leucophylla 全相
由母株買返黎種到依家生左唔知N 棵側芽都差唔多10年   唔好問我有幾高喇  每個品種同個體都有佢既上限 唔會因為係S. flava 就一定有1m 咁高  無論你種幾多年都係一樣

瓶口特寫   瓶蓋上有好多倒毛~  好多昆蟲都係到失手

另一瓶 已經努力向上升   花都跟隨其後

比住另一朶花你睇住先

眼見好多怪論 都唔忍心誤導新手  
1.    瓶子草需要長日照的~ 即係由日出曬到日落  曬半日  麻煩補燈  佢係唔怕熱唔怕曬既食蟲 天台夏天可以有成38-40度都無事 唔好話曬燶喇!
2.    唔使特登挖出黎放入雪櫃冬眠咁無陰公~  瓶子草係香港唔使入雪櫃  唔使入冷氣房~ 唔好做多餘既野~

評分

查看全部評分

gcomplok 發表於 2016-7-1 18:06:15 |顯示全部樓層
馬修兄,
"我都留意到某些園藝種 係咁高温情況下 曬燶左"

我幾棵 Akai Ryu 同 Royal Red 就有以上情況.....
綠色既 G16 係強光同高溫的情況下,係咁爆盆
但紅色系既就生長遲緩,好冬眠咁,差唔多停止生長,啲新夾又細又變哂形
我棵 Akai Ryu 啲夾本來好大既 (尤為初春及秋天),外國野,種咗 2 年到,依家強光反而生長唔好.....
Jasonnature 發表於 2016-6-30 23:31:49 |顯示全部樓層
Jasonnature 發表於 2016-6-28 10:56
Yes! Thanks for your reply !佢前排真係開花,好驚喜呀!

好!多謝推介!^^
Jasonnature 發表於 2016-6-28 10:56:06 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2016-4-17 10:13
好耐無上黎  MISS 左個問題,  其實好多植物係有唔同生長週期
有生長  有休眠(冬眠又好 夏眠又好  仲有無 ...

Yes! Thanks for your reply !佢前排真係開花,好驚喜呀!
八王爺 發表於 2016-4-21 11:25:19 |顯示全部樓層
點評:多得王爺引導我既靈魂返黎  發表於 昨天 11:23

又關我事?
ChanKwingYin 發表於 2016-4-20 19:07:34 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2016-4-20 12:44
無咩時間打理  有D 亂咁生~ 最近先拆開幾分幾盆

八王爺 發表於 2016-4-20 15:51:34 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2016-4-17 03:13
好耐無上黎  MISS 左個問題,  其實好多植物係有唔同生長週期
有生長  有休眠(冬眠又好 夏眠又好  仲有無 ...

成年無上黎,依家先記得這裡??

angela819 發表於 2016-4-20 15:43:08 |顯示全部樓層
好大棵, 成隻青蛙都食得落
angela819 發表於 2016-4-20 15:40:18 |顯示全部樓層
simoms 發表於 2015-4-10 19:02
捕蠅草的確比較對水敏感,試過幾次慢慢用過夜水都係唔得。要用返蒸餾水先生猛返 ...

我買左幾盆蓳回來都是一直用水喉水淋,有時用洗完菜的水淋,種了半年都無事喎,
重種到開花,越種越大株
yatjill 發表於 2016-4-20 15:28:05 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2016-4-20 12:44

我發覺細心照料嘅係會生得冇咁好,反而嗰幾盆投閒置散冇理一排,前幾日一睇,竟然生長得最健康最靚
馬修 發表於 2016-4-20 12:44:52 |顯示全部樓層
yatjill 發表於 2016-4-19 08:37
不如影啲捕嘅相黎睇下~ (本人捕痴)

馬修 發表於 2016-4-19 23:33:51 |顯示全部樓層

由於我比較懶。我一年四季都腰水  
基本上如果你平時都有足夠陽光照射  
捕蠅草既根都比較壯健同長 以維持足夠水份提供比植株使用
亦都唔怕長期腰水  而容易引致爛根 爛生長點等等既問題
ChanKwingYin 發表於 2016-4-19 21:36:06 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2016-4-19 01:01
你係唔係想講怕唔怕熱?
一般黎講 捕蠅草都幾頂得熱
我係露天地方種。夏天時間都有37-8 度 左右

how about watering??
ChanKwingYin 發表於 2016-4-19 21:35:48 |顯示全部樓層
你係唔係想講怕唔怕熱?

yatjill 發表於 2016-4-19 08:37:32 來自手機 |顯示全部樓層
你係唔係想講怕唔怕熱?

不如影啲捕嘅相黎睇下~ (本人捕痴)
馬修 發表於 2016-4-19 01:01:44 來自手機 |顯示全部樓層

你係唔係想講怕唔怕熱?
我都留意到某些園藝種 係咁高温情況下 曬燶左
所以夏天中午既陽光都最好避一避
ChanKwingYin 發表於 2016-4-18 22:20:29 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2016-4-18 21:11
如果你係問我有無種捕蠅草既話。  
我係有種架!

唔怕唔熱?
馬修 發表於 2016-4-18 21:11:55 |顯示全部樓層
如果你係問我有無種捕蠅草既話。  
我係有種架!
ChanKwingYin 發表於 2016-4-17 20:00:06 |顯示全部樓層
咁唔知閣下有冇種捕蠅草?
powergun 發表於 2016-4-17 17:59:33 |顯示全部樓層

得閒影下幾細
123下一頁