"碰碰香" ~ 用途

作者: ecchan 發表于 2015-2-24 15:10:34
13666 24

最近買了盆 "碰碰香",分享下 "碰碰香" 可作什麼用途?

其實,係咪洗乾淨就即時食得,要煲熟它嗎?
多選投票: ( 最多可選 9 項 ), 共有 32 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
Kimaris 發表於 2015-3-6 02:56:48 來自手機 |顯示全部樓層
我通常加蘋果蜂蜜打汁飲!止咳同嘔都唔錯
回復

Victor9394 發表於 2015-3-16 13:47:26 |顯示全部樓層
我上年見到花槽有蝸牛、蟻、椿象、介殼蟲等侵襲,唯獨碰碰香乜蟲都冇,之後剪枝移植去有蟲既植物後,佢地走左大部份 (我冇確認泥裡面有冇剩)
回復

hiatus 發表於 2015-3-16 14:14:27 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-3-16 13:47
我上年見到花槽有蝸牛、蟻、椿象、介殼蟲等侵襲,唯獨碰碰香乜蟲都冇,之後剪枝移植去有蟲既植物後,佢地走 ...

係真架?咁我要種多d,我花槽太多蝸牛,蟻
回復

powergun 發表於 2015-3-17 13:30:37 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-3-16 13:47
我上年見到花槽有蝸牛、蟻、椿象、介殼蟲等侵襲,唯獨碰碰香乜蟲都冇,之後剪枝移植去有蟲既植物後,佢地走 ...

有無試下用碰碰香既汁開水淋花, 可能有殺蟲功效呢
回復

Victor9394 發表於 2015-3-17 14:03:26 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-3-16 14:14
係真架?咁我要種多d,我花槽太多蝸牛,蟻

多蟻可以種豬籠草~
回復

Victor9394 發表於 2015-3-17 14:03:58 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-3-17 13:30

冇喎,直接種落去算數
回復

powergun 發表於 2015-3-17 14:05:51 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-3-17 14:03
冇喎,直接種落去算數

會阻地方, 呢種香草好大棵的, 且生長速度極快的
回復

hiatus 發表於 2015-3-17 14:15:35 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-3-17 14:03
多蟻可以種豬籠草~

夏天唔會熱死嗎。。。。我度勁哂,除咗依排霧天,其他季節濕度應該唔夠
回復

N-Blythe 發表於 2015-3-17 16:18:00 |顯示全部樓層

碰碰香具觀賞, 狀似一朵朵的綠色的小玫瑰, 觸碰後發出令人舒適的香氣而享有“碰碰香”的美譽。香味濃甜,頗似蘋果香味,故又有“蘋果香”的美稱,令人神清氣爽,心曠神怡

碰碰香泡茶 ab52.gif

** 清洗碰碰香, 放入壺中,先用小量熱開水沖洗碰碰香,倒去水
泡茶方法:
適量碰碰香、熱開水400cc、蜂蜜或糖(因需要使用)。
把放碰碰香入壺中,加入熱開水,衝泡1-3分鐘,加入蜂蜜或糖便可飲用。
回復

skypower 發表於 2015-3-21 16:29:15 |顯示全部樓層
我用來調酒的
回復

yydreamy 發表於 2015-4-9 00:26:43 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-3-17 14:05
會阻地方, 呢種香草好大棵的, 且生長速度極快的

我都有碰碰香, 但係無生到大棵, 可能因為盤小?!

所以D葉實在不夠多, 唔夠膽整黎沖茶....
回復

yydreamy 發表於 2015-4-10 23:28:11 |顯示全部樓層
今日無聊地拿了幾片碰碰香葉沖水, 但味道只是一般, 哈哈
回復

ecchan 發表於 2015-4-29 11:11:11 |顯示全部樓層

乜原來碰碰香咁利害的? 希望也可以防蟑螂吧!
回復

ecchan 發表於 2015-4-29 11:13:24 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-4-10 23:28
今日無聊地拿了幾片碰碰香葉沖水, 但味道只是一般, 哈哈

我有時淋淋下水會摘塊生咬來吃,佢地有肉地,清涼又甘甘地,幾得意。。。
不過都食唔到多。。。銷到幾塊而已。。。
回復

yydreamy 發表於 2015-4-29 21:44:48 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-4-29 11:13
我有時淋淋下水會摘塊生咬來吃,佢地有肉地,清涼又甘甘地,幾得意。。。
不過都食唔到多。。。銷到 ...

嘩, 無諗過生咬!! 但我估我應該唔鍾意隻味, 沖水都已經覺得一般, 隻味聞就香, 食就唔一樣
回復

ecchan 發表於 2015-4-30 17:22:52 |顯示全部樓層

用什麼酒來調校?
回復

ecchan 發表於 2015-4-30 17:25:43 |顯示全部樓層
yydreamy 發表於 2015-4-29 21:44
嘩, 無諗過生咬!! 但我估我應該唔鍾意隻味, 沖水都已經覺得一般, 隻味聞就香, 食就唔一樣 ...

哈哈, 我又覺OK喎, 不過的確有些少苦澀味, 但大部分都係清香啊!

古時D人無牙膏, 除口臭一流!
回復

ecchan 發表於 2015-4-30 17:27:34 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-3-17 13:30

好喎!! 有創意!!
回復

ic3b34r 發表於 2017-7-7 14:13:10 |顯示全部樓層
用來做香草醬用

(以下食譜的香草請因應你個人喜好去按量製作)

1. 碰碰香(個人喜好)
2. 甜羅勒(大量)
3. 迷迭香(少許)
4. 鹽 少許
5. 黑胡椒 少許
6. 黑松露醬(超市一般黑松露醬通常都已經有油) 或 橄欖油 少許

製作:
1. 先把所有香草去除葉以外部份(葉芽都可以保留)
2. 洗淨並用放乾 或 利用廚房紙抺乾
3. 把所有香草加入黑松露醬 或 橄欖油、少許鹽和黑胡椒去利用攪拌機攪拌
4. 最後放在一個密封容器內,放於雪櫃可存放約一星期

用來搽麵包、整西餐唔錯

提示:
1. 碰碰香既味唔係個個都鐘意,放入之前請先用少少咬來試味
2. 由於以上香草都有大量的水,所以我唔建議大家加水,而且加水會容易壞
回復

12下一頁