英國大學教人在家種菇

作者: park 发表于 2014-11-8 19:38:29
6124 17
外國許多大學教人在家種菇, 英國大學教人在家用熱水殺菌種菇, 重教人怎麼吃, 外國在家種菇非常普遍, 英國大學教人在家用熱水殺菌種菇全文在http://www.ncbe.reading.ac.uk/nc ... rooms1.3_UK_eng.pdf

評分

查看全部評分

Springonions 發表於 2014-11-12 13:13:53 |顯示全部樓層
Interesting.  Thanks for sharing.  But where can we get the starter culture in Hong Kong?
sasock 發表於 2014-11-12 18:51:08 |顯示全部樓層
如果有足夠的知識、技術和設備去處理那些發了霉又生唔出菇菇既廁紙,我是不反對在家種菇菇。
不過我讀microbiology那時知道熱水並不能"消毒",很多病毒胞子一百度都可以生存,如果熱水可以消毒,醫院手術就不用"消毒房";如果那舊濕了廁紙放在家裏兩星期發了霉,家裏空氣可能充滿霉菌胞子,吸入肺部有機會肺炎,如果入血更有機會有敗血症。我不是"危言聳聽",你可以在網上查霉菌有多利害。
另外,那篇大學文章應該是一些功課,相都沒有多一張?
faylo 發表於 2014-11-12 19:50:47 |顯示全部樓層
我糸話D人求其糸網上抄D野就呌人地跟,因為網上言俾人觉得吾使負責任,你照跟又出左事咪俾人笑糸笨x,而抄野上網果條友自己有冇相关經驗就冇人知
faylo 發表於 2014-11-12 19:53:53 |顯示全部樓層
你試下問下哩D友仔有幾多相关經驗同埋實際操作,自己有冇食过哩D菇和識吾識点分辨D菇,即刻0咀甚至失蹤
mkccchjd 發表於 2014-11-12 23:50:34 |顯示全部樓層
廁紙種菇,好新奇,但請注意香港D廁紙連細菌都生態唔到(消毒得太好,多化學野)

不如用紙皮種la 唔好話我講笑,外國有人係用紙皮種^^
mkccchjd 發表於 2014-11-12 23:54:05 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2014-11-12 18:51
如果有足夠的知識、技術和設備去處理那些發了霉又生唔出菇菇既廁紙,我是不反對在家種菇菇。
不過我讀micro ...

想補充一點

有部份孢子係用高溫都殺唔死,例如樹舌類(靈芝類)

只有兩個方法

1.化學劑
2.等孢子發芽後,高溫消毒
八王爺 發表於 2014-12-3 15:45:43 |顯示全部樓層
mkccchjd 發表於 2014-11-12 16:50
廁紙種菇,好新奇,但請注意香港D廁紙連細菌都生態唔到(消毒得太好,多化學野)

不如用紙皮種la 唔好話我講 ...

我地哩度一早有花友在家種菇,十分成功。不用學英國豬豬!

http://hkplants.com/forum.php?mo ... =%E7%A8%AE%E8%8F%87
八王爺 發表於 2014-12-3 15:46:23 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2014-11-12 11:51
不過我讀micro ...

我地好多花友兩年前已經自家種菇了。

http://hkplants.com/forum.php?mo ... =%E7%A8%AE%E8%8F%87
sasock 發表於 2014-12-3 19:03:39 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2014-12-3 15:46
我地好多花友兩年前已經自家種菇了。

王爺,你誤會了。
種菇分兩個步驟:
第一個步驟是培植菌絲,第二個步驟是出菇。

在淘X、菇X圓或外國訂購回來的都是完成了第一步驟的培植基,就是已經佈滿菌絲體的培植基,所以放在家裏就會出菇。
最危險及麻煩是第一個步驟,如何繁殖菌絲,這需要一個無菌或少菌的環境,因為食用菌絲要和空氣中霉菌胞子、細菌、其它菇類胞子競爭生長,如果培養基沒有消毒,霉菌、其它菇類可能已經生滿培養基,整個培養基可能發霉或生了一些不知名的菇菌。

上面我說到熱水是不能殺死霉菌胞子,所以非常危險。

我第一份工是在實驗室工作,所以對消毒要有一定的知識。

絕對同意. 我讀食物科學, 我認同你嘅說法.  發表於 2015-6-8 22:51
jellyfishy 發表於 2014-12-31 14:01:02 |顯示全部樓層
好有趣, 借問這些菌菇在食用方面對健康有乜好呀?  (問得傻, 不好意思~)
aciddity 發表於 2015-6-8 22:49:03 |顯示全部樓層
mkccchjd 發表於 2014-11-12 23:54
想補充一點

有部份孢子係用高溫都殺唔死,例如樹舌類(靈芝類)

加壓高溫長時間加熱都唔得?
aciddity 發表於 2015-6-8 23:52:50 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2014-12-3 19:03
王爺,你誤會了。
種菇分兩個步驟:
第一個步驟是培植菌絲,第二個步驟是出菇。

我諗就算有哂菇絲, 但如果種嘅時候污染(悪毒菇/霉)咗而生長環境又啱, 咁就有可能俾悪毒菇/霉搶到嗰地盤係咁生. 唔喺話自己種就次次都會有毒嘅嘢出現, 不過出現一次食到有事都夠死啦.
種嚟玩吓就得, 食就無謂啦!
malike 發表於 2015-7-8 04:40:43 |顯示全部樓層
aciddity 發表於 2015-6-8 23:52
我諗就算有哂菇絲, 但如果種嘅時候污染(悪毒菇/霉)咗而生長環境又啱, 咁就有可能俾悪毒菇/霉搶到嗰地盤係 ...

說得極是!
malike 發表於 2015-7-20 10:57:10 |顯示全部樓層
這是去年收成了數次的菌包

請問這些菌包是可賣的嗎?  發表於 2015-7-24 00:15
malike 發表於 2015-7-26 13:28:34 |顯示全部樓層
JMabel   請問這些菌包是可賣的嗎?  

不是, 這是自家菇場做來產菇的。
snooze 發表於 2015-8-30 03:14:43 |顯示全部樓層
廁紙種菇,新奇!