自來龜,help,請問依種咩龜?

作者: tiffanychu 發表于 2014-6-6 08:53:57
6180 72
上星期。自來龜!有無人知佢係咩龜?
同埋食咩?佢就係食面包!菜又唔食~
averyavery 發表於 2014-6-29 16:57:40 來自手機 |顯示全部樓層
樓主呢隻係班龜,又名中華花龜!好易養!
回復

powergun 發表於 2014-6-13 09:57:50 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-6-13 09:09
因為powergun係個有愛心既主人

如果佢地個主人係mother nature, 可能連樹皮都會食  ...

比我寵壞哂就真
回復

Starter 發表於 2014-6-13 09:12:05 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-13 00:41
仲想睇下你d中文水準,無机会添

你知我中文冇可能好既

哈哈^_^係你自己講,我先知,所以要留意吓係咪真囉~  發表於 2014-6-13 12:22
回復

Starter 發表於 2014-6-13 09:09:13 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-13 00:23
我又唔覺巴西龜咁大殺傷力, 佢細隻時都係其他動物的糧食, 我養d 大龜都唔係乜野都食的, 有時佢地唔食野都 ...

有時佢地唔食野都要諗下搞搞新意思佢地至肯食的

因為powergun係個有愛心既主人

如果佢地個主人係mother nature, 可能連樹皮都會食
回復

金剛 發表於 2014-6-13 01:58:38 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-6-13 00:49
大師想睇好既中文水準就難呢, 我地呢d 中文水準差的就成日見到, 睇開d啦  ...

所以我好鍾意睇台網,佢哋寫嘢好有水準
回復

powergun 發表於 2014-6-13 00:49:44 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-13 00:41

大師想睇好既中文水準就難呢, 我地呢d 中文水準差的就成日見到, 睇開d啦
回復

金剛 發表於 2014-6-13 00:41:16 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-6-11 11:21
隨意放生巴西龜或導致本地龜滅絕

在花鳥和寵物市場,巴西龜非常普通。在天貓網上,小巴西龜僅賣2—3元一隻 ...

回復

powergun 發表於 2014-6-13 00:23:54 |顯示全部樓層

在花鳥和寵物市場,巴西龜非常普通。在天貓網上,小巴西龜僅賣2—3元一隻 ...

我又唔覺巴西龜咁大殺傷力, 佢細隻時都係其他動物的糧食, 我養d 大龜都唔係乜野都食的, 有時佢地唔食野都要諗下搞搞新意思佢地至肯食的, 嬌生慣養, 好可愛的
回復

faye00 發表於 2014-6-12 23:24:14 |顯示全部樓層

巴西龜係黑名單
真係唔講唔知!
回復

Starter 發表於 2014-6-11 11:21:35 |顯示全部樓層

在花鳥和寵物市場,巴西龜非常普通。在天貓網上,小巴西龜僅賣2—3元一隻,非常便宜。與灰不溜丟的本地龜相比,巴西龜呈綠褐色,較為鮮豔漂亮,頭頂部兩側還有兩條紅色的粗條紋,故又稱為巴西紅耳龜。

巴西龜原生活在北美洲密西西比河流域等地,1987年首次引入我國,20世紀90年代作為寵物大量引入國內。巴西龜能適應我國大部分地區的氣候,生長速度快,生存能力強;水生植物、貝類、昆蟲、甲殼類、魚類、兩棲類甚至其它龜類……都在巴西龜的食譜範圍內,幾乎什麼都吃,葷素皆宜,巴西龜養起來很省事。由於相對於很多本地龜類來說,巴西龜性格活潑,價錢很便宜,因此,很快就成為人們喜愛的寵物。

此外,在我國傳統文化中,龜屬於長壽、有靈性、寓意吉祥的動物,巴西龜也成為人們放生的最主要動物之一。

巴西龜繁殖能力強,每窩可平均產卵6—11枚,遠超本地龜種。當其進入天然水體後,會侵占大量生存資源,排擠甚至滅絕本地龜類。時間一長,會嚴重損害本地物種,並破壞生態系統的平衡。巴西龜還是沙門氏桿菌的攜帶者與傳染源,這種病菌能通過糞便污染“宿主”生活區域內的土地及水源,並能傳染給這一範圍內的兩棲動物、爬行動物、鳥類以及包括人類在內的哺乳動物等。

食性廣、攝食能力強,打亂了本地食物網的平衡;競爭力強,排擠本地生態系統中與其占據同等生態位的物種;攜帶某種對本身影響較小但對本地物種危害較大的病原體;通過種間雜交污染本地近緣種的基因庫……因此,在世界自然保護聯盟公佈的全球100種最具威脅的有害入侵物種“黑名單”中,巴西龜赫然在列。

http://www.qstheory.cn/kj/kxpj/201403/t20140320_332030.htm
回復

金剛 發表於 2014-6-11 10:41:02 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-6-11 10:02
巴西龜唔可以放生ga

佢地好以d外來植物咁會破壞本地生態

巴西龜點樣破壞本地生態,佢地繁殖力同存活率比草龜較強?可以詳细d講吓嗎?探討吓
回復

金剛 發表於 2014-6-11 10:36:13 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-6-11 10:31
其實如果放生本地龜係 e.g. 草龜, 斑龜係ok gea, 巴西龜性情兇惡會危害本地物種 ...

大前题唔係怕佢地生病無人理咩
回復

金剛 發表於 2014-6-11 10:33:02 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-6-11 10:23
睇睇呢個
http://www.youtube.com/watch?v=ROLA3Bu2aYw

係呀^_^所以我唔養龜,d人繁殖咁多出售,我覺得d龜都好慘!
回復

Starter 發表於 2014-6-11 10:31:27 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-11 10:08
d放生池,唔係巴西龜咩?我見好多公園水池都有咖
我係放在我個場水池內,唔係随處放,成個場都無佢地足跡 ...

其實如果放生本地龜係 e.g. 草龜, 斑龜係ok gea, 巴西龜性情兇惡會危害本地物種
回復

Starter 發表於 2014-6-11 10:23:50 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-11 10:08
我係放在我個場水池內,唔係随處放,成個場都無佢地足跡 ...

睇睇呢個
http://www.youtube.com/watch?v=ROLA3Bu2aYw

http://www.youtube.com/watch?v=JWfGWQT2ff8
回復

Starter 發表於 2014-6-11 10:18:15 |顯示全部樓層
龜係會好大隻既, 好多可以超過50cm長
同埋佢地比貓狗長命得多, 獸醫都要睇多幾次
一隻平既龜十零廿蚊, 但係器材就幾百up

所以養龜之前真係要停多幾停, 唸多幾唸
回復

金剛 發表於 2014-6-11 10:08:07 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-6-11 10:02
巴西龜唔可以放生ga

我係放在我個場水池內,唔係随處放,成個場都無佢地足跡!!

下面張相喺幾年前我在公園拍的,個公園好多攝影愛好者喺度拍翠鳥同d龜咖,相中隻龜係咩嘢品種呀?
回復

Starter 發表於 2014-6-11 10:02:07 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-11 09:10
上年三,四月,朋友有兩隻巴西龜,因為長到好大隻,個缸已無法容納牠們,加上佢又搬屋,問我有無地方可放生 ...

巴西龜唔可以放生ga

回復

金剛 發表於 2014-6-11 09:10:35 |顯示全部樓層
上年三,四月,朋友有兩隻巴西龜,因為長到好大隻,個缸已無法容納牠們,加上佢又搬屋,問我有無地方可放生,我同她講可以放喺我農場個水池到,不過放生後第二日牠們就失咗踪,至今都未見過牠們
回復

1234下一頁