有無人有領養成貓經驗

作者: rookie 发表于 2014-4-26 10:15:30
10376 34

我星期二領養左隻兩歲成貓,到今已經係第五日,都唔肯食野,佢黎到新屋企,其實無好驚,只係FEI過幾下,之后摸佢會尾巴搖搖,反肚仔,搓手,我有間房仔俾佢隔離,有個紙箱,食物(佢以前食開個種),水,砂盆,我入過去陪佢幾次,好嗲,無坐砂盆,第二日放出房,有周圍行,重好RELEASE灘係度,依家每日都有同佢玩,傾計,呢幾日只係肯飲水,無食過野,有小量大小便(試過俾吞拿魚罐,蒸雞,CAT TREAT等等,想用手餵,佢見到會向後退,跑掉),依家可以點,如果係香港島睇醫生,除左9LIVES,重有無其他選擇呀

評分

查看全部評分

iceiceice 發表於 2014-4-26 11:13:06 |顯示全部樓層

我都剛領養咗隻兩歲貓,最初佢只要肯飲水同食野有得疴就可以,佢要時間適應,我嗰隻而家已經大吃大喝。
要帶佢去身體檢查,打針,杜蟲等等。
你多啲摸佢等佢習慣咗你同新環境會好好多,但貓嘅性格隻隻唔同。
rookie 發表於 2014-4-26 12:07:12 |顯示全部樓層
有飲水,但係唔肯食
corina 發表於 2014-4-26 12:59:45 |顯示全部樓層
5日都唔肯食嘢唔得喎,試下比貓奶粉或葡萄糖水佢,唔係用針筒喂落口,得佢有dd營養先~

sausau 發表於 2014-4-26 13:01:21 |顯示全部樓層
rookie 發表於 2014-4-26 12:07
有飲水,但係唔肯食

貓同人一樣有性格,兼且隻隻不同.你這隻看來比較內向,需要時間適應.

最近我爸收留了妹妹不能養的兩隻成年貓,起初個多星期每天都躲在大櫃後面,完全不肯出來,直到晚上家人就寢後才出來吃東西.
人家說,狗是認主人,貓則是認地方,所以貓不喜歡轉換環境.

現在只能讓牠慢慢適應.請樓主繼續多和牠傾計,撫摸牠.貓兒喜歡給人掃頸部,替牠梳理毛髮牠會很開心的.
難得樓主領養小動物,愛心實在值得加許.

港島的快活谷獸醫診所不錯的.

係呀! 貓真係唔鐘意轉環境, 真係要俾時間佢適應.  發表於 2014-4-28 12:35
rookie 發表於 2014-4-26 14:30:07 |顯示全部樓層
謝謝各位意見,我其實試過FORCE FEED,反抗好大,幾乎想殺左我,E家見到我好有介心
金剛 發表於 2014-4-26 14:48:06 |顯示全部樓層
有無相睇,家裡喺咪得一隻小動物?
rookie 發表於 2014-4-26 15:10:30 |顯示全部樓層
屋企已有一隻三歲大貓囡,目前相處良好,無打架,細佬見到家姐會讓家姐行先

希望佢快d適應新璟境,同其他貓貓生活健康愉快  發表於 2014-4-26 22:22
rookie 發表於 2014-4-26 15:18:09 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-4-26 14:48
有無相睇,家裡喺咪得一隻小動物?

太耐無上黎,唔識點RESIZE 相片
rookie 發表於 2014-4-26 15:34:02 |顯示全部樓層
其實有無人識動物傳心可以幫手,

你send 佢張相上來,比個名我,我試下~  發表於 2014-5-2 16:10
alice_wong 發表於 2014-4-26 20:06:22 |顯示全部樓層
初來新環境未識應係咁,多幾日就無事;如果貓有病,佢會躲起來,不吃不喝,只會睡。
顺帶講多句,小心一些,帶子,繩子類東西,因為貓對這些好有興趣;小心貓在這時把玩,把它吞進肚子-,這是很危險的事,嚴重會死亡。我家貓也曾因這住咗二日醫管
alice_wong 發表於 2014-4-26 20:09:27 |顯示全部樓層
初來未識應環境是這樣,過幾日無事。
金盞花 發表於 2014-4-28 12:56:42 |顯示全部樓層
曾經領養1隻3歲仔貓, 因當時只有佢1隻就由得佢到處走, 初時幾日係唔願食嘢(平日食開牌子)只飲水, 其實對佢身體無害, 唔緊要架俾d時間佢適應一吓就冇事   又試過養咗隻流浪成貓女, 因家中已有2隻貓仔+女, 因此將流浪貓隔離喺房幾日就可以開放俾佢四圍走(見完醫生打針檢查).  以我經驗會俾佢喺屋企適應吓, 多d同佢玩又幫佢按犘(總之投其所好氹佢接受你 ) , 為怕佢出街驚驚我會過1個月左右就帶佢見醫生打針.  放心, 貓貓搵到主人知你愛錫, 好快會適應到.
freda 發表於 2014-4-29 18:20:54 |顯示全部樓層
我之前係收買貓心..俾零食佢..仲要有咁香得咁香果D..
或者..唔好留意佢食唔食...等佢自己去食..
cylau0910 發表於 2014-4-30 00:29:53 |顯示全部樓層
我都領養三隻貓, 一隻領養時已八歲了, 情況同你一樣, 我又帶過它去見獸醫的, 都冇用, 佢自己不太適應環境又驚又怕, 你任得佢啦!  不要勉強牠, 慢熱的貓要多點時間!
rookie 發表於 2014-5-2 12:10:51 |顯示全部樓層
多謝各位回覆,貓貓终於係第7日自己食左餠餠啦,不過之后我就病幾日
rookie 發表於 2014-5-2 12:23:25 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2014-4-28 12:56
曾經領養1隻3歲仔貓, 因當時只有佢1隻就由得佢到處走, 初時幾日係唔願食嘢(平日食開牌子)只飲水, 其實對佢 ...

因為上FACEBOOK問過D有經驗義工,話4日唔食好唔合理,要強迫餵食同睇醫生,加上成日聽人講話貓唔食一日,會有脂肪肝,會影響個肝同腎功能,好惊會害死佢
Lipid 發表於 2014-5-2 14:57:44 |顯示全部樓層
rookie 發表於 2014-5-2 12:10
多謝各位回覆,貓貓终於係第7日自己食左餠餠啦,不過之后我就病幾日

好開心你隻貓開始食嘢!

佢肯飲水就比啲貓奶佢飲… Q Pxt 有售
起碼叫做有營養

你都要快啲好返,做個健康貓奴才啊!  
rookie 發表於 2014-5-2 17:25:38 |顯示全部樓層
我係COFFEE,大家好
prodorothyhkg 發表於 2014-5-2 19:08:45 |顯示全部樓層

coffee 個心唔定,有d "怯",好擔心咁,我 link up 佢,佢個心跳得好勁,肚仔有d餓;問佢係仔定女,佢話係仔,今日食左少少野,佢對人仲有d抗拒,但又好想人,攪完一輪,send d energy 比佢,佢好受

佢手腳仔軟軟地,可能唔夠力(食得野少),佢之前個主人唔理佢,而家同哥哥??(唔明邊個哥哥)相處得幾好~

佢除左少少餓同渴之外身體冇任何病痛
12下一頁