旅行專欄

作者: 比得大帝 发表于 2007-8-22 22:37:41
2554 3
提意在   閒時娛樂板  內增設個 旅行專欄,  可以把每次的旅行心得, 所見所聞寫出來讓別人分享, 想去旅行的又可以很方便找到資料.

提意有個格式方便大眾:

例:
標題: 北海渡 ***  (五粒星最高) (還可以加圖標, 手指向上/下, 以示 好/不好)
內文:
日期: 2006年12月2-6日
方式: 自由行 / or 永安xx團
推介: 小樽壽司政, 新鮮, 抵食, xxxxxx
提醒: 唔好去xxxx, 因為xxxxx
總結: 好靚 xxxxxxx

(當然要有相啦)

比得大帝 發表於 2007-9-3 10:58:49 |顯示全部樓層

昻平市集

標題: 昻平市集 ***  (五粒星最高)
內文:
由東涌坐23號巴士直達, 只要在市集花費每满50元, 送回程車票, 到指定地點拍一下八達通, 送一程地鐵, 都幾吸引.  

如果要求古色古香, 就有點失望, 因為d屋都幾唔似中國古代建築, 不過環璄還算不錯.

食物就很叫人失望, 在一間賣東南亞美食的, 叫了一個咖哩鷄飯, 一看, 是淺黃色(有點螢光)的豆粉水, 傑噠噠, 食落完全冇香味, 向伙記投訴, 佢話再做, 我問佢, 再做會好一點嗎? 他起初說一定不會叫你失望, 但不久回來說, 你的要求我們做不到, 你改其他食品罷, 於是改了最易做的印尼炒飯, 但那兩串沙爹竟是炸雞, 還欠了最基本的荷包蛋, 都唔敢再換, HK$68 + 10%

在一間小食店買了一包花生軟糖, 也是油益的, 可能放得太久了, 又換

希望給我這個換世不公的人沖擊過, 會有所改進啦.

日期: 2007年9月2日
方式: 自由行
推介: 大佛像, 雲, 宝蓮寺食素
提醒: 暫時舖頭開唔齊, 上面d嘢又唔好食, 最好帶嘢食, 或去宝蓮寺食素。
總結:  除了食物, 也可一到, 冇360坐, 應該安全。

Image213 (Small).jpg
Image214 (Small).jpg
比得大帝 發表於 2007-8-23 08:56:31 |顯示全部樓層
可以呀, 有興趣的可以加多點個人意見供其他網友參考, 咁就玩得開心, 食得放心啦.
八王爺 發表於 2007-8-23 07:18:52 |顯示全部樓層
咁样得唔得呢?

標題: 長洲 ****  (五粒星最高)
內文:
日期: 2007年8月16-19日
方式: 自由行
推介: 慈幼靜修院, 包食宿, 沙灘
提醒: 要帶防蚊用品。要自己洗碗。
總結: 好靚,舒服。

宿舍與花园,看海的!

宿舍與花园,看海的!

花蔭小径

花蔭小径

古老石屋

古老石屋