冇天台又冇露台唯有水培

作者: littlegaspig 發表于 2014-1-6 21:32:49
9957 11
不死傳說 發表於 2014-1-7 10:50:42 |顯示全部樓層
我之前係電視到見到大型室內種菜已經非常之吸引我,估唔到有迷你版,係邊度可以買到?? 如果依度唔方便講,可以pm我嗎??? 謝謝
回復

不死傳說 發表於 2014-1-7 15:53:43 |顯示全部樓層
Kasumi 發表於 2014-1-7 15:23
我之前都買 但唔知效果如何 係未種菜一個月收成?而且好大好健康?
係未楽天買? ...

我都準備買一部 .. 但係未要特定佢比你既種子同培養劑先可以??
我睇結構好似好簡單咁.. 買一部番泥睇下可唔可以DIY一部
回復

不死傳說 發表於 2014-1-7 21:50:38 |顯示全部樓層
littlegaspig 發表於 2014-1-7 21:37
我係親身去日本搬佢番0黎,所以唔知寄香港運費。

哇...親身佢搬番泥   如果搵代購計計埋埋應該同淘寶差唔多..

咁我諗應該可以DIY一部 如果可以詳細講解整個運作就好了  我唔明既係氣泵有咩用? 同埋入邊係未有埋溫度控制? led燈24小時長開?
回復

不死傳說 發表於 2014-1-8 00:11:19 |顯示全部樓層
等我構思下先
回復

不死傳說 發表於 2014-1-8 00:35:17 |顯示全部樓層
littlegaspig 發表於 2014-1-7 22:19
冇錯,我見個箱構造好簡單,最緊個水箱有氣泵打氣,外加LED燈同埋有風扇做散熱。

冇溫度控制,得把電腦底 ...

D根比肥仔水沉住..然後個氣泵就係肥仔水到打氣?  還是係類似一個過濾器,每十分鐘過濾一次肥仔水? 謝謝
回復

不死傳說 發表於 2014-1-8 09:46:17 |顯示全部樓層
csc 發表於 2014-1-8 01:27
我想是使水有流動和加氧,不會成死水.

我想網仲見到有D係下邊養魚,上邊種菜,這個構思不錯!
回復

不死傳說 發表於 2014-1-8 12:29:53 |顯示全部樓層
想問下大家其實肥仔水係未必定要用架? 唔用既話會唔會收割期要等好耐? 話哂都係化肥..對身體不好
回復

不死傳說 發表於 2014-1-8 14:56:15 |顯示全部樓層
littlegaspig 發表於 2014-1-8 13:01
我試過唔落肥仔水,發完四塊葉後唔識大。
除非用魚耕法,否則好難唔用化肥 ...

我見人養好多魚... 係未要產生好高肥力先可以生長?
回復

不死傳說 發表於 2014-1-9 17:53:19 |顯示全部樓層
Kasumi 發表於 2014-1-9 17:11
咩肥仔水呀?種菜自己食當然用有基營養水 日本不是有很多嗎 呢個係我水種的迷你番茄  ...

什麼!!? 蕃茄也可以水耕?  我還以為只有菜類才可以... 唔知水果類可唔可以呢>.<
回復

不死傳說 發表於 2014-1-10 09:22:41 |顯示全部樓層
Kasumi 發表於 2014-1-9 21:40
士多啤梨可以水培 我一年會返一次日本 黎緊4月尾會返去 可以幫園友買野 我唔知香港邊度有 楽天都有賣  ...

我就打算自己設計一部出泥試下..不過我淨係知大概結構同原理..再細節d既部份需要園友們幫手
回復

不死傳說 發表於 2014-1-11 12:00:12 |顯示全部樓層
我想問下..部野係未有會定時放水同吸水 ,  如果根部長期接足水份不怕爛根嗎?
回復

不死傳說 發表於 2014-1-11 19:21:17 |顯示全部樓層
Kasumi 發表於 2014-1-11 14:15
參考下個圖原理 水樽自動加水 另外氣泵 每日8小時都ok 根部有氧氣不會變黑 diy請用黑盒水就不會生青苔 ...

這個很有用 謝謝你!

另外我想問下各位.. led燈同菜既距離有冇限制??  同埋上網睇話藍光同紫光 對菜成長都有幫助!
回復