冇天台又冇露台唯有水培

作者: littlegaspig 发表于 2014-1-6 21:32:49
9926 55
fantamousse 發表於 2014-1-6 22:15:20 |顯示全部樓層
嘩,睇住佢地大該另一番樂趣呀,呢個裝置貴唔貴呀?
littlegaspig 發表於 2014-1-6 22:23:21 |顯示全部樓層
部機千六蚊港紙左右,每造菜食到五六次,有得種又有得食,仲可以觀賞,一舉三得
不死傳說 發表於 2014-1-7 10:50:42 |顯示全部樓層
我之前係電視到見到大型室內種菜已經非常之吸引我,估唔到有迷你版,係邊度可以買到?? 如果依度唔方便講,可以pm我嗎??? 謝謝
littlegaspig 發表於 2014-1-7 11:32:58 |顯示全部樓層
購自日本樂天網 水耕栽培器 Green Farm
B17 發表於 2014-1-7 12:37:27 |顯示全部樓層
架機有燈,咁係唔係室內冇光既地方都種到?
littlegaspig 發表於 2014-1-7 14:22:40 |顯示全部樓層
係, 有LED燈有抽氣扇, 可種香草、菜或花
Kasumi 發表於 2014-1-7 15:23:25 |顯示全部樓層
我之前都買 但唔知效果如何 係未種菜一個月收成?而且好大好健康?
係未楽天買?
不死傳說 發表於 2014-1-7 15:53:43 |顯示全部樓層
Kasumi 發表於 2014-1-7 15:23
我之前都買 但唔知效果如何 係未種菜一個月收成?而且好大好健康?
係未楽天買? ...

我都準備買一部 .. 但係未要特定佢比你既種子同培養劑先可以??
我睇結構好似好簡單咁.. 買一部番泥睇下可唔可以DIY一部
ocean.yellow 發表於 2014-1-7 15:55:44 |顯示全部樓層
是不是淘寶? 過千元用淘寶,有的驚。

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=22473759123
Kasumi 發表於 2014-1-7 19:46:56 |顯示全部樓層
呢部機楽天都有賣 有氣泵有led燈同營養水就可以室內種了 最貴個led燈
littlegaspig 發表於 2014-1-7 20:24:28 |顯示全部樓層
Kasumi 發表於 2014-1-7 15:23
係未楽天買? ...

唔需要一個月,大概三星期一造菜,係0係樂天買。
littlegaspig 發表於 2014-1-7 20:26:12 |顯示全部樓層
ocean.yellow 發表於 2014-1-7 15:55
是不是淘寶? 過千元用淘寶,有的驚。

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.63.hqhrI8&id=224 ...

淘寶呢間應該係賣緊日本水貨,樂天網上都要賣19000 yen, 水貨去大陸賣唔會平
littlegaspig 發表於 2014-1-7 20:30:35 |顯示全部樓層
不死傳說 發表於 2014-1-7 15:53
我都準備買一部 .. 但係未要特定佢比你既種子同培養劑先可以??
我睇結構好似好簡單咁.. 買一部番泥睇下可 ...

佢說明書話要用專用肥仔水同種子,但我試過用十蚊店種子加淘寶AB肥仔水都種得好好
Kasumi 發表於 2014-1-7 21:33:38 來自手機 |顯示全部樓層
littlegaspig 發表於 2014-1-7 20:24
唔需要一個月,大概三星期一造菜,係0係樂天買。

楽天買咁運費幾多?
littlegaspig 發表於 2014-1-7 21:37:24 |顯示全部樓層
Kasumi 發表於 2014-1-7 21:33
楽天買咁運費幾多?

我係親身去日本搬佢番0黎,所以唔知寄香港運費。
不死傳說 發表於 2014-1-7 21:50:38 |顯示全部樓層
littlegaspig 發表於 2014-1-7 21:37
我係親身去日本搬佢番0黎,所以唔知寄香港運費。

哇...親身佢搬番泥   如果搵代購計計埋埋應該同淘寶差唔多..

咁我諗應該可以DIY一部 如果可以詳細講解整個運作就好了  我唔明既係氣泵有咩用? 同埋入邊係未有埋溫度控制? led燈24小時長開?
RX-93-2 發表於 2014-1-7 21:54:53 |顯示全部樓層
不死傳說 發表於 2014-1-7 21:50
哇...親身佢搬番泥   如果搵代購計計埋埋應該同淘寶差唔多..

咁我諗應該可以DIY一部 如果可以詳細講解 ...

氣泵是畀下層的營養液打氣的,水唔打氣滾動的話會變壞的。
littlegaspig 發表於 2014-1-7 22:19:38 |顯示全部樓層

冇錯,我見個箱構造好簡單,最緊個水箱有氣泵打氣,外加LED燈同埋有風扇做散熱。

冇溫度控制,得把電腦底板風扇仔散熱,照燈方面佢有個種菜mode, default setting係每日自動開14小時,不過我manual改set為12小時,氣泵就大約10分鐘會泵一分鐘,唔係不斷開動的。
Kasumi 發表於 2014-1-7 22:30:23 來自手機 |顯示全部樓層
不死傳說 發表於 2014-1-7 21:50

咁我諗應該可以DIY一部 如果可以詳細講解 ...

你去YouTube 搵 水耕栽培 睇下就知
我自己都水培緊
123下一頁